+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 19. csütörtök, 13:25
Miután tavasszal az egész világ ledöbbenve nézte, hogy Olaszországban katonai konvojokkal szállítják el a koronavírusban elhunytakat a hullaházak telítettsége miatt, azóta a sajtó hajlamos az ijesztgetésre. A román nyelvű sajtó is erre ment rá, de a helyzet most nem a járványhelyzet miatt ennyire szőrnyű, bár az sem kutya.

Egy olyan időszakban, mint a koronavírus-járvány, eléggé megnő a kórházban elhunytak száma a békeidőbeli állapotokhoz képest. Ha olyan hírek jelennek meg a sajtóban, hogy egy kórház már nem képes a hullaházakban tárolni a holttesteket, az könnyen riadalmat kelthet – holott ez nem minden hasonló szituációban indokolt.

 

Ha azonban az emberek többsége nincs tisztában a kórházak holttesttároló kapacitásával, ráadásul még egy adag bénázás is becsúszik az infrastruktúra hiánya miatt, akkor elfajulhatnak a dolgok – valami hasonló történik most Romániában. Az már csak hab a tortán, ha a miniszterelnök is felsasszézik a pánikszekérre.

 

A román sajtó megdöbbenve adta hírül kedden, hogy Temesváron a Victor Babeş járványkórháznak külön szerződést kellett kötnie az elhunytak kórházból történő elszállítására és a holttestek tárolására. Mivel a kórház saját hullaháza csupán néhány férőhelyes, mostantól egy hűtőkonténerben a helyi sportpályán tárolják a koronavírusban elhunytak holttestét.

 

Ez valóban így van, viszont ennek legfőbb oka a kórházi infrastruktúra szűkössége –

 

tavaly például az említett intézményben hetente két-három beteg hunyt el, az idén meg volt olyan hétvége is, hogy nyolc páciens holttestének tárolásáról kellett gondoskodni.

 

A kórház halottasházában Cristian Oancea kórházmenedzser állítása szerint öt holtestet tudnak tárolni, ráadásul ebből csupán két helyet tartanak fent a koronavírusban elhunytak számára.

 

A kórház így kénytelen volt alternatív módot keresni a kór szövődményeiben elhunyt betegek holtesteinek a tárolására. Temesváron emiatt a helyi vasutasklub egyik sportpályáján állítottak fel ilyen konténert, ahol addig tárolják az elhunytak földi maradványait, amíg a hozzátartozók át nem veszik azokat.

 

Romániában a koronavírusban elhunytakat 24 órán belül kiadják a családjaiknak, és azok temetését kötelezően a kiadatást követő 24 órában végre is kell hajtani, szűk családi kőrben.

 

Ugyanakkor sajnos

 

előfordul, hogy az elhunytak hozzátartozói éppen karanténban vannak, emiatt számukra nem adható ki koronavírusban elhunyt rokonuk holtteste

 

– ezt mindaddig tárolni kell, amíg a gyászoló család számára véget nem ér a karantén, és át nem tudják venni a holttestet.

 

A temesvári incidens után csütörtökön a román sajtót is körbejárta a hír, hogy az erdélyi Nagyszebenben a megyei sürgősségi kórház udvarán már a második olyan konténert kellett felállítani, ahol tárolni tudják a kórházban elhunytak holttesteit.

 

Mint kiderült, itt a második konténer felállítására nem azért volt szükség, mert az első már telítődött, hanem azért, mert az első konténer egyszerűen használhatatlan a holttestek tárolására, mivel nem szereltek bele légkondicionáló berendezést.

 

A második konténert pedig nem is az állam bocsátotta a kórház rendelkezésére, hanem Robert Fotache nagyszebeni kórházigazgató egyik barátja ajánlotta fel, a klímaberendezést pedig egy helyi élelmiszeripari cég jóvoltából szerelték be.

 

A kórházmenedzser elmondása szerint az első konténerbe azért nem szereltek még klímaberendezést,

 

mert eddig egyetlen cég sem volt hajlandó beküldeni az alkalmazottait, hogy elvégezzék ezt a munkát.

 

Annak ellenére, hogy a román sajtó hajlamos túlzásokba esni, keleti szomszédunknál a járványhelyzet egyáltalán nem rózsás. Romániában csütörtökön 36 963 elvégzett koronavírus-tesztből 10 108 lett pozitív, így az aktív fertőzöttek száma már 114 665. Jelenleg 1 131 fertőzött személyt ápolnak intenzív osztályon, míg a járvány kezdete óta 9 596-an haltak bele a fertőzés szövődményeibe, az elmúlt 24 órában 167-en.

 

Nyitókép: Nagyszebeni sürgösségi klinikai kórház / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás