+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 18. szerda, 11:14
Magyarországon az elmúlt évben a lakások több mint három százalékában nem volt beltéri WC. Romániához képes sokkal jobban állunk, de a svéd vécéhelyzetig még van hova fejlődnünk.

A WTO, azaz a Toalett Világszervezet kezdeményezésére, az ENSZ jóváhagyásával 2001 óta november 19-én tartják a WC világnapját. Ebből az alkalomból az Európai Unió statisztikai hivatala közzétett egy felmérést, ami azt vizsgálta, hogy 2019-ben a az Európai Unió tagállamaiban a lakások hány százaléka nem rendelkezett beltéri WC-vel.

 

Az adatok szerint Magyarország éppen az EU-s átlag alatt van,

 

nálunk a lakások 3,1 százaléka nem rendelkezett benti illemhellyel.

 

2019-ben az Európai Unió lakosságának körülbelül 2 százaléka olyan lakásokban élt, amelyekben nem volt vécé, ez 1,7 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2010-ben regisztrált 3,7 százalék. Az EU-n belül

 

Romániában van a legtöbb olyan lakás, amelyben nincs benti vécé,ott a lakosság 24,2 százaléka nem rendelkezett ezzel tavaly,

 

ez több, mint tízszerese az EU-s átlagnak.

 

Az Eurostat adatai szerint egyébként a svédek álltak a legjobban tavaly benti vécék terén, ott szinte elhanyagolható azok száma, akiknél nincs beltéri WC, az adatok szerint az ilyen otthonok aránya ott közelít a nullához.

 

Luxemburgban, Máltán, Hollandiában és Szlovéniában a lakások 0,1 százalékában élők nem tudták tavaly beltéren elvégezni a dolgukat, míg Németországban a háztartások 0,2 százalékában élőknek kellett más alternatívát keresniük a benti vécézés helyett. Dániában, Írországban, Görögországban, Finnországban, ezaz arány 0,3 százalék. Csehországban, Spanyolországban 0,4 százalék, Franciaországban, Cipruson és Ausztriában pedig 0,5 százalék.

 

Az Egyesült Királyság már tavaly is kilépett volna az EU-ból, ami akkor még nem jött össze – a brit lakosság 0,6 százalékának ellenben a házából mindenképp ki kellett lépnie, ha hívta a természet.

 

Belgiumban és Portugáliában a háztartások 0,7, Horvátországban 1,1, Szlovákiában és Lengyelországban pedig a háztartások 1,6, illetve 1,7 százalékában nem volt benti illemhely.


Ezen adatok ismeretében azt is elmondhatjuk, hogy Magyarország nemcsak az EU-s átlaghoz képest, de a többi visegrádi országhoz képest is rosszabbul állt az elmúlt évben a benti illemhelyek számát tekintve.

 

Az ENSZ november 19-én arra szeretné felhívni a figyelmet a vécé világnapján, hogy a földön 4,2 milliárd ember számára nem biztosított a megfelelő higiéniájú és ellenőrzött szennyvízelvezetés. Az ENSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a globális felmelegedés, és az emelkedő tengerszint számos országban veszélyezteti a szennyvízelvezetési rendszereket és tisztítórendszereket. Az globális felmelegedés okozta áradások a világszervezet szerint elönthetik ezeket, az emberi ürülék pedig halálos betegségeket okozhat az érintett közösségekben.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás