+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. november 20. péntek, 10:09
Az ingázók sem mentesülnek a szabályok alól, nekik is kell a negatív teszt vagy igazolás arról, hogy átestek a fertőzésen.

Mint az Azonnalinál megírtuk, Szlovákiában november tizedikén újabb járványügyi szigorításokat vezettek be, amelyek értelmében az északi szomszédunkhoz való beutazáshoz 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt vagy Szlovákiában készült negatív antigénteszt szükséges, ezek meglétét pedig ellenőrzik a határon.

 

Egészen idáig így is volt, most azonban Martin Klus külügyi államtitkár csütörtök este a közösségi oldalán bejelentette, hogy mostantól

 

negatív teszt nélkül is be lehet majd utazni Szlovákiába, amennyiben az ember már átesett a koronavíruson az elmúlt három hónapban, és fel tud mutatni erről egy szlovákiai orvos által kiállított igazolást.

 

A módosítást a szlovák szakmai konzílium hagyta jóvá csütörtökön, azzal együtt, hogy mostantól aki zöld besorolású országból tér vissza Szlovákiába, átutazhat vörös besorolású országon is, ha a határon igazolni tudja, hogy csak az átutazáshoz szükséges időt töltötte a vörös besorolású országban.

 

Szlovákia november tizedikéig Magyarországot, Lengyelországot és Ausztriát az alacsonyabb kockázatú, „zöld” országok közé sorolta, de azóta a szlovákok is az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ besorolásait használják, ami szerint minhárom ország a magas kockázatú „vörös” kategóriába tartozik

 

Rossz hír viszont a Magyarország és Szlovákia között ingázóknak, hogy

 

a konzílium nem fogadta el a szomszédos országokba való rövid „átruccanásra” vonatkozó kivételt,

 

azaz a külföldi tartózkodás időtartamától függetlenül is szükséges a negatív PCR-teszt, a Szlovákiában készült negatív antigénteszt, vagy egy szlovákiai orvos által kiállított igazolás arról, hogy a beutazó átesett a víruson az elmúlt három hónapban.

 

Klus szerint az „átruccanásoknál" fennállna a visszaélések veszélye, mert lehetetlen ellenőrizni, hogy a beutazó valójában mennyi időt töltött külföldön.

 

Klus bejegyzése szerint szerint jövő hét elején fog megjelenni a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendelete a módosítások részleteivel.

 

NYITÓKÉP: Martin Klus / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás