Volner János az Azonnalinak: Ha úgy tetszik, most megvalósítottuk a DK szándékát

Szerző: Petróczi Rafael
2020.11.24. 16:57

Logikusnak nevezte az Azonnalinak Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot, szerinte az ellenzéki pártoknak nincs okuk ágálni ellene, mert nem megy szembe a kommunikációjukkal. A volt jobbikos képviselő visszautasítja, hogy a Fidesz bábjaként cselekszik.

Volner János az Azonnalinak: Ha úgy tetszik, most megvalósítottuk a DK szándékát

Ahogy arról kedden írtunk, a parlament igazságügyi bizottságának kormánypárti többsége elfogadta a volt jobbikos, ma már saját nevét viselő pártjában politizáló Volner János javaslatát a választási törvény módosításához. Ennek értelmében a korábbi, Varga Judit-féle javaslattól eltérően a 2022-es választáson induló pártoknak már nem elég 50 egyéni választókerületben jelöltet állítania az országos listához, hanem 71-ben van erre szükség. Az eddigi kilenc megye helyett pedig már 14-ben kell indulnia a jelölteknek. 

Volner a változtatás szükségességét a kamupártok visszaszorításával indokolta, ellenzéki pártokból származó információink szerint azonban ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy a hatpárti ellenzéki együttműködés mindenképpen egy listán indul majd 2022-ben. Egyben megnehezedik a Magyar Kétfarkú Kutyapárt helyzete is, amely eredetileg csak azokban a kerületekben akart elindulni, ahol nincs reális esélye ellenzéki győzelemnek. A Kutyapárt társelnöke, Kovács Gergely az Azonnalinak úgy reagált: akár 500 körzetben is indítanak jelöltet, és szerinte az igazi probléma a javaslattal az, hogy a sem Orbán Viktorhoz, sem Gyurcsány Ferenchez közeledni nem akaró kisebb pártokat lehetítlenítik el vele.

Az Azonnali utolérte a módosító javaslatot benyújtó Volner Jánost, hogy megkérdezzük: mi indokolja, hogy Varga Juditnál is szigorúbb javaslattal állt elő.

+ + +

Mi szükség volt arra az ön által benyújtott és az igazságügyi bizottság fideszes többsége által simán elfogadott módosító indítványra, amely szerint a listaállításhoz a korábbi 50 helyett már 71 egyéni választókerületben kell jelöltet állítani?

Ezzel kapcsolatban felkerül az oldalunkra egy tájékoztató anyag, ha lesz valami további kérdés, akkor állunk elébe.

Az indoklás szerint a kamupártok indulását próbálják megakadályozni ezzel. Nem lenne érdemes inkább arra koncentrálni, hogy az Állami Számvevőszék hitelt érdemlően tudja ellenőrizni a kampánypénzek elköltését, és a NAV be is tudja hajtani a tartozásokat?

A törvényjavaslaton csak ott tudunk módosítani, ahol erre a lehetőséget megnyitotta az előterjesztő. Az ÁSZ-ról szóló rész nincs megnyitva a törvényjavaslatban, ezért nem tudunk hozzá módosítót benyújtani.

Ha ez így van, miért nem nyújtottak be saját módosító javaslatot, miért a Fidesz által benyújtott, már létező módosítón akartak korrigálni? Önök biztosan megkapnák Kocsis Máté bizalmát, hogy ezt meg tudják tárgyalni.

Nem tudom, miért ilyen biztos ebben, nem sűrűn fordul elő, hogy bármilyen javaslatunkat a kormánypárt támogatja. A javaslatunk másik felét, amit ugyanolyan fontosnak tartottunk volna – hogy egy jelöltet és egy listát jelölhessen csak minden választó, és többes jelölésre ne legyen lehetőség –, nem támogatta a kormánypárt. A többmilliárd forintot akarjuk megspórolni a választóknak, amibe a kamupártok kerülnek.

Nem gondolja, hogy ezzel a módosítóval a Fidesz érdekét szolgálja? Most például a Kétfarkú Kutyapártnak is el kell majd indulnia a listaállításhoz olyan helyeken is, ahol az ellenzék győzelme múlhat azon, hogy ők állítanak-e jelöltet.

A baloldal kommunikációja eddig folyamatosan az volt, hogy együtt kell indulni, és az összefogás hozza a sikert. Most mindenkinek lehetősége van a közös indulásra, egy listára kerülhetnek.

Ez a módosítás a kamupártok megszüntetésének fontos eszköze.

Ez a hivatalos kommunikáció. De azt tudni lehetett előre, hogy egy ilyen javaslat kiélezi a versengést a Kétfarkú Kutyapárt és a többi ellenzéki párt között.

Erre annyit tudok mondani, hogy a Kétfarkú Kutyapárt egy viccpárt, és a politikában pedig viccekkel nem foglalkozunk. Nem gondolom, hogy hozzájuk kellene igazítani a magyar választási rendszert.

Ettől még ez a javaslat túlmutat a kamupártok kérdéskörén. Ha a Fidesz ennek köszönhetően fogja tudni 2022-ben megtartani a hatalmát, nem érez majd ebben személyes felelősséget?

Épp az előbb mondtam, hogy az ellenzéki médiumok és pártok jelentős része szerint akkor lehet sikeres az ellenzék a Fidesz ellen, ha közös listán indulnak. El is mondták az ellenzéki pártok vezetői, hogy közös választási győzelemre készülnek és közösen is szeretnék az országot kormányozni.

Nyilvánvaló, hogy ha közösen akarnak kormányozni, akkor egy közös lista sem lehet ellenükre.

Ha az ellenzéki pártok eddigi kommunikációját nézem, akkor a Fidesznek nem lehet érdeke, hogy egy listán induljanak. Legalábbis ha hihetünk a baloldali pártok kommunikációjának, mert akkor ez az ő győzelmüket segíti.

Több ellenzéki politikussal is beszéltünk az elmúlt órákban. Szerintük az az értelme ennek a módosító javaslatnak, hogy ténylegesen egy listára terelje a pártokat, és ezáltal a Fidesz majd hatékonyabban tudja kommunikálni, hogy minden összefogásban résztvevő párt tulajdonképpen gyurcsányista. Volt olyan, aki kijelentette: visszatetszőnek találja, hogy a Fidesz a strómanján, Volner Jánoson keresztül nyújtotta be a módosító indítványt. Mit szól a vádhoz, miszerint ön a Fidesz bábja?

A DK nem ugyanezt mondta éveken keresztül, hogy egy listán kell indulnia az ellenzéki pártoknak, mert úgy van leginkább esélyük legyőzni a Fideszt? Dehogynem. Ha úgy tetszik, most megvalósítottuk a DK szándékát. Nyilván nem erről van szó, a kamupártok ellen szerettünk volna fellépni, de egyébként ugyanezt mondta a DK is.

Az, hogy az ellenzéki politikusok között vannak olyanok, akiknek ez nem tetszik...? A legerősebb ellenzéki pártnak ez a javaslat két napja még tetszett. Mi minden lehetőséget megadtunk, hogy a javaslatunkat megismerjék. Múlt héten sajtótájékoztatón bemutattam, egyetlen baloldali médium vagy párt nem keresett meg minket azóta, hogy valamilyen módosítást eszközöljön, vagy más szempontokat világítson meg. Benyújtottuk az Országgyűléshez, több nap eltelt azóta, de semmilyen megkeresést nem kaptunk.

Ezek szerint ez teljes mértékig az ön ötlete, és még informálisan sem sugalmazta azt a Fidesz, hogy egy ilyen módosítójavaslat benyújtása azért jól jönne?

Teljes egészében a saját ötletünk, és logikus is: vannak kétharmados törvények, amelyet csak a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával lehet módosítani. Most ugyanezt visszük tovább a választási rendszerbe. Az országos egyéni választókerületek és a megyék kétharmadában is jelöltet kell annak állítania, aki országos listát akar. Ez a logika megy végig a teljes magyar választási rendszeren.

A Volner Párt képes lesz erre? Van annyi erőforrása és van olyan szervezeti háttere, hogy képes legyen mindenhol teljesíteni a kétharmados kvótát?

Teljesen biztos vagyok benne, hogy nemcsak a választókerületek kétharmadában, hanem mind a 106 körzetben tudunk jelöltet állítani.

Például a Medián nemrég kijött felmérése is azt mutatja, hogy 68 százalékos a személyes ismertségem, a párt neve pedig útjelzőként szolgál az engem ismerő választópolgárok számára. Második embere voltam az ország legerősebb ellenzéki pártjának, vezettem a parlamenti frakcióját, sokszor gondolkodtam együtt a párt volt elnökével, minden rutinom megvan a politizálásban és a pártépítésben.

Ezen logika mentén a Párbeszédnek kellene a legerősebb ellenzéki pártnak lennie, hiszen Karácsony Gergely a legismertebb politikus az ellenzéki oldalon.

Karácsony Gergely tíz év pártépítés után azért még mindig csak egy egyszázalékos pártot tud felmutatni. Tehát Karácsony Gergely eddig azt bizonyította, hogy nem tud pártot építeni és országos pártszervezetet létrehozni.

Ön tud?

Természetesen. Én az elmúlt években is ezt csináltam. Azért voltam a Jobbik második embere, a legerősebb ellenzéki párt alelnöke és frakcióvezetője, mert én tudok.

Akkor azt kizártnak tartja, hogy a következő években vagy a Fideszhez, vagy máshová csatlakozzon, ha a Volner Párt nem tudja teljesíteni ezt a 71 jelöltet?

Ez fel sem merül. Én berendezkedésellenes politikát folytatok Magyarországon. Sem a Fidesszel, sem a baloldali összefogással nem tudok és nem is akarok kiegyezni. Mi kritikusan viszonyulunk a jelenlegi politikai berendezkedéshez, azt tapasztaltuk, hogy mindegy, hogy a baloldal, vagy a Fidesz kormányzott, a politika egyre inkább a korrupcióról és a pénz megszerzéséről szólt. Mi ezt a politikát elutasítjuk.

Ezért is akarunk egy nemzeti ügyekben elkötelezett szakértői kormányt az ország élére. Nem magunknak akarjuk a hatalmat, és az ezzel járó pénzt sem. A választási listák körüli visszaélések is éppen erről, a pénzről szóltak. Arról, hogy kamupártok létrehozásával több százmillió forintot kereshettek egyes bűnözők, akik ezzel a helyzettel visszaéltek. Mi most ezt a kiskaput becsuktuk és megszüntettük.

Mennyire lepte meg, hogy az igazságügyi bizottságban a fideszesek megszavazták a módosító indítványát?

Számomra az volt kellemetlen meglepetés, hogy reggel nyolckor bementem az igazságügyi bizottsághoz, megpróbáltam Rogán Antalt a javaslatunkkal kapcsolatban kérdezni, akinek aznap volt a miniszteri meghallgatása. Az ellenzéki képviselők megszavazták a hozzászólási jogosultságomat – ugyanis én másik bizottságban vagyok –, a kormánypárti képviselők azonban nem engedték meg. Így nem tudtam a miniszternek feltenni kérdéseimet. A másik javaslatunkat sajnos nem fogadta el a kormánytöbbség. Ez az a bizonyos egy jelöltet és egy listát lehessen támogatni-javaslat, ezzel lett volna kerek a csomag.

Indokolták, hogy miért nem fogadták el ezt a részét a javaslatuknak?

Nem tudom. Én akkor nem voltam bent az ülésteremben.

NYITÓKÉP: Volner János Facebook-oldala

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek