+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. november 26. csütörtök, 14:04
Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy a jövőhét szerdai kormányülésig nem várhatóak további járványügyi szigorítások, ahogy azt is, hogy a kormány hamarosan változtathat a pedagógusok százszázalékos táppénzének részletszabályain.

Szerda délután négy óráig kellett elküldeni a kérdéseket a kormány részére a csütörtök délelőtti kormányinfóra – így még nem tudhattuk, hogy csütörtökre virradóan közzé teszik azt a rendeletet, amelynek értelmében február 1-ig meghosszabbítják Magyarországon a határzárat. Mindezt úgy, hogy még a fideszes európai parlamenti képviselők is ezzel ellentétes ajánlásokat fogadtak el Brüsszelben, szorgalmazva a schengeni országok közötti szabad mozgás jogának mihamarabbi és észszerű visszaállítását.

 

Ugyan a határzárral kapcsolatos kérdéseinkre nem kaptunk választ, de megtudtuk, hogy

 

a kormány már dolgozik azon, hogy felgyorsítsák a pedagógusoknak a százszázalékos táppénzhez való hozzájutását.

 

Jelenleg ugyanis a pedagógusok – amennyiben koronavírus-fertőzés miatt kiesnek a munkából – az alapbérük 60 százalékát kapják meg táppénzként, majd egy külön eljárásban kell bizonyítaniuk, hogy a fertőzést a munkahelyükön kapták el, így kapják csak meg a további 40 százalékot. Ennek a bizonytási folyamatnak a gyorsításán dolgozik Gulyás Gergely szerint a kormány, hogy a százszázalékos táppénzt egy összegben kaphassák meg a pedagógusok, amennyiben jogosultak rá. Hogy ez mikor történhet meg pontosan, arról Gulyás nem beszélt.

 

Arra a kérdésünkre, hogy a kormány tervez-e az állami gyorstesztelésen pozitívaknak egy megbízhatóbb PCR-tesztet is biztosítani, hogy az érintett pedagógusok és egészségügyi dolgozók csak valóban indokoltan kerüljenek karanténba, Gulyás Gergely úgy válaszolt: a gyorstesztek eredményessége, pontossága hétről hétre nő, azonban ha valaki tüneteket mutat, elküldik PCR-tesztelésre is.

 

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a kormány mit tesz a vírus közvetett egészségügyi hatásainak (megnövekedett alkoholfogyasztás, mentális betegségek) mérsékléséért. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő válaszában elmondta: Magyarországon ötven éve működnek lelki elsősegély telefonszolgálatok, ma már több, mint ötszáz önkéntessel huszonkét ilyen szolgálat működik, amiket bármikor ingyenesen felkereshetnek az emberek. Továbbá a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége áprilisban – válaszul a járvány következtében növekvő segítségkérésekre – újabb ingyenes lelkisegély vonalat is indított.

 

A kormányszóvivő szerint például a munkahelyek megtartása érdekében hozott kormányzati intézkedések is pozitív hatással van az emberek mentális egészségére,

 

illetve – főleg karácsony közeledtével – mi magunk is sokat tehetünk embertársainkért egyszerűen csak azzal, hogy figyelünk rájuk.

 

Ha már karácsony: Orbán Viktor még november 11-én ígérte meg, hogy két hét múlva tud választ adni arra, hogy karácsonykor lehetnek-e már nagyobb családi összejövetelek. A szerdán lejárt kéthetes határidő ellenére a miniszterelnök nem nyilatkozott a kérdésről: az Azonnali erre irányuló kérdésére Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy

 

a kormány kis türelmet kér, és hamarosan közzéteszi a karácsony időszakra vonatkozó szabályozást.

 

Miről beszélt még Gulyás Gergely?

 

Általános tájékoztatójában és egyéb újságírói kérdésekre a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta:

 

+ Nem világos egyelőre, hogy a csütörtökön megugró fertőzöttszám annak köszönhető-e, hogy gyorsul a járvány terjedése, vagy annak, hogy elkezdték a szociális és az oktatási-nevelés szférában dolgozók tömeges tesztelését. A beérkező adatok alapján a kormány jövő hét elején tud majd erről többet mondani, ahogy az állami tesztelési eredményekről is akkor fognak tudni átfogó tájékoztatást adni.

 

A jövő heti kormányülésig így nem várható érdemi változás a most érvényben levő járványügyi korlátozásokban,

 

és arról is csak a tesztek adatok elemzése után fognak dönteni, hogy szélesebb körben is teszteljenek-e.

 

+ Az iskolák általános bezárására – tekintve, hogy az intézmények négyötödében zavartalanul folyik a munka – nem kell számítani.

 

+ Hiába szavazta meg a fideszes többség az igazságügyi bizottságban az egykori jobbikos, majd mi hazánkos, és most saját pártot gründoló Volner János indítványát, ami már 71 egyéni választókerületben történő jelöltállításhoz köti az országos listaállítást 2022-re (a jelenlegi szabályok szerint csak 27 kell), a kormány nem tervez több utólagos módosítóval hozzányúlni a választási törvényhez. Gulyás megismételte azt a korábbi állítását is, hogy a választókerületi térképen csak az ellenzékkel egyetértésben változtatna a kormány, és mivel erre nem érkezett ellenzéki javaslat, így

 

a 2022-es választást is a most hatályos kerületi térkép alapján fogják lebonyolítani.

 

A választási törvény módosításával kapcsolatban egyébként készítettünk interjút Volner Jánossal és a Kétfarkú Kutya Párt társelnökével, Kovács Gergellyel, valamint több ellenzéki képviselő is kritikusan reagált az ügyre.

 

+ A csütörtöki lengyel-magyar miniszterelnöki találkozón közös állásfoglalás születhet az EU hétéves költségvetésének és az ehhez kötött uniós koronavírus-mentőcsomag vétójáról, amit – legalábbis kommunikációs szinten – azért szorgalmaz a két tagország, mert az uniós pénzek kifizetését jogállamisági feltételekhez kötnék. (Erről itt írtunk bővebben.)

 

Ezekre a kérdéseinkre nem kaptunk választ

 

Az Azonnali több kérdését is ignorálta Gulyás Gergely, így nem tudtuk meg, hogy a csütörtökön bejelentett határzár-hosszabbítás ellenére tervez-e a kormány speciális szabályokat bevezetni e téren a karácsonyi időszakra, valamint arról sem, hogy az orosz Sputnik-vakcina klinikai harmadik tesztelési fázisa (amikor több ezer önkéntesen tesztelik a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát) mikor kezdődhet meg, és hogy összesen hány magyar önkéntest szeretne bevonni a kormány tesztelésbe.

 

NYITÓKÉP: Magyarország kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás