Ezért szeretjük ennyire Boszniát

Szerző: Szabó Zoltán
2020.11.21. 17:52

Amikor elhangzik a Balkán szó vagy a balkáni jelző, többnyire valamilyen negatív jelentéstartalmat társítunk hozzá. Szabó Zoltán hosszúhetényi borásznál ez egészen másképp működik: meg is mutatja, miért!

Ezért szeretjük ennyire Boszniát

Pécsi vagyok, mondhatni afféle előbalkáni, itt megtanultuk, hogy akik élnek, azok délnek mennek. Adja is magát.

Persze van, akinek ez csak a horvát tengerpartot jelenti, oda is végig sztrádán megy. Holott nyílegyenes út visz lefelé a dalmát tengerpartig, és az útba eső Bosznia-Hercegovina ha lehet, még több izgalmat tartogat, mint a végcél. Megpróbálom elmagyarázni, miért rajongok ezért az országért. Bő tíz éve majdnem minden évben el kell, hogy látogassak oda, egyszerűen addiktív.

A NERETVA VÖLGYÉBEN

A BLIHA-VÍZESÉS AZ ORSZÁG NYUGATI CSÜCSKE FELÉ

Bosznia Pécsről csak 130 kilométer. Igaz, két határon is át kell menni, de utána egy másik világban találjuk magunkat. Ami meglepő módon egy pécsinek még otthonos is. A Tettye városrészt, ahol évszázadokig a város falán kívülre telepített bosnyákok (és egyéb muzulmán népek) laktak, nagyon hasonlóan formálták, mint az az őshazában is jellemző.

BLAGAJ, PÁR KILOMÉTERRE MOSTARTÓL

A MESTERSÉGESEN FELDUZZASZTOTT RAMA-TÓ

Bosznia a nyugalom apró szigete. Gyógyír a civilizációs csömörre. Amint a határhoz érek, még át se keltem a Száván, már megcsap a jól ismert illat: izzó parázs felett sül valamilyen szaftos hús, ami később egész utunkon elkísér. Azonnal tudom, hogy megérkeztem, hevesebben ver a szív, mégis, mintha csökkenne a vérnyomás.

AZ UNA FOLYÓ TÖBB SZAKASZON IS HATÁRT KÉPEZ HORVÁTORSZÁG ÉS BOSZNIA-HERCEGOVINA KÖZÖTT. ITT MÉG EGÉSZEN KICSI. A SZÁVÁBA FOLYIK AZTÁN BELE.

JANJETINA AS ITS BEST!

Bosznia a vizek országa. Elsőre furcsának tűnhet ez a kijelentés, hiszen csak egyetlen vacak kis tengerparti település jutott nekik. Mégis, bármerre megyünk, szinte mindenhol hegyek-völgyek között haladnak az utak, amit kristálytiszta vizű folyó kísér. Álomszép tavakban, impozáns vízesésekben, jótékony hatású hőforrásokban mártózhatunk meg. Az ember alig hiszi el, hogy szinte bármerre jár, a táj elképesztően gyönyörű.

A ŠTRBAČKI-VÍZESÉS AZ UNA-FOLYÓN TALÁLHATÓ, A HORVÁT-BOSNYÁK HATÁRON.

EZ MA MÁR TILOS, CSAK A KIÉPÍTETT ÖSVÉNYEN HALADHATUNK.

Bosznia az exjugoszláv tagállamok közös gasztronómiájának leghitelesebb forrása. Ezt elsősorban a bosnyákoknak (a muszlim lakosság) köszönhetjük, akik megőrizték a török-arab kultúrának ezt a szeletét. Kávé? Finomra őrölve, zaccosan, dzsezvában rotyogtatva. Burek? Házilag nyújtott, kívül ropogós tésztával, megannyi változatban, mindig meleg és friss. Csevap? Tájegységenként változó húsösszetétellel és lepényváltozatokkal. Meg ugye az elmaradhatatlan sült birka úton-útfélen.

A TRAVNIKI SAJTOK.

FRISS PITICA, AZAZ A HELYI LEPÉNY.

Bosznia a vallási és kulturális sokféleségek olvasztótégelye. Ami egyszerre jelent gazdagságot és zűrzavart. Ha nem hergelik őket, szépen eléldegélnek egymás mellett. Csak hát a nemzetiségi kártyát ott is előszeretettel kijátsszák.

AKNAVESZÉLY: MA MÁR RITKÁBBAN TALÁLKOZNI EZZEL A FELIRATTAL.

A MÚLT ÁRNYÉKA.

Bosznia-Hercegovina nem számít különösebben turisztikai desztinációnak. Szarajevó, Mostar, esetleg Medjugorje: általánosságban ennyit tudnak róla. Szerencsére. Mostanság viszont egyre több gazdag közel-keleti látogatja, elsősorban szaúdiak és kuvaitiak.

A VRBAS-KANYAR. BANJA LUKA ÉS JAJCE KÖZÖTT VÉGIG.

POČITELJ VÁRA HERCEGOVINÁBAN, A TENGERPART FELÉ.

Bosznia-Hercegovina lehetőség az időutazásra. A legtöbb városkép a magyar 80-as évekbe repít. Sokkal kevesebb nyomot hagy rajta a pénzvallású nyugati tömegkultúra. Az utolsó bástya volt egész Európában, ahol nem tudott megtelepedni a McDonald's, egészen 2011 végéig. Jellemzően nemzetközi áruházláncokkal se találkozni.

IDŐSEK ÁZTATJÁK MAGUKAT SRPSKE TOPLICE MELEGVÍZŰ FÜRDŐJÉBEN

NYÁR A SANA FOLYÓN.

Bosznia a felhőtlen szabadság földje. Ez akkor lesz különösképpen szembeötlő, amint dél felé elhagytuk az országot. Hirtelen mindenütt csupa tiltás, szabályozás, fizetni kell mindenért, ott húznak le, ahol tudnak, ettől pedig elszokunk addigra.

A JABLANICA-TÓ.

A MARTIN BROD-VÍZESÉS A HORVÁT-BOSNYÁK HATÁRON.

Bosznia viszont változik, szinte minden, amit fentebb felsoroltam. Aki teheti (és amint lehetséges), látogassa meg minél előbb ezt a tünékeny álomvilágot.

A KRAVICA-VÍZESÉSNÉL.

NA HELLÓ, BARIK!

(Nem tudom, beszerezhető-e még egyáltalán, jó szívvel ajánlom a Szőnyi Attila-féle útikönyvet, nagyon alapos, személyes és olvasmányos.) A fotók nem mind sajátok, útitársaim és barátaim képei közül is válogattam: Mester Zoltán, Molnár Ákos Zsolt, Sas Miklós.

Szarajevó kimaradt. Véletlen lenne? Aligha!

Szabó Zoltán
Szabó Zoltán állandó szerző

Borász a pécsi borvidéken. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek