Mutatjuk a Budapest melletti várost, ahol alig valahol kötelező a maszkviselés

Szerző: Petróczi Rafael
2020.11.18. 18:16

A közel húszezres Százhalombattán csak a piacon kell maszkot hordani, ahol pedig nem kötelező, önszorgalomból nem sokan viselik. Megnéztük, hogyan fest a város, ahol közterületen szinte egyáltalán nem kell a maszk. Fotóriport.

Mutatjuk a Budapest melletti várost, ahol alig valahol kötelező a maszkviselés

A HÁROM KÉMÉNYÉRŐL, A MAKOVECZ ÉPÍTETTE KATOLIKUS TEMPLOMÁRÓL ÉS A NYITÓKÉPEN IS LÁTHATÓ RUBIK-KOCKÁRÓL HÍRES, MAJDNEM HÚSZEZER LAKOSÚ SZÁZHALOMBATTÁN IS KÜLÖN KELLETT RENDELKEZNI A KÖZTÉRI MASZKVISELÉSRŐL A MÚLT HETI KORMÁNYRENDELET ÉRTELMÉBEN, AMELY EZT ÖNKORMÁNYZATI HATÁSKÖRBE DELEGÁLTA.

VEZÉR MIHÁLY POLGÁRMESTER DÖNTÉSE ALAPJÁN SEHOL MÁSHOL, CSAK ITT, A DÉLI LAKÓTELEP SZÍVÉBEN TALÁLHATÓ PIAC TÉREN KELL KINT MASZKOT HORDANI.

EZT MEG IS TESZIK AZ EMBEREK PIACNAPOKON, AMIKOR SOK ÁRUS VAN KINT A STANDOKON, ÉS FELGYŰLIK A TÖMEG.

AMIKOR VISZONT MÁR KEVESEBBEN VANNAK, LAZUL A FEGYELEM.

EGY HELYI LAKOS SZERINT TELJESEN INDOKOLT AZ ENYHE MASZKVISELÉSI SZABÁLYOZÁS: SZERINTE CSAK AZ EHHEZ HASONLÓ PIAC TÉRI STANDOKNÁL ALAKUL KI JÁRVÁNYÜGYI SZEMPONTBÓL VESZÉLYESEN HOSSZÚ IDEIG TÖMEG, AMÍG AZ EMBEREK A KIRAKOTT ÁRUKAT MUSTRÁLJÁK EGYMÁS FEJE FELETT. „MÁSHOL NEM JELLEMZŐ SZERINTEM FERTŐZŐ GÓC KIALAKULÁSA SEM A BOLTOK KÖRNYÉKÉN, SEM A VASÚTÁLLOMÁSON” – MONDJA.

AZ EMBEREK KI IS HASZNÁLJÁK, HOGY A PIAC TERET LESZÁMÍTVA NEM KELL MASZKOT HORDANIUK: EZEKET A HELYI NYUGDÍJASOKAT ELMONDÁSUK SZERINT EGYÁLTALÁN NEM ZAVARJA, HOGY MÁSFÉL MÉTEREN BELÜL, MASZK NÉLKÜL PÖFÉKELNEK. „MI VAGYUNK A NEM HIVATALOS NYUGDÍJASKLUB, ÉS MI ITT SZARUNK A SZABÁLYOKRA” – MESÉLI EGYIKÜK.

A FIATALOK IS MINDEN TOVÁBBI NÉLKÜL MEGTEHETIK, HOGY A BATTAI TESCO ELŐTT MASZK NÉLKÜL UGRATNAK A ROLLERÜKKEL, KÖRÖLÖTTÜK A VÁSÁRLÓKKAL.

AZÉRT NEM MINDENKI ÉRT EGYET AZ ENYHE MASZKVISELÉSI SZABÁLLYAL: EGY MÁSIK BATTAI LAKOS – AKINEK A CSALÁDJÁBAN MÁR MEGJELENT A KORONAVÍRUS – AZ AZONNALINAK ARRÓL SZÁMOLT BE, HOGY Ő AKKOR ÉREZNÉ MAGÁT BIZTONSÁGBAN, HA MINDENHOL MASZKOT HORDANÁNAK AZ EMBEREK, AHOL TÖMEG ALAKULHAT KI. PÉLDÁUL A KÉPEN LÁTHATÓ VÁROSKAPU ÜZLETHÁZNÁL, AHOL A PÉNTEKI NAGYBEVÁSÁRLÁS UTÁN (BALRA) IGENCSAK MEGFOGYATKOZNAK AZ AUTÓK SZOMBAT REGGELRE (JOBBRA).

Ő KÖTELEZŐVÉ TENNÉ A MASZKVISELÉST A PIAC TÉR ÉS A VÁROSKAPU ÜZLETHÁZ MELLETT A JÁTSZÓTEREKEN ÉS AZ ISKOLÁK ELŐTT IS, AHOL A SZÜLŐK SOKSZOR NEM ÉPPEN JÁRVÁNYKOMPATIBILISEN VÁRNAK ALSÓS GYERMEKEIKRE. A SOKKOT SZÁMÁRA NEMCSAK AZ OKOZTA, HOGY A CSALÁDJÁBAN MEGJELENT A KORONAVÍRUS, HANEM AZ IS, HOGY FIÁNAK 28 ÉVES BARÁTJA ÚGY HALT BELE A FERTŐZÉSBE, HOGY SEMMI ALAPBETGSÉGE NEM VOLT. „A MAI NAPIG NEM TUDOM FELDOLGOZNI, EZ HOGYAN TÖRTÉNHETETT MEG” – MESÉLI.

AZ ISKOLÁKHOZ HASONLÓ, NAGYOBB FERTŐZÉSVESZÉLYT JELENTŐ HELY LEHET A SZÁZHALOMBATTAI VASÚTÁLLOMÁS IS, AMIT ÉPPEN – A VASÚTÉPÍTŐK KFT-VEL KONZORCIUMBAN – MÉSZÁROS LŐRINC CÉGE ÚJÍT FEL.

A FELÚJÍTÁS MIATT AZ EMBEREK CSAK EZEN A SZŰK FOLYOSÓN TUDNAK KÖZLEKEDNI A PERONOKRÓL. SOKAN MÁR ITT LEVESZIK A MASZKOT – KÉRDÉSES, HOGY EZ A FOLYOSÓ MÉG A MEGÁLLÓHELY RÉSZÉNEK TEKINTHETŐ-E, AHOL A KORMÁNY RENDELKEZÉSE ALAPJÁN KÖTELEZŐ A MASZKHORDÁS.

HA VALAKI NAGYON AKAR, A PERONRÓL PÁR TUCAT MÉTERT VISSZAFELÉ SÉTÁLVA TALÁLHAT EGY TÁGASABB KIJÁRATOT IS. DE MIVEL AZ ALULJÁRÓ PONT AZ ELKORDONOZOTT, SZŰK FOLYOSÓ SZÁJÁBA VEZET, EZT A LEHETŐSÉGET KEVESEN VÁLASZTJÁK.

KORMÁNYRENDELET IDE VAGY ODA, AZÉRT LÁTNI SZABÁLYSÉRTŐ, MASZK NÉLKÜLI EMBEREKET IS A SZÁZHALOMBATTAI PERONOKON.

DE EZ NEM MINDENHOL JELLEMZŐ. A FŐTÉREN PÉLDÁUL, AHOL MÁSKOR NAGY RENDEZVÉNYEKET IS SZOKTAK TARTANI, MOST ALIG LÁTNI VALAKIT. HA VALAKI NEM A LÁTVÁNYBAN AKAR GYÖNYÖRKÖDNI, NINCS IS NAGYON ÉRTELME ITT MEGRAGADNI, HISZEN A TERET ÖVEZŐ KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEKET BEZÁRTÁK. A HELYI VENDÉGLÁTÓSOK KÖZÜL IS VOLTAK, AKIK ÚGY DÖNTÖTTEK: INKÁBB FELÚJÍTJÁK AZ ÜZLETHELYISÉGET EZEKBEN AZ IDŐKBEN, MINTSEM HOGY AKÁR CSAK ELVITELRE NYITVA TARTSANAK.

A FŐTÉR MELLETTI UTCÁKON SEM LÁTNI CSOPORTBA VERŐDŐ EMBEREKET.

HA PEDIG KIJJEBB MEGYÜNK, AZ URBÁRIUM VÁROSRÉSZBEN MÁR BÉKÉS FALUSIAS HANGULATBA IS KERÜLHETÜNK.

ANNYIRA, HOGY MÉG ELHAGYOTT, LECSUPASZÍTOTT KUKORICACSŐRE IS AKADHATUNK A JÁRDA KÖZEPÉN.

FOTÓK: A képek november 13-a, péntek délután és másnap délelőtt készültek. Petróczi Rafael / Azonnali

NYITÓKÉP: Százhalombatta egyik jelképe, a főtér mellett álló Rubik-kocka. Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek