+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 19. csütörtök, 13:25
Miután tavasszal az egész világ ledöbbenve nézte, hogy Olaszországban katonai konvojokkal szállítják el a koronavírusban elhunytakat a hullaházak telítettsége miatt, azóta a sajtó hajlamos az ijesztgetésre. A román nyelvű sajtó is erre ment rá, de a helyzet most nem a járványhelyzet miatt ennyire szőrnyű, bár az sem kutya.

Egy olyan időszakban, mint a koronavírus-járvány, eléggé megnő a kórházban elhunytak száma a békeidőbeli állapotokhoz képest. Ha olyan hírek jelennek meg a sajtóban, hogy egy kórház már nem képes a hullaházakban tárolni a holttesteket, az könnyen riadalmat kelthet – holott ez nem minden hasonló szituációban indokolt.

 

Ha azonban az emberek többsége nincs tisztában a kórházak holttesttároló kapacitásával, ráadásul még egy adag bénázás is becsúszik az infrastruktúra hiánya miatt, akkor elfajulhatnak a dolgok – valami hasonló történik most Romániában. Az már csak hab a tortán, ha a miniszterelnök is felsasszézik a pánikszekérre.

 

A román sajtó megdöbbenve adta hírül kedden, hogy Temesváron a Victor Babeş járványkórháznak külön szerződést kellett kötnie az elhunytak kórházból történő elszállítására és a holttestek tárolására. Mivel a kórház saját hullaháza csupán néhány férőhelyes, mostantól egy hűtőkonténerben a helyi sportpályán tárolják a koronavírusban elhunytak holttestét.

 

Ez valóban így van, viszont ennek legfőbb oka a kórházi infrastruktúra szűkössége –

 

tavaly például az említett intézményben hetente két-három beteg hunyt el, az idén meg volt olyan hétvége is, hogy nyolc páciens holttestének tárolásáról kellett gondoskodni.

 

A kórház halottasházában Cristian Oancea kórházmenedzser állítása szerint öt holtestet tudnak tárolni, ráadásul ebből csupán két helyet tartanak fent a koronavírusban elhunytak számára.

 

A kórház így kénytelen volt alternatív módot keresni a kór szövődményeiben elhunyt betegek holtesteinek a tárolására. Temesváron emiatt a helyi vasutasklub egyik sportpályáján állítottak fel ilyen konténert, ahol addig tárolják az elhunytak földi maradványait, amíg a hozzátartozók át nem veszik azokat.

 

Romániában a koronavírusban elhunytakat 24 órán belül kiadják a családjaiknak, és azok temetését kötelezően a kiadatást követő 24 órában végre is kell hajtani, szűk családi kőrben.

 

Ugyanakkor sajnos

 

előfordul, hogy az elhunytak hozzátartozói éppen karanténban vannak, emiatt számukra nem adható ki koronavírusban elhunyt rokonuk holtteste

 

– ezt mindaddig tárolni kell, amíg a gyászoló család számára véget nem ér a karantén, és át nem tudják venni a holttestet.

 

A temesvári incidens után csütörtökön a román sajtót is körbejárta a hír, hogy az erdélyi Nagyszebenben a megyei sürgősségi kórház udvarán már a második olyan konténert kellett felállítani, ahol tárolni tudják a kórházban elhunytak holttesteit.

 

Mint kiderült, itt a második konténer felállítására nem azért volt szükség, mert az első már telítődött, hanem azért, mert az első konténer egyszerűen használhatatlan a holttestek tárolására, mivel nem szereltek bele légkondicionáló berendezést.

 

A második konténert pedig nem is az állam bocsátotta a kórház rendelkezésére, hanem Robert Fotache nagyszebeni kórházigazgató egyik barátja ajánlotta fel, a klímaberendezést pedig egy helyi élelmiszeripari cég jóvoltából szerelték be.

 

A kórházmenedzser elmondása szerint az első konténerbe azért nem szereltek még klímaberendezést,

 

mert eddig egyetlen cég sem volt hajlandó beküldeni az alkalmazottait, hogy elvégezzék ezt a munkát.

 

Annak ellenére, hogy a román sajtó hajlamos túlzásokba esni, keleti szomszédunknál a járványhelyzet egyáltalán nem rózsás. Romániában csütörtökön 36 963 elvégzett koronavírus-tesztből 10 108 lett pozitív, így az aktív fertőzöttek száma már 114 665. Jelenleg 1 131 fertőzött személyt ápolnak intenzív osztályon, míg a járvány kezdete óta 9 596-an haltak bele a fertőzés szövődményeibe, az elmúlt 24 órában 167-en.

 

Nyitókép: Nagyszebeni sürgösségi klinikai kórház / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás