+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Antal Róbert-István & Bakó Bea
2020. november 24. kedd, 13:00
Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A koronavírus-járvány következtében az Európai Unióban több tagállam bevezette a területére való belépés korlátozását. Magyarország például kvázi járványügyi határzárat rendelt el a határain, külföldi állampolgárok főszabály szerint nem léphetnek be az országba szeptember óta (bár ez alól számos kivételt engedtek, például az üzleti utak esetén), a hazatérő magyar állampolgárok pedig elvileg tesztelésre, illetve karanténra kötelesek.

 

Hétfőn az Európai Parlamentben a képviselők megszavaztak egy állásfoglalást, ami azt sürgeti, hogy

 

a schengeni régióban mielőbb térjenek vissza a korábbi, határellenőrzés nélküli állapothoz,

 

vagyis szabadon lehessen utazni egyik ország területéről a másikba. Mivel ez pusztán egy politikai állásfoglalás, a döntés nem kötelező, hanem az EP-képviselők ezzel próbálnak nyomást gyakorolni az uniós döntéshozatal egyéb fórumaira, mindenekelőtt a javaslattételre jogosult Európai Bizottságra és a tagállamokra.

 

EP: Számolják fel a kétoldalú, koordinálatlan utazási korlátozásokat!

 

A Bizottságnak és a tagállamoknak nagyobb erőfeszítést kellene tenniük a közös uniós válaszlépések egyeztetésére, beleértve a karanténszabályokat, a kapcsolatok feltérképezését, a tesztelési stratégiákat, a teszteredmények kölcsönös elismerését – írják az állásfoglalásról szóló közleményben.

 

Az állásfoglalás szerint

 

+ el kell kerülni minden olyan koordinálatlan és kétoldalú fellépést, amely a mobilitás és a szabad mozgás szükségtelen korlátozásához vezethet;

 

+ a szabad mozgásra vonatkozó korlátozásokat célzott intézkedésekkel kell felváltani;

 

+ az EP ösztönzi a tagállamokat, hogy enyhítsék utazási korlátozásaikat;

 

+ a határellenőrzések bevezetése helyett a tagállamoknak arra kellene törekedniük, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket a határátlépés lehetővé tétele érdekében, miközben biztosítják a maximális biztonságot és egészségvédelmet;

 

+ az EP felhívja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy a Covid-19 terjedésének további tetőzései esetén a lehető leghamarabb készítsenek vészhelyzeti terveket annak érdekében, hogy az ideiglenes határellenőrzések ne váljanak középtávon félig állandó jellegűvé.

 

Az állásfoglalás külön kitér az ingázókra és a határok mentén élőkre is, mivel az EP szerint a határok lezárása leginkább a szomszédos országokban dolgozókat, ott iskolába járókat sújtja. Az EP azt javasolja, hogy a határok mellett élők mentesüljenek az utazási korlátozások alól, de a fogadó állam járványügyi szabályozásait mindenképp be kelljen tartaniuk.

 

Magyarország esetében jelenleg a határok menti 30 kilométeres sáv szabálya az irányadó. Szomszédos államok állampolgárai 24 órára ebbe a sávba beléphetnek, viszont ezt nem hagyhatják el. 24 óra leteltével viszont innen is vissza kell utazni az érkező államba. A magyar állampolgárok pedig ha Magyarországra érkeznek vissza, akkor korlátozás nélkül beléphetnek, ha ők ugyanúgy a szomszédos államban a határ menti 30 kilométeres sávban csak 24 órát töltöttek el.

 

A Fidesz igent mondott Schengenre és nemet Orbán határzárjára

 

Az Európai Parlament hétfőn 619 szavazattal, 45 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett elfogadta ezt az állásfoglalást, azaz meglepően széles többség támogatta azt. A balközép S&D-frakció (itt ül a DK és az MSZP) és a Zöldek mellett az Európai Néppárt is gyakorlatilag egyhangúan mondott rá igent, azaz megszavazta azt minden, a szavazáson részt vevő fideszes EP-képviselő: Deutsch Tamás, Deli Andor, Gál Kinga, Győri Enikő, Gyürk András, Hidvéghi Balázs, Kósa Ádám, Szájer József, Tóth Edina és Trócsányi László is.

 

Azaz a Fidesz brüsszeli politikusai gyakorlatilag leszavazták a magyar kormány által szeptember 1-jével bevezetett járványügyi határzárat

 

– próbáltuk telefonon elérni többüket is ezzel kapcsolatban, sajnos sikertelenül.

 

Így tett a két RMDSZ-es EP-képviselő, Vincze Loránt és Winkler Gyula is, valamint a Momentum két Renew Europe-frakcióban ülő képviselője, Donáth Anna és Cseh Katalin. Az Európai Néppárt frakciójából mindössze az Orbán-kormány és a Fidesz-holdudvar gyakori vendégének számító francia filozófus, François-Xavier Bellamy szavazott nemmel. Az ellenzők között voltak még svéd konzervatívok, dán liberálisok, francia szélsőjobboldaliak és görög kommunisták.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás