+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. november 20. péntek, 15:34
Az Európai Bizottság alelnöke egy online szemináriumon beszélt arról az Azonnalinak: a kiszivárgott MTVA-s hangfelvétel csak illusztrálja, amit eddig is tudni lehetett.

A múlt héten hozott nyilvánosságra a Szabad Európa olyan felvételeket, amelyeken a 2019-es EP-választás előtt az évi százmilliárd forintból működő, a médiatörvény szerint elvileg kiegyensúlyozott és tárgyilagos tájékoztatásra köteles MTVA vezető szerkesztője, Bende Balázs arról beszélt a közmédia újságíróinak: az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják, a megfelelő narratívát kell nyomni Brüsszelről és a migránsokról, és

 

akinek nem tetszik, hogy a köztévében „megfelelő narratíva, megfelelő módszer és irányvonal mellett anyagot kell írnia”, az mehet máshová dolgozni.

 

Az ügyről az Azonnali Věra Jourovát, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztoság és alelnökét kérdezte egy, a firenzei European University Institute által szervezett nyilvános online szemináriumon, amelyet a biztos újságíróknak és médiaszakembereknek tartott abban a témában, hogy a koronavírus-járvány hogyan érinti az újságírók munkáját.

 

Jourovától arra voltunk kíváncsiak, meglepődött-e a kiszivárgott felvételen, és fog-e valamilyen lépéseket fog tenni ennek kapcsán a Bizottság. A cseh biztos úgy válaszolt: bár a Bizottság általában nem kommentál kiszivárogtatásokat, neki az a véleménye, hogy a felvétel illusztratív volt, bizonyítja azt, amit a magyar médiahelyzetről szóló jelentésekben eddig is lehetett olvasni, és amit ő is hallott több magyar újságírótól:

 

„Tehát nem, nem lepődtem meg rajta.”

 

Azzal kapcsolatban, hogy mit fog tenni a Bizottság, annyit mondott: a következő éves jogállamiságjelentésben is foglalkoznak majd az üggyel és megvitatják az Európai Unió Tanácsában a Magyarországgal szemben folyó 7-es cikkes eljárás keretében is. (Arra nem tért ki, hogy ez az eljárás gyakorlatilag két éve egy helyben áll.)

 

A biztost kérdeztük a 2018-as KESMA-fúzióról is, amelynek során többszáz kormányközeli médiatermék olvadt össze a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba, és mivel a fúziót a kormány egy huszárvágással kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé minősítette, így azt a Gazdasági és Versenyhivatal már eleve nem is vizsgálhatta.

 

Azonban felmerült, hogy a Bizottság mint uniós versenyjogi hatóság foglalkozna az üggyel, tavaly tavasszal meg is erősítették, hogy kaptak panaszokat az ügy miatt, és vizsgálják azokat.

 

Hogy hogy áll most ez a dolog, arra Jourová úgy válaszolt:

 

„Az EU versenyjogi szabályai nagy cégek fúzióira vannak kitalálva, amelyek nagy jelentőséggel bírnak az EU-s belső piacon. A KESMA messze alatta van ennek a szintnek.”

 

Mint mondta, folyamatos párbeszédben vannak ezügyben Margarethe Vestager versenyjogi biztossal és próbálják megtalálni, hogyan lehetne ezt megfogni az EU-s versenyjogi szabályok alapján, azonban „ehhez még több idő kell, és nem tudom garantálni, hogy a végén sikerrel járunk”.

 

FOTÓ: Daina Le Lardic / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Varsó kötelező érvényű értelmezést kér az EU-s pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmusról.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás