Most akkor igyunk-e újborokat?

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.19. 12:16

Kisebb vita robbant ki az Azonnali cikkéből, Ercsey Dániel borszakíró videóban kóstolja ezért végig az újbormezőnyt. És egy 2018-as újbort is elővett.

Kisebb vitát váltott ki a magyar boros szcénában az az azonnalis cikkem, amelyben arra kértem mindenkit, ne csábuljon el az újborok többségének, és azok piaci sikerét látva terelje valamilyen formális, hagyományteremtésre is alkalmas keretbe a hazai borszakma az újborosdit stájer és francia mintára.

Tény, hogy nem bontottam ki az igazság minden szegletét a cikkben, és nem írtam arról, mennyire más a legtöbb akár már október elején piacra dobott magyar újbor mondjuk egy csak november 19-én piacra kerülő, szénsavatmoszférás Beaujolais nouveau-hoz vagy akár számos ugyanígy készülő olasz vino novellóhoz képest (a héten ittam egy 2020-as sangiovesét és bizony egy pinot nerót is, finomak), de a lényegi mondanivalón, miszerint a magyar újborok többsége nem így, hanem az alapanyag megerőszakolásával készül, ez nem változtat.

A vita a Pécsi Borozón folytatódott, ahol az újságosbódékból véglegesen az internetre átköltözött lap főszerkesztője, Győrffy Zoltán mutatott egy példát egy olyan újborra, ami neki kifejezetten tetszett, árnyalva egy kicsit az Azonnalin megjelent véleménycikket. Most pedig Ercsey Dániel, a közép-európai borokkal angol nyelven foglalkozó WineSofa főszerkesztője kóstolta végig a friss 2020-as magyar mezőny egy részét. Melyik újbor lett kitalálva arra, hogy két hónapon belül megigyuk? Melyiket tarthatjuk el akár jövő húsvétig?

És milyen 2020-ban egy 2018-as újbor?
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek