A kormányváltás miatt lemond Dorosz Dávid a főpolgármester-helyettesi tisztségről

Szerző: Petróczi Rafael
2020.11.19. 20:59

Dorosz a 2022-es kormányváltást előkészítő közös ellenzéki programra és kampányra akar összpontosítani, mert szerinte így tud a legtöbbet tenni a budapestiekért és az országért.

A kormányváltás miatt lemond Dorosz Dávid a főpolgármester-helyettesi tisztségről

2020. december 31-ével teljesülhet a Fidesz egyik sokat hangoztatott követelése: amennyiben nem jelöl senkit a helyére, Dorosz Dávid lemondásával Karácsony Gergely eggyel kevesebb helyettesének bérét kell majd csak kifizetni.

Dorosz Dávid ugyanis csütörtök este, Facebook-oldalán jelentette be, hogy a klímavédelemért és fejlesztésért felelős főpolgármester-helyettesi pozíciójáról az év végével lemond. A terjedelmes írás lényege: Dorosznak egyértelművé vált, hogy a kormány olyan ádáz bosszúpolitikát folytat a fővárosi vezetéssel és a budapestiekkel szemben, és olyanannyira akadályozza a kitűzött célok (mint a klímavédelem) elérését, hogy erre csak egyetlen gyógyír létezik: a 2022-es kormányváltás. 

Márpedig a kormányváltásért többet tud tenni akkor, ha a főpolgármester-helyetteskedés helyett a 2022-es kampányban vesz részt. Hogy hogyan? Mint azt a Párbeszéd elnökségébe idén szeptemberben beválasztott Dorosz Karácsony Gergelynek címezve írja:

„Amint tudod, a Párbeszéd felkért, hogy újonnan megválasztott elnökségi tagként legyek az országgyűlési választási felkészülés vezetője. A fentiek fényében, hosszú vívódás után, úgy döntöttem, hogy 2020. december 31-ével lemondok főpolgármester-helyettesi posztomról. Meggyőződésem ugyanis, hogy

ha a kormányváltást előkészítő közös ellenzéki programra és kampányra összpontosítom minden energiámat, most azzal szolgálom a legjobban Budapest jövőjét, és annak a programnak a megvalósulását is, amelyre a budapestiektől felhatalmazást kaptunk.”

Mint ismeretes, Dorosz Dávid a 2014-es országgyűlési választások után kivonult a magyar politikából, Amerikába távozott üzleti képzést végezni, de a politikától ott sem tudott teljesen elszakadni: Hillary Clinton 2016-os kampányában önkénteskedett, és 2018-ban – hasznosítva az Amerikában szerzett tapasztalatait – már vissza is jött Magyarországra, hogy párttársa, Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök egyéni választókerületi kampányát segítse a 2018-as országgyűlési kampányban stratégiai tanácsadóként – Szabót meg is választották a Budapest 10. számú választókerület parlamenti képviselőjének.

Legnagyobb sikere e téren Dorosznak azonban mégiscsak a tavalyi önkormányzati kampány volt, ahol kampányfőnökként asszisztált Karácsony Gergely főpolgármesteri megválasztásához.

Dorosz Dávidot többek között erről is kifaggatuk tavaly decemberben, a vele készült interjúnkat itt olvashatod.

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali 

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek