Újabb két hónapra zárja be a magyarokat az Orbán-kormány

Szerző: Vass Csaba
2020.11.26. 11:22

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így az idén már biztosan nem utazhatunk zavartalanul külföldre.

Újabb két hónapra zárja be a magyarokat az Orbán-kormány

Újabb három hónappal meghosszabbítja a magyar kormány a járványügyi határzárat, ami eredetileg november 30-án ért volna véget. A Magyar Közlöny legfrissebb számában bejelentették, hogy

a határzár egészen február 1-ig tart.

Arról korábban már az Azonnali is beszámolt, hogy Orbán Viktor járványügyi határzárát még a Fidesz EP-képviselői is leszavazták Brüsszelben, és mind az Európai Bizottság, mind az Európai Unió Tanácsa azt szeretné, hogy a magyar állampolgárok is tudjanak élni az EU adta jogaikkal, és ehhez az unió tagállamai mielőbb térjenek vissza a schengeni zónán belüli szabad mozgás biztosításához.

A magyar kormány szeptember elsején rendelte el a határzárat, azóta a Magyarország területére belépő magyar állampolgároknak 10 napos karantént kell vállaniuk, a külföldiek számára pedig csak indokolt esetben megengedett a belépés. Vagyis 10 napos karantén vár például egy külföldön élő magyarra, ha haza akarna jönni meglátogatni rokonait, vagy éppen egy mondjuk külföldön szülő lányát meglátogatni akaró, majd onnan hazaérkező magyarországi anyára, hacsak nincsenek kapcsolatai ahhoz, hogy pecsétes papírt szerezzen arról, hogy üzleti úton van/volt. A karanténból csak két, itthon elvégzett, negatív értéket mutató PCR-teszt megléte esetén szabadul.

A járványügyi határzár tehát leginkább pszichológiai jellegű, és az embereket ügyeskedésre sarkallja.

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek