Eldöntötték: most már a Momentum is közös listát akar

Szerző: Petróczi Rafael
2020.11.29. 17:26

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Eldöntötték: most már a Momentum is közös listát akar

A Momentum a vasárnap tartott küldöttgyűlésén – mint azt az Azonnalihoz eljuttatott, a tagságnak szóló posztban áll – sok idő után elhatározta magát, hogy hogyan szeretne indulni az ellenzéki összefogás keretein belül:

Fekete-Győr Andrásék is azt támogatják, hogy az egyesült ellenzék egyetlen közös listán induljon a 2022-es országgyűlési választáson.

Hosszú ideig tartott, mire a Momentum erre elhatározta magát: amíg a DK, az MSZP és a Párbeszéd egyértelműen a közös lista mellett kötelezte el magát, és amíg az LMP és a Jobbik inkább a két- vagy háromlistás indulás mellett állt ki, addig Fekete-Győrék egyáltalán nem akartak megnyilvánulni a kérdésben. Ezért is utasították vissza az Azonnali megkeresését, hogy részt vegyenek az erről szóló listavitánkban, amiben politikusok, közéleti személyiségek, újságírók és elemzők mondták el pro és kontra, hogy mit gondolnak az egy vagy a külön listákon való indulásról.

Az egyetlen közös lista melletti elköteleződést az is elősegíthette, hogy a parlament igazságügyi bizottságában a fideszes többség megszavazta Volner János korábbi jobbikos, majd mihazánkos, mostanra pedig már egy saját magáról elnevezett pártot gründoló képviselő indítványát, ami alapján a választójogi törvény a mostani 27 helyett már egyenesen 71 egyéni választókerületben írhatja elő a jelöltállítási kötelezettséget ahhoz, hogy egy politikai formáció országos listát állíthasson 2022-re. Ez, tekintve, hogy összesen 106 egyéni választókerület van, azt is jelentené, hogy

a hatpárti ellenzék matematikailag sem tudna máshogy, csak közös listán indulni,

már ha nem akarják felrúgni azt a megállapodásukat, hogy – elkerülendő a kormányváltás esélyét csökkentő belső versengést – minden körzetben egy közös jelölt mögé sorakoznak fel.

Az említett volneri javaslatot – amit beterjesztője a kamupártok elleni fellépéssel indokolt, egyúttal az Azonnalinak elismerve, hogy ezzel a DK közös listára vonatkozó szándékát is megvalósították – egyelőre csak bizottsági szinten fogadták el, arra viszont az ügyre rálátó, parlamenti forrásaink gyakorlatilag nem látnak esélyt, hogy akár a beérkezett módosító indítványokat összegző törvényalkotási bizottságban, akár utána az országgyűlési plénum fideszes többsége ne szavazná meg a volneri módosítást.

Azzal, hogy a Momentum is beállt a közös lista mögé – tekintve, hogy a külön listákat preferálók így most már tényleg kevesen maradtak és gyengék az egyetlen listát favorizálók csoportjához képest –

politikai értelemben szinte biztosan kijelenthető: eldőlt, hogy a hatpárti ellenzék egyetlen közös listán fog indulni.

A kérdés inkább az marad – főleg, ha a parlamentben elfogadják, hogy 71 körzetben kelljen jelöltet állítani az országos listához –, hogy a hat párthoz szorosan nem kapcsolódó ellenzéki pártokkal, mint a Kétfarkú Kutya Párt, a Szanyi Tibor-féle ISZOMM és a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt mi legyen: koordináljanak-e velük az egyéni körzetekben, esetleg bevegyék őket is a közös listába. Az ellenzéki parlamenti képviselők között inkább az a vélemény, hogy mindenképp le kell majd ülni a kétfarkú kutyákkal egyeztetni, míg a párt társelnöke, Kovács Gergely az Azonnalinak kijelentette: ha kell, nemhogy 106, hanem akár 500 körzetben is elindulnak.

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek