Az Amerikában élő magyaroknak is beütött a járvány, de a kivándorlás most sem lehetetlen

Szerző: Vass Csaba
2020.11.23. 07:07

Érdemes most nekifutni az Egyesült Államokba történő kivándorlásnak? Milyenek a kinti magyarok, és mennyire tett be nekik a koronavírus-járvány? Szabó Ádámot kérdeztük, aki évek óta egy Facebook-csoporton keresztül segíti a jövőjüket az USA-ban tervezni szándékozó magyarokat.

Az Amerikában élő magyaroknak is beütött a járvány, de a kivándorlás most sem lehetetlen

Mi az amerikai álom? Neked bejött?

Az amerikai álom egy legenda. Igazából sikert jelent. De kinek mi a siker? Én itt lettem boldog és anyagi gondoktól mentes, meg persze ott a család is. Mondhatom, hogy nekem bejött. Valaki egy egész életen át hajszolja sikertelenül. Az amerikai álom pedig mindig személyes.

Ha most kellene belevágnod a kivándorlásba, megtennéd?

Igen. Sokan lamentálnak, hogy miért most, miért ne. Aki azt mondja, hogy inkább nem most, az általában csak az okokat keresi, miért ne tegye meg. A kivándorlás csakis fejben dől el. Nem számít az időzítés.

A jelenlegi szabályok és a politikai helyzet csak meghosszabbíthatja a folyamatot, de a korábbiakhoz képest semmi nem változott.

A legfontosabb a kitartás és a határozottság.

Amerikát rendkívül súlyosan érintette a koronavírus-járvány. Hogyan érintette ez a kint élő magyarokat?

A járvány Amerikában sok magyart érintett, hiszen nagy részük éppen a szolgáltatói szférában dolgozik: takarít, konyhai munkát végez, időseket gondoz. Ezeknek az ágazatoknak nagyon betett a járvány. Meg év elején, amikor elindult az egész, és sok itt élő magyar nagyon nehéz helyzetbe került,

a csoportunk létrehozott egy kis alapot, és közel 40 kint élő, bajba jutott honfitársunk kapott kisebb összeget ajándékként.

Viszont tény, hogy a túltartózkodók közül sokan inkább hazamentek. Utólag azt látom, hogy megbánták ezt a lépést, így a kapu bezárult előttük. Az emberek a csoportban sokkal aktívabban kérnek segítséget, mint eddig. Kevesebb a munka, kevesebb pénze van mindenkinek, így sokan nem tudnak ügyvédeket fogadni a különböző ügyintézésekre, és emiatt keresik az ingyenes segítséget nálunk. Merem állítani, hogy 90 százalékuk meg is kapja azt a csoportban, amire szüksége van.

Egyáltalán ki lehet-e most vándorolni az Egyesült Államokba Magyarországról?

A pandémia alatt is lehetséges a kivándorlás, viszont trükkösebb, és több időt vesz igénybe egy-egy folyamat. A bevándorlási hivatal működik, és sokan megkapták a jóváhagyásukat az idén. Viszont amíg a nagykövetségek szakadozva dolgoznak, addig sajnos sokaknak várniuk kell a beutazással.

Szerintem még egy-két hónap, és újraindul a bevándorlás normális menete. Sok információ kering a neten, miszerint Amerika be van zárva a magyarok számara. Ez az állítás abszolút alaptalan.

A pandémia alatt a schengeni övezetből való beutazás valóban korlátozva volt, de sokan más országokon (Horvátország, Mexikó) keresztül akadálymentesen beutaztak, többen turistaként.

Még egy fontos tény: a magyarok számára továbbra is él a vízummentesség.

Beszéljünk az általad alapított Facebook-csoportról. Miért hoztad létere, a nagykövetségek munkájával nem voltál elégedett? Mivel nyújt többet a csoport, mint a hivatalos diplomáciai képviselet?

A nagykövetségnek semmi köze nincs a kivándorláshoz, ahogy a tájékoztatáshoz sem. A United States Citizenship and Immigration Services (USCIS), magyarul a bevándorlási hivatal fllel a folyamatokért. Hogy miért hoztam létre a csoportot? Az információhiány miatt.

Egyetlen más forrás sem volt elérhető a magyar emberek számára, ahol a kérdéseikre választ, segítséget és jótanácsot is kaphattak volna.

Az Amerikai Bevándorlás nevű Facebook-csoport elég gyorsan népszerű lett, és rögtön kiderült, hogy erre szomjaztak az emberek. A bevándorlási hivatal weboldalán, ahogy a nagykövetségén is, szűk és a legkevésbé sem részletes információhalmazt lehet csak találni. Amit mi csinálunk, az az emberi tapasztalat és az összes létező kiskapu kibeszélése – ezekről senki más nem fog nyíltan írni.

Mennyi munkát fektetsz a csoport üzemeltetésébe?

Nagyon sokat. Ez a csoport az életem részévé vált, és felelősséget érzek minden tagért. Minden sikert vagy kudarcot a szívemen viselek. De fontos, hogy ebből minden nap tanulhatunk és még jobbá tehetjük a csoportot. Olyan, mint egy nagy család. Összetartunk, és ez rengeteg erőt ad, bár sokszor hallom a feleségemtől azt, hogy a csoport a „második feleségem”. Egyébként ő is megértő a csoporttal kapcsolatban, és rengeteg ötletet ad.

Segítetek az illegális (a turistavízummal az USA-ba érkező, majd ottmaradó) magyar bevándorlóknak is?

Természetesen mi nem támogatjuk az illegális bevándorlást, de a kérdésed nem teljesen pontos. Illegális bevándorlás az, amikor egy ember illegálisan átjut a határon, és elbújik, miközben semmilyen központi kormányzati rendszerben nem jelenik meg. Mivel a magyarok nem szomszédos országból jönnek, csakis repülővel tehetik meg az utat, és ha tovább maradnak a megengedettnél, akkor sem mondhatóak illegális bevándorlóknak.

Ők inkább túltartózkodottak.

Számomra nem fontos az ember státusza, ha tudok segíteni, azonnal megteszem.

Mennyire változott meg a magyar bevándorlók helyzete a Trump-adminisztráció alatt? Mi változhat Biden elnökségével?

Szerintem nem változott meg különösebben. Inkább a bevándorlási hivatal helyzete lett nagyon nehéz: a vízumkorlátozás miatt jelentős összegeket veszített, ezért az alkalmazottak túlnyomó részét el kellet bocsátaniuk.

Lassabb lett az ügyintézés, és teljes káosz alakult ki náluk.

Aztán ott van a dokumentumok elvesztése is. Megtörtént, hogy a kérelmező kifizette a megkövetelt díjakat, elküldött minden papírt a bevándorlási hivatalnak, és pár hónap után sem történt semmi, még értesítést sem kaptak. A Facebook-csoportunk több tagja is így járt, mikor pedig betelefonáltak, akkor kiderült, hogy a beküldött anyaguk ugyan megérkezett, de a hivatalnál nem tudják lekövetni, hogy mi történt vele.

Csalódásból vagy sikerből tapasztalsz többet a csoporton belül?

Sikerből!

Mi a legfőbb tulajdonság, ami nem hiányozhat egy Amerikába kivándorolni akaró magyarból?

Először is a jól megszokott mentalitást otthon kell hagyni. Mindenkinek kötelező magával hoznia az határozottságát és a tisztességét, illetve nyitottnak kell lenni a világra.

Az amerikaiakra vagy a magyarokra vonatkozó sztereotípiák igazak inkább?

Az amerikaiak nehezen változnak, és úgy kell elfogadni őket, amilyenek. Ráadásul mi vagyunk a bevándorlók, nekünk kell beilleszkednünk, és elfogadni az itteni kultúrát és a mentalitást.

A magyarok mindig nehezen alkalmazkodnak az új körülményekhez, és magukkal hozzák a berögződéseiket, ami hátrányt jelent.

És hogy magyar magyarnak farkasa-e idekint? Kilencvenkilenc százalékban igen, a maradék egy pedig a mi csoportunk közössége.

Utolsó kérdés. Baseball vagy foci?

Család és tenisz.

NYITÓKÉP: Pixabay

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek