+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2020. november 19. csütörtök, 19:34
A panteon, amibe sokak szerint felemeljük a Bede Zsolthoz hasonló figurákat, már nem létezik. Vagy marad az alternatív valóság, a kényelmes buborék és a safe space, vagy szembenézünk azzal, hogy a magyar társadalomnak van olyan része, aki a Vadhajtásokról tájékozódik.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Az Azonnalin csütörtökön reggel megjelent egy interjú Bede Zsolt fociultrával, kormánypárti provokátorral, a Vadhajtások nevű portál szerzőjével. Bár Bede kísérletet tett az interjú letiltására, ám mivel mi végig korrektül jártunk el az interjúval kapcsolatban, megjelentettük a szöveget. Az interjú közlése után persze megjelentek olyan hangok is, akik szerint a Bedéhez hasonló figurákkal leülni beszélgetni nemcsak fölösleges, de egyenesen káros.

 

Az érvelés valahogy így szól: azzal, hogy Varsányi Bence kollégánk leül Bede Zsolttal interjúzni, kiemeli őt egyfajta elszigeteltségből, pedig a Bedéhez hasonló figurákat nem szabadna egyenlő félként kezelni. Azzal ugyanis, hogy platformot adunk nekik, és a beszélgetésben ráadásul nem ledorongolni próbáljuk őket, állítólag naiv és ártalmas hülyékként gyanútlanul – egyesek szerint szánt szándékkal – a magyar kormány és Vlagyimir Putyin spindoctorai által annyira kedvelt információs zajt, közéleti kakofóniát növeljük.

 

Rossz hírem van:

 

az újságíróknak nemcsak a magyar sajtóban, de a világon sehol nincs már akkora hatalmuk, hogy el tudják hallgattatni a vállalhatatlan hangokat.

 

Egy olyan országban pedig, ahol a kormánypárt által közpénzből kitartott sajtó embere – akivel egyébként szintén beszéltünk, kirobbantva egy finom lakásbotrányt – saját műsorában promózza Bede provokációit, vagy habzó szájjal mocsok niggerezik a szebb napokat látott Magyar Nemzetben, végképp nem kell attól tartani, hogy az Azonnali interjúja rángatja majd be a mainstreambe Bede Zsoltot.

 

Megteszi ezt helyettünk más. Itthon például a kormánypárti média, nálunk szerencsésebb országokban pedig például a Facebook és a Twitter, akik hiába próbálják félszívvel tiltani vagy lekeverni az álhíreket és az uszító véleményeket, a helyzet mégiscsak az, hogy elemi üzleti érdekük fűződik az azokból származó hirdetési pénzek lefölözéséhez.

 

A kérdés az, hogy mit kezdünk ezzel a helyzettel. Vagy felvesszük a pózt és álságosan elpantomimezzük a kapuőr szerepét, amit valójában már rég nem tudunk érdemben ellátni sem mi, sem a külföldi kollégáink, sem a nálunk nagyobb kormánytól független szereplők, vagy

 

csináljuk, ami ebben a helyzetben az egyetlen dolgunk lehet: megmutatjuk, hogy mi történik körülöttünk az országban,

 

kik azok, akik ma a választók többségéhez érdemben szólni tudnak, és megmutatjuk, hogy milyen az, ha nem a saját, kényelmes safe space-ükben nyilvánulnak meg.

 

Az olvasóinkat pedig megtiszteljük annyival, hogy senkinek nem rágjuk a szájába, hogy mit kell gondolni arról az emberről, aki saját bevallása szerint a Szövetség utcai kocsmába jár kötözködni feketékkel, az általa irányított portálról pedig azt sem hajlandó elárulni, hányan dolgoznak ott – nemhogy miből működik.

 

Attól, hogy nem veszünk róla tudomást, van.

 

Attól, hogy félrenézünk, terjed. Attól, hogy nem engedjük be a buborékunkba, olvassák. A mi feladatunk az, hogy szembenézzünk és foglalkozzunk azzal, ami körülvesz minket, nem pedig a valóság tagadása.

 

Olvasnál még Szűcs Donáttól? Itt megtehed! Vitáznál vele? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás