+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. november 28. szombat, 18:20
Aki egy különösebb bonyodalmaktól mentes, jól elkészített, finom és könnyen elérhető magyar bort akar levenni a polcról, megtalálta, amit keres.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Az egri csillag egy klasszikus kényszer szülte megoldás volt az elején, egy olyan, ami akár jól is elsülhet. Sőt: egy kifejezetten rosszul kommunikálható adottságokra adott tökéletes bormarketinges válasz. Az egri borvidéken – ami a stilisztikailag nehézkesen definiált, azaz kifejezetten liberális előírások mentén készülő vörös házasításról, a bikavérről ismert, miközben szakírók szerint a kadarka és a pinot noir legjobb magyarországi termőterülete lehetne, ezek viszont alig teremnek ott – ugyanis annyiféle fehérszőlőfajta terem, hogy

 

ha az övék lenne a teljes éves osztrák bormarketing-keret, akkor sem lehetne értelmesen marketingelni ennyi mindent.

 

A borvidéki termékleírás szerint (annak ellenére, hogy vörösboros vidékként él a köztudatban) 31 engedélyezett fehérszőlőfajta van Egerben. (Vörösből 17.) Tokaj-Hegyalján csak hat, de gyakorlatilag nagy volumenben kettő, legfeljebb három. Egri bouvier? Egri saszla? Egri rajnai rizling? Egri juhfark? Egri zenit? Egri pinot blanc? Egri mézes? Micsoda izgalmas önálló brandek lehetnének (nem), és micsoda itatást lehetne csinálni, amikor egy nemzetközi borszakértő Egerbe jönne felmérni a borvidék fehérboros karakterét (azt mindig)!

 

Ebbe gondolhattak bele az egri borászok, mikor úgy döntöttek, a Magas Napidíjért Ideutaztatott International Wine Expert™ akkor fogja szeretni őket, ha nem nézik őt hülyének odahaza, mert már a tizenharmadik, a terroirt very special módon megjelenítő unique szőlőfajtáról lelkendezik, és ebből a hátrányból előnyt próbálnak faragni, és ráfekszenek a fehér házasításokra. Így ugyanis egy olyan márkájuk lehet, ami közös, ami mindenkit összeköt, amire még az EU hivatalos szlogenje – egyesülve a sokféleségben – is ráillik (ez a PR-blabla), és aminek hála talán drágábban és szinte biztosan el tudják adni a fehérboraikat, amiket amúgy nehézkesen tudnának: így született meg az egri csillag a bikavér fehér párjaként.

 

Rendeltek is hozzá egy a bikavérénél egyértelműbb szándékú termékleírást: meghatározták például, hogy illatos fajta legfeljebb 30 százalékban lehet a házasításban. És hogy ezt milyen jól tették, azt az olyan borok bizonyítják, mint a mostani hét bora, egy 2019-es egri csillag. A készítője a nagyobb egri termelők közé tartozó Thummerer Pincészet, akik a 31 engedélyezett szőlőfajtából mindössze négyet használtak csak: királyleánykát és a sauvignon blanc-t a jó savakért és az alaphangért, traminit és zenitet a díszítő aromákért, meg persze egy kis szén-dioxidot, hogy frissen tartsák a bort. Érett alma és körte az ízben, csak a picit magas alkohol zavar bele a képbe – megdöbbentő, de hasonlóképp látom, mint ez a borblogger itt. Az egri borászok ötlete tehát működik, és ez mindenkinek jó: aki egy különösebb bonyodalmaktól mentes, jól elkészített, finom és könnyen elérhető magyar bort akar levenni a polcról, megtalálta, amit keres.

 

10-es skálán? 4 és fél pont

Mennyibe kerül? 1000-1800 forint, akciófüggő

Hol kapható? pincénél, Lidl, Auchan, webshopok

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nácik balkáni hadjáratát.

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás