Nem a Dürer Kert, hanem a Pártfőiskola helyén lesznek üvegkockák

Szerző: Renczes Ágoston
2020.11.25. 07:07

A kultikus szórakozóhelynek mennie kell, de az egykori zárdaépület, amiben működött, megmarad.

Nem a Dürer Kert, hanem a Pártfőiskola helyén lesznek üvegkockák

Még csütörtökön jelentek meg az Octogon építészeti és designoldalon a Dürer Kertnek is otthont adó telekre építendő új lakó- és irodakomplexum látványtervei. Mivel a legtöbbeknek erről a területről elsőként a kultikus szórakozóhely jut eszébe, úgy tűnhet, hogy ezek az épületek a Dürer Kert helyén állnak majd, de ez nem így van. Mutatjuk a részleteket.

TÁVOLABB AZ EGYKORI SZENT SZÍV ZÁRDA ÉPÜLETE, KÖZELEBB A HOZZÁ TARTOZÓ ISKOLAÉPÜLET. ITT MŰKÖDÖTT A DÜRER KERT ÉS A KELETI BLOKK.

 

A telken több épületkomplexum is áll, illetve állt, mert egy részüket már lebontották:

+ az egykori Jézus Szíve zárda és a hozzá kapcsolódó iskola tizenkilencedik század végi épületei – ezek fogták közre a Dürer Kertet, illetve adtak otthont a szórakozóhely koncerttemeinek és a Keleti Blokk próbatermeinek.

+ A Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Főiskolája könyvtárának, kollégiumának, tornatermének és uszodájának otthont adó épületegyüttes – ezeket az ELTE használta a rendszerváltás után, majd többek között itt működött a Dürer Rendezvényház is.

Egy hasonló korú kisebb épületegyüttes, ami az utóbbi években sportközpontként működött.

A látványterveken szereplő komplexum a pártfőiskola épületegyüttesének helyén áll majd:

 

a könyvtárat és a kilencemeletes kollégiumot már szinte teljesen elbontották.

 

AZ EGYKORI PÁRTFŐISKOLA ÉPÜLETEGYÜTTESÉBŐL MÁR CSAK A KILENCEMELETES KOLLÉGIUM CSONKA TORNYA ÁLL. LÁTKÉP AZ ABONYI UTCA FELŐL

 

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az egész terület átalakításáról egyelőre nem áll rendelkezésre nyilvános látványterv. Azt azonban az Octogon cikke kiemeli, hogy

 

az építészeti értékeinek megőrzése mellett újul meg a Dürer Kertnek otthont adó egykori Szent Szív zárda épülete,

 

amely az elmúlt évtizedekben jelentős állagromláson, és az épület értékeihez méltatlan átépítésen ment keresztül”. 

A PIROSAL JELÖLT ÉPÜLETEKET MÁR MAJDNEM TELJESEN LEBONTOTTÁK, A ZÖLD MEGMARAD, A KÉRDŐJELLEL JELZETTEK SORSA KÉRDÉSES.

 

Az utóbbi alatt minden bizonnyal a tetőráépítést kell érteni. Az azonban nem világos, hogy az építészeti értékek megőrzése melletti megújulás csak a külső falak megtartása melletti bontást és teljes átépítést jelenti-e, ahogy az sem, hogy csak a zárdaépületet tartják-e meg, vagy az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca sarkán álló iskolaépületet is, amit a főépülettel egy földszintes épületszárny köt össze – itt volt a Dürer Kert Ajtósi Dürer sor felőli bejárata. 

Az ingatlan 2018-ban került Garancsi István ingatlanfejlesztő cége és más NER-közeli tőkealapok birtokába.

 

Azóta sejteni lehetett, hogy itt nagyszabású ingatlanfejlsztés készül, és a bérlőknek menniük kell majd.

 

A jelenlegi információk szerint ez a fejlesztés azonban nem olyan mértékű műemlékrombolás árán valósul majd meg, mint a Radetzky-laktanya tervezett bontása vagy a Közvágóhíd szinte teljes elpusztítása. A Dürer Park fejlesztésének épületeken túlmutató, az alulról jövő kezdeményezésekre való hatásáról itt írtunk bővebben.

NYITÓKÉP: A Property Market látványterve. Forrás: Octogon

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek