+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. november 25. szerda, 11:33
Miután a Fidesz brüsszeli politikusai gyakorlatilag leszavazták a magyar járványügyi határzárat, egyikük az Azonnalihoz fordult, mondván nincs is határzár, és amúgy is: fake news.

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgette egy hétfőn széles többséggel megszavazott állásfoglalásában az Európai Parlament. Mindezt a brüsszeli fideszesek is megszavazták annak ellenére, hogy Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat (bizonyos kivételekkel), vagyis a Fidesz brüsszeli politikusai gyakorlatilag leszavazták a magyar járványügyi határzárat.

 

Miután megírtuk, hogy a fideszes EP-képviselők is megszavazták az állásfoglalást – arra nemmel csak páran, köztük svéd konzervatívok, dán liberálisok, francia szélsőjobboldaliak és görög kommunisták szavaztak –, és több fideszes EP-képviselőt is eredménytelenül kerestünk az ügyben, Kósa Ádám fideszes EP-képviselő az Azonnalihoz fordult:

 

„Nagyon sajnáljuk, hogy egy jószándékú és előremutató állásfoglalásból tipikus baloldali fake news szintű újságcikket kreálnak, hiszen a valóság éppen egybecseng az állásfoglalással: Magyarországon nincs határzár, határvédelmi intézkedések vannak érvényben.”

 

Kósa eszerint Brüsszelben nem fogyaszt elég magyarországi médiát, ugyanis

 

Orbán Viktor magyar kormányfő a saját szájával nevezte határzárnak főműsoridőben,

 

az ország egyik legnézettebb kereskedelmi tévéjében (TV2 Tények, szeptember végén, 08:26-tól) azt, hogy külföldi állampolgár csak nagyon nyomós okkal jöhet be Magyarországra, és 10 napos karantén vár például egy külföldön élő magyarra, ha haza akarna jönni meglátogatni rokonait, vagy éppen egy mondjuk külföldön szülő lányát meglátogatni akaró, majd onnan hazaérkező magyarországi anyára, ha nincsenek kapcsolatai ahhoz, hogy pecsétes papírt szerezzen arról, hogy üzleti úton van/volt. Abban tehát, hogy van-e határzár, Kósa Ádámnak Orbán Viktorral van vitája.

 

Kósa aztán ismerteti azt, amit mi is ismertettünk a cikkben:

 

„A határmenti régiók 30 km-es sávjában biztosított az ingázás, továbbá az üzleti utasok és az áruforgalom mozgása szabadon biztosított.”

 

Kósa ezt követően megpróbálja a komplett uniós állásfoglalást az ingázók helyzetére ráhúzni:

 

„A magyar kormányzati intézkedések arányosak és szükségszerűek, minden esetben a magyar állampolgárok egészségének kiemelt védelme és a magyar gazdaság működőképességének biztosítása a cél. Jelenleg nincs érvényben a határmenti településeken élő személyek szabad mozgását szabályozó egységes európai intézkedéscsomag a járványügyi helyzetre vonatkozóan.”

 

Kósa és brüsszeli fideszes társai többek közt pont azt szavazták meg hétfőn, hogy legyen egy ilyen, és az legyen minél liberálisabb. Kósa szerint az, hogy ők megszavazták ezt az EP-beli állásfoglalást, csupán egy szívesség a nyugat-európaiaknak:

 

„Az állásfoglalás nyugat-európai országok állampolgáraitól (német/belga/holland/luxembourgi) érkezett petíciók alapján készült el, és olyan nyugat-európai képviselők indítványozták, akik aggódnak az országaikban a határmenti ingázást akadályozó, sokszor egymásnak ellentmondó szabályozások miatt. (...) 

A magyar néppárti delegáció azért támogatta az állásfoglalást, hogy ezekben az országokban is elősegítse a határmenti települések állampolgárainak szabad mozgását, ennek érdekében a koordinált intézkedésekkel kapcsolatos javaslatok előtt is nyitott, amennyiben az megfelel a magyar állampolgárok egészségének megvédése és a magyar gazdaság működőképességének biztosítása szempontjából – tesszük ezt azzal a megjegyzéssel, hogy az Európai Unió a mai napig, a második hullám kellős közepére sem volt képes előrehaladást elérni.”

 

Eszerint Kósáék az állásfoglalást szelektíven olvasták, abban ugyanis – amellett, hogy az EP sürgeti: a határok mellett élők mentesüljenek az utazási korlátozások alól, de a fogadó állam járványügyi szabályozásait mindenképp be kelljen tartaniuk – az ingázók helyzete mellett olyan jóval általánosabb, a magyar járványügyi határzárra tökéletesen illő mondatok vannak, hogy 

 

+ el kell kerülni minden olyan koordinálatlan és kétoldalú fellépést, amely a mobilitás és a szabad mozgás szükségtelen korlátozásához vezethet;

 

+ a szabad mozgásra vonatkozó korlátozásokat célzott intézkedésekkel kell felváltani;

 

+ az EP ösztönzi a tagállamokat, hogy enyhítsék utazási korlátozásaikat; 

 

+ a határellenőrzések bevezetése helyett a tagállamoknak arra kellene törekedniük, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket a határátlépés lehetővé tétele érdekében, miközben biztosítják a maximális biztonságot és egészségvédelmet.

 

Nem véletlen, hogy a magyar járványügyi határzár feloldását október közepén már az Európai Unió Tanácsa is sürgette, ám a tagállami miniszterekből álló testület egymaga e téren csak ajánlani tud, kötelezni nem kötelezhet most senkit.

 

FOTÓ: Emilie Gomez / Európai Parlament, 2020

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás