A Fidesz EP-képviselői Brüsszelben leszavazták Orbán járványügyi határzárát

2020.11.24. 13:00

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A Fidesz EP-képviselői Brüsszelben leszavazták Orbán járványügyi határzárát

A koronavírus-járvány következtében az Európai Unióban több tagállam bevezette a területére való belépés korlátozását. Magyarország például kvázi járványügyi határzárat rendelt el a határain, külföldi állampolgárok főszabály szerint nem léphetnek be az országba szeptember óta (bár ez alól számos kivételt engedtek, például az üzleti utak esetén), a hazatérő magyar állampolgárok pedig elvileg tesztelésre, illetve karanténra kötelesek.

Hétfőn az Európai Parlamentben a képviselők megszavaztak egy állásfoglalást, ami azt sürgeti, hogy

a schengeni régióban mielőbb térjenek vissza a korábbi, határellenőrzés nélküli állapothoz,

vagyis szabadon lehessen utazni egyik ország területéről a másikba. Mivel ez pusztán egy politikai állásfoglalás, a döntés nem kötelező, hanem az EP-képviselők ezzel próbálnak nyomást gyakorolni az uniós döntéshozatal egyéb fórumaira, mindenekelőtt a javaslattételre jogosult Európai Bizottságra és a tagállamokra.

EP: Számolják fel a kétoldalú, koordinálatlan utazási korlátozásokat!

A Bizottságnak és a tagállamoknak nagyobb erőfeszítést kellene tenniük a közös uniós válaszlépések egyeztetésére, beleértve a karanténszabályokat, a kapcsolatok feltérképezését, a tesztelési stratégiákat, a teszteredmények kölcsönös elismerését – írják az állásfoglalásról szóló közleményben.

Az állásfoglalás szerint

+ el kell kerülni minden olyan koordinálatlan és kétoldalú fellépést, amely a mobilitás és a szabad mozgás szükségtelen korlátozásához vezethet;

+ a szabad mozgásra vonatkozó korlátozásokat célzott intézkedésekkel kell felváltani;

+ az EP ösztönzi a tagállamokat, hogy enyhítsék utazási korlátozásaikat;

+ a határellenőrzések bevezetése helyett a tagállamoknak arra kellene törekedniük, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket a határátlépés lehetővé tétele érdekében, miközben biztosítják a maximális biztonságot és egészségvédelmet;

+ az EP felhívja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy a Covid-19 terjedésének további tetőzései esetén a lehető leghamarabb készítsenek vészhelyzeti terveket annak érdekében, hogy az ideiglenes határellenőrzések ne váljanak középtávon félig állandó jellegűvé.

Az állásfoglalás külön kitér az ingázókra és a határok mentén élőkre is, mivel az EP szerint a határok lezárása leginkább a szomszédos országokban dolgozókat, ott iskolába járókat sújtja. Az EP azt javasolja, hogy a határok mellett élők mentesüljenek az utazási korlátozások alól, de a fogadó állam járványügyi szabályozásait mindenképp be kelljen tartaniuk.

Magyarország esetében jelenleg a határok menti 30 kilométeres sáv szabálya az irányadó. Szomszédos államok állampolgárai 24 órára ebbe a sávba beléphetnek, viszont ezt nem hagyhatják el. 24 óra leteltével viszont innen is vissza kell utazni az érkező államba. A magyar állampolgárok pedig ha Magyarországra érkeznek vissza, akkor korlátozás nélkül beléphetnek, ha ők ugyanúgy a szomszédos államban a határ menti 30 kilométeres sávban csak 24 órát töltöttek el.

A Fidesz igent mondott Schengenre és nemet Orbán határzárjára

Az Európai Parlament hétfőn 619 szavazattal, 45 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett elfogadta ezt az állásfoglalást, azaz meglepően széles többség támogatta azt. A balközép S&D-frakció (itt ül a DK és az MSZP) és a Zöldek mellett az Európai Néppárt is gyakorlatilag egyhangúan mondott rá igent, azaz megszavazta azt minden, a szavazáson részt vevő fideszes EP-képviselő: Deutsch Tamás, Deli Andor, Gál Kinga, Győri Enikő, Gyürk András, Hidvéghi Balázs, Kósa Ádám, Szájer József, Tóth Edina és Trócsányi László is.

Azaz a Fidesz brüsszeli politikusai gyakorlatilag leszavazták a magyar kormány által szeptember 1-jével bevezetett járványügyi határzárat

– próbáltuk telefonon elérni többüket is ezzel kapcsolatban, sajnos sikertelenül.

Így tett a két RMDSZ-es EP-képviselő, Vincze Loránt és Winkler Gyula is, valamint a Momentum két Renew Europe-frakcióban ülő képviselője, Donáth Anna és Cseh Katalin. Az Európai Néppárt frakciójából mindössze az Orbán-kormány és a Fidesz-holdudvar gyakori vendégének számító francia filozófus, François-Xavier Bellamy szavazott nemmel. Az ellenzők között voltak még svéd konzervatívok, dán liberálisok, francia szélsőjobboldaliak és görög kommunisták.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek