+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. november 25. szerda, 11:33
Miután a Fidesz brüsszeli politikusai gyakorlatilag leszavazták a magyar járványügyi határzárat, egyikük az Azonnalihoz fordult, mondván nincs is határzár, és amúgy is: fake news.

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgette egy hétfőn széles többséggel megszavazott állásfoglalásában az Európai Parlament. Mindezt a brüsszeli fideszesek is megszavazták annak ellenére, hogy Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat (bizonyos kivételekkel), vagyis a Fidesz brüsszeli politikusai gyakorlatilag leszavazták a magyar járványügyi határzárat.

 

Miután megírtuk, hogy a fideszes EP-képviselők is megszavazták az állásfoglalást – arra nemmel csak páran, köztük svéd konzervatívok, dán liberálisok, francia szélsőjobboldaliak és görög kommunisták szavaztak –, és több fideszes EP-képviselőt is eredménytelenül kerestünk az ügyben, Kósa Ádám fideszes EP-képviselő az Azonnalihoz fordult:

 

„Nagyon sajnáljuk, hogy egy jószándékú és előremutató állásfoglalásból tipikus baloldali fake news szintű újságcikket kreálnak, hiszen a valóság éppen egybecseng az állásfoglalással: Magyarországon nincs határzár, határvédelmi intézkedések vannak érvényben.”

 

Kósa eszerint Brüsszelben nem fogyaszt elég magyarországi médiát, ugyanis

 

Orbán Viktor magyar kormányfő a saját szájával nevezte határzárnak főműsoridőben,

 

az ország egyik legnézettebb kereskedelmi tévéjében (TV2 Tények, szeptember végén, 08:26-tól) azt, hogy külföldi állampolgár csak nagyon nyomós okkal jöhet be Magyarországra, és 10 napos karantén vár például egy külföldön élő magyarra, ha haza akarna jönni meglátogatni rokonait, vagy éppen egy mondjuk külföldön szülő lányát meglátogatni akaró, majd onnan hazaérkező magyarországi anyára, ha nincsenek kapcsolatai ahhoz, hogy pecsétes papírt szerezzen arról, hogy üzleti úton van/volt. Abban tehát, hogy van-e határzár, Kósa Ádámnak Orbán Viktorral van vitája.

 

Kósa aztán ismerteti azt, amit mi is ismertettünk a cikkben:

 

„A határmenti régiók 30 km-es sávjában biztosított az ingázás, továbbá az üzleti utasok és az áruforgalom mozgása szabadon biztosított.”

 

Kósa ezt követően megpróbálja a komplett uniós állásfoglalást az ingázók helyzetére ráhúzni:

 

„A magyar kormányzati intézkedések arányosak és szükségszerűek, minden esetben a magyar állampolgárok egészségének kiemelt védelme és a magyar gazdaság működőképességének biztosítása a cél. Jelenleg nincs érvényben a határmenti településeken élő személyek szabad mozgását szabályozó egységes európai intézkedéscsomag a járványügyi helyzetre vonatkozóan.”

 

Kósa és brüsszeli fideszes társai többek közt pont azt szavazták meg hétfőn, hogy legyen egy ilyen, és az legyen minél liberálisabb. Kósa szerint az, hogy ők megszavazták ezt az EP-beli állásfoglalást, csupán egy szívesség a nyugat-európaiaknak:

 

„Az állásfoglalás nyugat-európai országok állampolgáraitól (német/belga/holland/luxembourgi) érkezett petíciók alapján készült el, és olyan nyugat-európai képviselők indítványozták, akik aggódnak az országaikban a határmenti ingázást akadályozó, sokszor egymásnak ellentmondó szabályozások miatt. (...) 

A magyar néppárti delegáció azért támogatta az állásfoglalást, hogy ezekben az országokban is elősegítse a határmenti települések állampolgárainak szabad mozgását, ennek érdekében a koordinált intézkedésekkel kapcsolatos javaslatok előtt is nyitott, amennyiben az megfelel a magyar állampolgárok egészségének megvédése és a magyar gazdaság működőképességének biztosítása szempontjából – tesszük ezt azzal a megjegyzéssel, hogy az Európai Unió a mai napig, a második hullám kellős közepére sem volt képes előrehaladást elérni.”

 

Eszerint Kósáék az állásfoglalást szelektíven olvasták, abban ugyanis – amellett, hogy az EP sürgeti: a határok mellett élők mentesüljenek az utazási korlátozások alól, de a fogadó állam járványügyi szabályozásait mindenképp be kelljen tartaniuk – az ingázók helyzete mellett olyan jóval általánosabb, a magyar járványügyi határzárra tökéletesen illő mondatok vannak, hogy 

 

+ el kell kerülni minden olyan koordinálatlan és kétoldalú fellépést, amely a mobilitás és a szabad mozgás szükségtelen korlátozásához vezethet;

 

+ a szabad mozgásra vonatkozó korlátozásokat célzott intézkedésekkel kell felváltani;

 

+ az EP ösztönzi a tagállamokat, hogy enyhítsék utazási korlátozásaikat; 

 

+ a határellenőrzések bevezetése helyett a tagállamoknak arra kellene törekedniük, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket a határátlépés lehetővé tétele érdekében, miközben biztosítják a maximális biztonságot és egészségvédelmet.

 

Nem véletlen, hogy a magyar járványügyi határzár feloldását október közepén már az Európai Unió Tanácsa is sürgette, ám a tagállami miniszterekből álló testület egymaga e téren csak ajánlani tud, kötelezni nem kötelezhet most senkit.

 

FOTÓ: Emilie Gomez / Európai Parlament, 2020

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás