+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Antal Róbert-István & Bakó Bea
2020. november 24. kedd, 13:00
Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A koronavírus-járvány következtében az Európai Unióban több tagállam bevezette a területére való belépés korlátozását. Magyarország például kvázi járványügyi határzárat rendelt el a határain, külföldi állampolgárok főszabály szerint nem léphetnek be az országba szeptember óta (bár ez alól számos kivételt engedtek, például az üzleti utak esetén), a hazatérő magyar állampolgárok pedig elvileg tesztelésre, illetve karanténra kötelesek.

 

Hétfőn az Európai Parlamentben a képviselők megszavaztak egy állásfoglalást, ami azt sürgeti, hogy

 

a schengeni régióban mielőbb térjenek vissza a korábbi, határellenőrzés nélküli állapothoz,

 

vagyis szabadon lehessen utazni egyik ország területéről a másikba. Mivel ez pusztán egy politikai állásfoglalás, a döntés nem kötelező, hanem az EP-képviselők ezzel próbálnak nyomást gyakorolni az uniós döntéshozatal egyéb fórumaira, mindenekelőtt a javaslattételre jogosult Európai Bizottságra és a tagállamokra.

 

EP: Számolják fel a kétoldalú, koordinálatlan utazási korlátozásokat!

 

A Bizottságnak és a tagállamoknak nagyobb erőfeszítést kellene tenniük a közös uniós válaszlépések egyeztetésére, beleértve a karanténszabályokat, a kapcsolatok feltérképezését, a tesztelési stratégiákat, a teszteredmények kölcsönös elismerését – írják az állásfoglalásról szóló közleményben.

 

Az állásfoglalás szerint

 

+ el kell kerülni minden olyan koordinálatlan és kétoldalú fellépést, amely a mobilitás és a szabad mozgás szükségtelen korlátozásához vezethet;

 

+ a szabad mozgásra vonatkozó korlátozásokat célzott intézkedésekkel kell felváltani;

 

+ az EP ösztönzi a tagállamokat, hogy enyhítsék utazási korlátozásaikat;

 

+ a határellenőrzések bevezetése helyett a tagállamoknak arra kellene törekedniük, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket a határátlépés lehetővé tétele érdekében, miközben biztosítják a maximális biztonságot és egészségvédelmet;

 

+ az EP felhívja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy a Covid-19 terjedésének további tetőzései esetén a lehető leghamarabb készítsenek vészhelyzeti terveket annak érdekében, hogy az ideiglenes határellenőrzések ne váljanak középtávon félig állandó jellegűvé.

 

Az állásfoglalás külön kitér az ingázókra és a határok mentén élőkre is, mivel az EP szerint a határok lezárása leginkább a szomszédos országokban dolgozókat, ott iskolába járókat sújtja. Az EP azt javasolja, hogy a határok mellett élők mentesüljenek az utazási korlátozások alól, de a fogadó állam járványügyi szabályozásait mindenképp be kelljen tartaniuk.

 

Magyarország esetében jelenleg a határok menti 30 kilométeres sáv szabálya az irányadó. Szomszédos államok állampolgárai 24 órára ebbe a sávba beléphetnek, viszont ezt nem hagyhatják el. 24 óra leteltével viszont innen is vissza kell utazni az érkező államba. A magyar állampolgárok pedig ha Magyarországra érkeznek vissza, akkor korlátozás nélkül beléphetnek, ha ők ugyanúgy a szomszédos államban a határ menti 30 kilométeres sávban csak 24 órát töltöttek el.

 

A Fidesz igent mondott Schengenre és nemet Orbán határzárjára

 

Az Európai Parlament hétfőn 619 szavazattal, 45 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett elfogadta ezt az állásfoglalást, azaz meglepően széles többség támogatta azt. A balközép S&D-frakció (itt ül a DK és az MSZP) és a Zöldek mellett az Európai Néppárt is gyakorlatilag egyhangúan mondott rá igent, azaz megszavazta azt minden, a szavazáson részt vevő fideszes EP-képviselő: Deutsch Tamás, Deli Andor, Gál Kinga, Győri Enikő, Gyürk András, Hidvéghi Balázs, Kósa Ádám, Szájer József, Tóth Edina és Trócsányi László is.

 

Azaz a Fidesz brüsszeli politikusai gyakorlatilag leszavazták a magyar kormány által szeptember 1-jével bevezetett járványügyi határzárat

 

– próbáltuk telefonon elérni többüket is ezzel kapcsolatban, sajnos sikertelenül.

 

Így tett a két RMDSZ-es EP-képviselő, Vincze Loránt és Winkler Gyula is, valamint a Momentum két Renew Europe-frakcióban ülő képviselője, Donáth Anna és Cseh Katalin. Az Európai Néppárt frakciójából mindössze az Orbán-kormány és a Fidesz-holdudvar gyakori vendégének számító francia filozófus, François-Xavier Bellamy szavazott nemmel. Az ellenzők között voltak még svéd konzervatívok, dán liberálisok, francia szélsőjobboldaliak és görög kommunisták.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás