Romániában már konténerekben tárolják az elhunytakat, de nem csak a vírus a hibás

Szerző: Vass Csaba
2020.11.19. 13:25

Miután tavasszal az egész világ ledöbbenve nézte, hogy Olaszországban katonai konvojokkal szállítják el a koronavírusban elhunytakat a hullaházak telítettsége miatt, azóta a sajtó hajlamos az ijesztgetésre. A román nyelvű sajtó is erre ment rá, de a helyzet most nem a járványhelyzet miatt ennyire szőrnyű, bár az sem kutya.

Romániában már konténerekben tárolják az elhunytakat, de nem csak a vírus a hibás

Egy olyan időszakban, mint a koronavírus-járvány, eléggé megnő a kórházban elhunytak száma a békeidőbeli állapotokhoz képest. Ha olyan hírek jelennek meg a sajtóban, hogy egy kórház már nem képes a hullaházakban tárolni a holttesteket, az könnyen riadalmat kelthet – holott ez nem minden hasonló szituációban indokolt.

Ha azonban az emberek többsége nincs tisztában a kórházak holttesttároló kapacitásával, ráadásul még egy adag bénázás is becsúszik az infrastruktúra hiánya miatt, akkor elfajulhatnak a dolgok – valami hasonló történik most Romániában. Az már csak hab a tortán, ha a miniszterelnök is felsasszézik a pánikszekérre.

A román sajtó megdöbbenve adta hírül kedden, hogy Temesváron a Victor Babeş járványkórháznak külön szerződést kellett kötnie az elhunytak kórházból történő elszállítására és a holttestek tárolására. Mivel a kórház saját hullaháza csupán néhány férőhelyes, mostantól egy hűtőkonténerben a helyi sportpályán tárolják a koronavírusban elhunytak holttestét.

Ez valóban így van, viszont ennek legfőbb oka a kórházi infrastruktúra szűkössége –

tavaly például az említett intézményben hetente két-három beteg hunyt el, az idén meg volt olyan hétvége is, hogy nyolc páciens holttestének tárolásáról kellett gondoskodni.

A kórház halottasházában Cristian Oancea kórházmenedzser állítása szerint öt holtestet tudnak tárolni, ráadásul ebből csupán két helyet tartanak fent a koronavírusban elhunytak számára.

A kórház így kénytelen volt alternatív módot keresni a kór szövődményeiben elhunyt betegek holtesteinek a tárolására. Temesváron emiatt a helyi vasutasklub egyik sportpályáján állítottak fel ilyen konténert, ahol addig tárolják az elhunytak földi maradványait, amíg a hozzátartozók át nem veszik azokat.

Romániában a koronavírusban elhunytakat 24 órán belül kiadják a családjaiknak, és azok temetését kötelezően a kiadatást követő 24 órában végre is kell hajtani, szűk családi kőrben.

Ugyanakkor sajnos

előfordul, hogy az elhunytak hozzátartozói éppen karanténban vannak, emiatt számukra nem adható ki koronavírusban elhunyt rokonuk holtteste

– ezt mindaddig tárolni kell, amíg a gyászoló család számára véget nem ér a karantén, és át nem tudják venni a holttestet.

A temesvári incidens után csütörtökön a román sajtót is körbejárta a hír, hogy az erdélyi Nagyszebenben a megyei sürgősségi kórház udvarán már a második olyan konténert kellett felállítani, ahol tárolni tudják a kórházban elhunytak holttesteit.

Mint kiderült, itt a második konténer felállítására nem azért volt szükség, mert az első már telítődött, hanem azért, mert az első konténer egyszerűen használhatatlan a holttestek tárolására, mivel nem szereltek bele légkondicionáló berendezést.

A második konténert pedig nem is az állam bocsátotta a kórház rendelkezésére, hanem Robert Fotache nagyszebeni kórházigazgató egyik barátja ajánlotta fel, a klímaberendezést pedig egy helyi élelmiszeripari cég jóvoltából szerelték be.

A kórházmenedzser elmondása szerint az első konténerbe azért nem szereltek még klímaberendezést,

mert eddig egyetlen cég sem volt hajlandó beküldeni az alkalmazottait, hogy elvégezzék ezt a munkát.

Annak ellenére, hogy a román sajtó hajlamos túlzásokba esni, keleti szomszédunknál a járványhelyzet egyáltalán nem rózsás. Romániában csütörtökön 36 963 elvégzett koronavírus-tesztből 10 108 lett pozitív, így az aktív fertőzöttek száma már 114 665. Jelenleg 1 131 fertőzött személyt ápolnak intenzív osztályon, míg a járvány kezdete óta 9 596-an haltak bele a fertőzés szövődményeibe, az elmúlt 24 órában 167-en.

 

Nyitókép: Nagyszebeni sürgösségi klinikai kórház / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek