A brüsszeli Fidesz újabb Orbán-kormányt elítélő szöveget szavazott meg, ők is aggódnak a média helyzete miatt

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.25. 19:34

A hét elején a járványügyi határzárat ítélték el, szerdán az MTVA-ban folyó politikai utasításokra, az újságírók rágalmazására, az ellenzéki lapok negligálásra, a KESMA-ra és az orbáni médiapolitikára mondtak nemet. Mutatjuk a részleteket!

A brüsszeli Fidesz újabb Orbán-kormányt elítélő szöveget szavazott meg, ők is aggódnak a média helyzete miatt

Az Európai Parlament a járvány ellenére is ülésezik. Szerdán a média többször is téma volt: egyszer, mikor fideszes körök szlovéniai és észak-macedóniai médiabeli terjeszkedéséről vitáztak, és másodszor, amikor nagy többséggel megszavaztak egy állásfoglalást, amelyben az európai parlamenti képviselők elítélik „egyes tagállamok kormányainak a kritikus és független média elhallgattatására, valamint a médiaszabadság és médiapluralizmus aláásására irányuló kísérleteit”.

Az 533 szavazattal, 59 ellenében és 89 tartózkodás mellett szerdán elfogadott állásfoglalást

a Fidesz EP-képviselői is megszavazták.

Azaz Bocskor Andrea, Deli Andor, Deutsch Tamás, Gál Kinga, Győri Enikő, Gyürk András, Hidvéghi Balázs, a KDNP-s Hölvényi György, Járóka Lívia, Kósa Ádám, Tóth Enikő és Trócsányi László is igent nyomott rá. (Nemmel csak az EP szélsőbaloldali GUE/NGL és a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia frakciói szavaztak.)

Pár részlet az elfogadott állásfoglalásból:

+ A képviselők különösen

aggasztónak találják a közszolgálati média helyzetét olyan tagállamokban, ahol az „kormányzati propagandává silányult,

amely kizárja a társadalomból vagy becsmérlő módon mutatja be az ellenzéket és a kisebbségi csoportokat, ami egyes esetekben erőszakot is szít”. Azt is hangsúlyozza a dokumentum, hogy „egyes tagállamokban, és különösen a vidéki területeken az információkhoz való hozzáférés az állami propagandára korlátozódik”.

(Hogy ez mennyire tökéletesen illik Magyarországra, jelzi, hogy Věra Jourova, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa meg sem lepődött azon, amikor az Azonnali felhozta neki a Szabad Európa által megszerzett hangfelvételeket, amelyek bizonyítják: az adófizetők pénzből, papíron közszolgálati médiumként működő MTVA-nal politkai utasításokat kapnak az újságírók, mondván „ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják”. A cseh biztos szerint a hangfelvételek csak illusztrálják, amit eddig is tudni lehetett.)

 Az Európai Parlament elítéli „a politikusok és kormánytagok újságírók általi megkérdezésének korlátozását és a nem kormányközeli médiumok által kezdeményezett interjúk elkerülését abban az esetben is, ha ezek jelentős országos lefedettséggel rendelkeznek”. (Orbán Viktor magyar miniszterelnök tizenegy éven át nem adott interjút az Indexnek, de az Azonnali és vélhetően a többi, kormánytól független lap interjúkérelmeit is rendre elutasítják kormánypárti politikusok, noha még kormánypárti médiabeli prominensek szerint sincs ez rendben. A brüsszeli fideszesek egyébként nem tartoznak ebbe a sorba, őket tapasztalataink szerint jóval könnyebb elérni, mint a hazai fideszeseket.)

 Az Európai Parlament felszólítja „a tagállamokat annak biztosítására, hogy

az újságírók és a médiaorgánumok érdemben tudósíthassanak a parlamenti vitákról, érdemi kérdéseket tehessenek fel a parlamenti képviselőknek

és a magas rangú kormánytisztviselőknek, hozzáférhessenek a közérdekű adatokhoz, bejuthassanak a nyilvános eseményekre és sajtókonferenciákra, különös tekintettel a kormányok által szervezettekre, mivel ezek hiánya súlyosan korlátozza a médiaszabadságot”. (Az Azonnali egy évvel ezelőtt pert indított Kövér László házelnök ellen, amikor az nemes egyszerűséggel az Országgyűlés pincéjébe száműzte az újságírókat az addig a képviselők által is használt sajtófolyosóról, így most csak a fehér házként ismert képviselői irodaház előtti járdán tudjuk kérdezni az arra járó képviselőket.)

Az Európai Parlament „sajnálatának ad hangot amiatt, hogy egyes tagállamokban a médiaszabályozó testületek kormányzati befolyás alá kerültek, és a kormányt bíráló médiaorgánumokkal szemben elfogult módon működnek”. (Az NMHH-t még a strasbourgi bíróság is elmeszelte azért, amiért jogsértő módon büntette meg még 2012-ben az ATV híradóját.)

+ A képviselők szerint „az elmúlt években egyre elterjedtebb lett a megfélemlítés az újságírók elhallgattatása céljából”, és a máltai Daphne Caruana Galizia és a szlovák Ján Kuciak meggyilkolását említik „mint két tragikusan nyilvánvaló példá[t arra], hogy az oknyomozó újságírókat milyen mértékben támadják a korrupciós ügyek feltárása, illetve a demokrácia és a jogállamiság védelme miatt”. A képviselők arra kérik a közéleti személyiségeket és a hatóságokat, hogy tartózkodjanak az újságírók rágalmazásától. (Pont a héten az állásfoglalást amúgy megszavazó Kósa Ádám fideszes EP-képviselő rágalmazta meg az Azonnalit fake news-ozással, miközben neki nem velünk, hanem Orbán Viktorral van vitája a járványügyi határzár kapcsán.)

+ Az állásfoglalás megállapítja, hogy ha a médiatulajdon kevesek kezében összpontosul, az a tájékoztatás sokszínűségét veszélyezteti, egyben megnehezíti a félretájékoztatással szemben fellépők dolgát.

A képviselők elvárják a tagállamoktól, hogy szabályozással kerüljék el a túlzott médiakoncentráció kialakulását és garantálják a médiavállalatok tulajdonosi átláthatóságát.

(A KESMA-összeolvadást még a Gazdasági Versenyhivatal sem vizsgálhatta, az Orbán-kormány ugyanis kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánította a kormányzati gigamédiaholding létrejöttét.)

+ A képviselők bírálják, hogy egyes kormányok állami hirdetések kiosztása révén növelik a médiára gyakorolt befolyásukat. (Ez Magyarországon régóta népszerű téma, de Romániában is látni hasonlóra példát.)

A képviselők ragaszkodnak hozzá, hogy a médiaszabadság és médiapluralizmus korlátozására tett kísérleteket tekintsék a hatalommal való súlyos és rendszerszintű visszaélésnek, amely ellentétes az Európai Unió alapvető értékeivel. A fideszesek is.

A Fidesznek nem ez volt az első meglepő EP-beli szavazása a héten, korábban egy, a schengeni zóna újranyitását szorgalmazó, a járvány miatti önkényes határlezárásokat és határellenőrzéseket bíráló állásfoglalást szavaztak meg, miközben Orbán Viktor szeptember óta határzárat vezetett be.

Egyébként egyik EP-beli állásfoglalásnak sincs kötelező ereje, ezeknek a jelentősége a politikai sürgetésben ki is merül.

FOTÓ: Marc Dossmann / Európai Parlament, 2018

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek