A hét bora: egyesülve a sokféleségben

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.28. 18:20

Aki egy különösebb bonyodalmaktól mentes, jól elkészített, finom és könnyen elérhető magyar bort akar levenni a polcról, megtalálta, amit keres.

A hét bora: egyesülve a sokféleségben

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Az egri csillag egy klasszikus kényszer szülte megoldás volt az elején, egy olyan, ami akár jól is elsülhet. Sőt: egy kifejezetten rosszul kommunikálható adottságokra adott tökéletes bormarketinges válasz. Az egri borvidéken – ami a stilisztikailag nehézkesen definiált, azaz kifejezetten liberális előírások mentén készülő vörös házasításról, a bikavérről ismert, miközben szakírók szerint a kadarka és a pinot noir legjobb magyarországi termőterülete lehetne, ezek viszont alig teremnek ott – ugyanis annyiféle fehérszőlőfajta terem, hogy

ha az övék lenne a teljes éves osztrák bormarketing-keret, akkor sem lehetne értelmesen marketingelni ennyi mindent.

A borvidéki termékleírás szerint (annak ellenére, hogy vörösboros vidékként él a köztudatban) 31 engedélyezett fehérszőlőfajta van Egerben. (Vörösből 17.) Tokaj-Hegyalján csak hat, de gyakorlatilag nagy volumenben kettő, legfeljebb három. Egri bouvier? Egri saszla? Egri rajnai rizling? Egri juhfark? Egri zenit? Egri pinot blanc? Egri mézes? Micsoda izgalmas önálló brandek lehetnének (nem), és micsoda itatást lehetne csinálni, amikor egy nemzetközi borszakértő Egerbe jönne felmérni a borvidék fehérboros karakterét (azt mindig)!

Ebbe gondolhattak bele az egri borászok, mikor úgy döntöttek, a Magas Napidíjért Ideutaztatott International Wine Expert™ akkor fogja szeretni őket, ha nem nézik őt hülyének odahaza, mert már a tizenharmadik, a terroirt very special módon megjelenítő unique szőlőfajtáról lelkendezik, és ebből a hátrányból előnyt próbálnak faragni, és ráfekszenek a fehér házasításokra. Így ugyanis egy olyan márkájuk lehet, ami közös, ami mindenkit összeköt, amire még az EU hivatalos szlogenje – egyesülve a sokféleségben – is ráillik (ez a PR-blabla), és aminek hála talán drágábban és szinte biztosan el tudják adni a fehérboraikat, amiket amúgy nehézkesen tudnának: így született meg az egri csillag a bikavér fehér párjaként.

Rendeltek is hozzá egy a bikavérénél egyértelműbb szándékú termékleírást: meghatározták például, hogy illatos fajta legfeljebb 30 százalékban lehet a házasításban. És hogy ezt milyen jól tették, azt az olyan borok bizonyítják, mint a mostani hét bora, egy 2019-es egri csillag. A készítője a nagyobb egri termelők közé tartozó Thummerer Pincészet, akik a 31 engedélyezett szőlőfajtából mindössze négyet használtak csak: királyleánykát és a sauvignon blanc-t a jó savakért és az alaphangért, traminit és zenitet a díszítő aromákért, meg persze egy kis szén-dioxidot, hogy frissen tartsák a bort. Érett alma és körte az ízben, csak a picit magas alkohol zavar bele a képbe – megdöbbentő, de hasonlóképp látom, mint ez a borblogger itt. Az egri borászok ötlete tehát működik, és ez mindenkinek jó: aki egy különösebb bonyodalmaktól mentes, jól elkészített, finom és könnyen elérhető magyar bort akar levenni a polcról, megtalálta, amit keres.

10-es skálán? 4 és fél pont

Mennyibe kerül? 1000-1800 forint, akciófüggő

Hol kapható? pincénél, Lidl, Auchan, webshopok

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek