+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 26. csütörtök, 11:22
November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így az idén már biztosan nem utazhatunk zavartalanul külföldre.

Újabb három hónappal meghosszabbítja a magyar kormány a járványügyi határzárat, ami eredetileg november 30-án ért volna véget. A Magyar Közlöny legfrissebb számában bejelentették, hogy

 

a határzár egészen február 1-ig tart.

 

Arról korábban már az Azonnali is beszámolt, hogy Orbán Viktor járványügyi határzárát még a Fidesz EP-képviselői is leszavazták Brüsszelben, és mind az Európai Bizottság, mind az Európai Unió Tanácsa azt szeretné, hogy a magyar állampolgárok is tudjanak élni az EU adta jogaikkal, és ehhez az unió tagállamai mielőbb térjenek vissza a schengeni zónán belüli szabad mozgás biztosításához.

 

A magyar kormány szeptember elsején rendelte el a határzárat, azóta a Magyarország területére belépő magyar állampolgároknak 10 napos karantént kell vállaniuk, a külföldiek számára pedig csak indokolt esetben megengedett a belépés. Vagyis 10 napos karantén vár például egy külföldön élő magyarra, ha haza akarna jönni meglátogatni rokonait, vagy éppen egy mondjuk külföldön szülő lányát meglátogatni akaró, majd onnan hazaérkező magyarországi anyára, hacsak nincsenek kapcsolatai ahhoz, hogy pecsétes papírt szerezzen arról, hogy üzleti úton van/volt. A karanténból csak két, itthon elvégzett, negatív értéket mutató PCR-teszt megléte esetén szabadul.

 

A járványügyi határzár tehát leginkább pszichológiai jellegű, és az embereket ügyeskedésre sarkallja.

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás