+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. november 18. szerda, 18:16
A közel húszezres Százhalombattán csak a piacon kell maszkot hordani, ahol pedig nem kötelező, önszorgalomból nem sokan viselik. Megnéztük, hogyan fest a város, ahol közterületen szinte egyáltalán nem kell a maszk. Fotóriport.

A HÁROM KÉMÉNYÉRŐL, A MAKOVECZ ÉPÍTETTE KATOLIKUS TEMPLOMÁRÓL ÉS A NYITÓKÉPEN IS LÁTHATÓ RUBIK-KOCKÁRÓL HÍRES, MAJDNEM HÚSZEZER LAKOSÚ SZÁZHALOMBATTÁN IS KÜLÖN KELLETT RENDELKEZNI A KÖZTÉRI MASZKVISELÉSRŐL A MÚLT HETI KORMÁNYRENDELET ÉRTELMÉBEN, AMELY EZT ÖNKORMÁNYZATI HATÁSKÖRBE DELEGÁLTA.

 

VEZÉR MIHÁLY POLGÁRMESTER DÖNTÉSE ALAPJÁN SEHOL MÁSHOL, CSAK ITT, A DÉLI LAKÓTELEP SZÍVÉBEN TALÁLHATÓ PIAC TÉREN KELL KINT MASZKOT HORDANI.

 

EZT MEG IS TESZIK AZ EMBEREK PIACNAPOKON, AMIKOR SOK ÁRUS VAN KINT A STANDOKON, ÉS FELGYŰLIK A TÖMEG.

 

AMIKOR VISZONT MÁR KEVESEBBEN VANNAK, LAZUL A FEGYELEM.

 

EGY HELYI LAKOS SZERINT TELJESEN INDOKOLT AZ ENYHE MASZKVISELÉSI SZABÁLYOZÁS: SZERINTE CSAK AZ EHHEZ HASONLÓ PIAC TÉRI STANDOKNÁL ALAKUL KI JÁRVÁNYÜGYI SZEMPONTBÓL VESZÉLYESEN HOSSZÚ IDEIG TÖMEG, AMÍG AZ EMBEREK A KIRAKOTT ÁRUKAT MUSTRÁLJÁK EGYMÁS FEJE FELETT. „MÁSHOL NEM JELLEMZŐ SZERINTEM FERTŐZŐ GÓC KIALAKULÁSA SEM A BOLTOK KÖRNYÉKÉN, SEM A VASÚTÁLLOMÁSON” – MONDJA.

 

AZ EMBEREK KI IS HASZNÁLJÁK, HOGY A PIAC TERET LESZÁMÍTVA NEM KELL MASZKOT HORDANIUK: EZEKET A HELYI NYUGDÍJASOKAT ELMONDÁSUK SZERINT EGYÁLTALÁN NEM ZAVARJA, HOGY MÁSFÉL MÉTEREN BELÜL, MASZK NÉLKÜL PÖFÉKELNEK. „MI VAGYUNK A NEM HIVATALOS NYUGDÍJASKLUB, ÉS MI ITT SZARUNK A SZABÁLYOKRA” – MESÉLI EGYIKÜK.

 

A FIATALOK IS MINDEN TOVÁBBI NÉLKÜL MEGTEHETIK, HOGY A BATTAI TESCO ELŐTT MASZK NÉLKÜL UGRATNAK A ROLLERÜKKEL, KÖRÖLÖTTÜK A VÁSÁRLÓKKAL.

 

AZÉRT NEM MINDENKI ÉRT EGYET AZ ENYHE MASZKVISELÉSI SZABÁLLYAL: EGY MÁSIK BATTAI LAKOS – AKINEK A CSALÁDJÁBAN MÁR MEGJELENT A KORONAVÍRUS – AZ AZONNALINAK ARRÓL SZÁMOLT BE, HOGY Ő AKKOR ÉREZNÉ MAGÁT BIZTONSÁGBAN, HA MINDENHOL MASZKOT HORDANÁNAK AZ EMBEREK, AHOL TÖMEG ALAKULHAT KI. PÉLDÁUL A KÉPEN LÁTHATÓ VÁROSKAPU ÜZLETHÁZNÁL, AHOL A PÉNTEKI NAGYBEVÁSÁRLÁS UTÁN (BALRA) IGENCSAK MEGFOGYATKOZNAK AZ AUTÓK SZOMBAT REGGELRE (JOBBRA).

 

Ő KÖTELEZŐVÉ TENNÉ A MASZKVISELÉST A PIAC TÉR ÉS A VÁROSKAPU ÜZLETHÁZ MELLETT A JÁTSZÓTEREKEN ÉS AZ ISKOLÁK ELŐTT IS, AHOL A SZÜLŐK SOKSZOR NEM ÉPPEN JÁRVÁNYKOMPATIBILISEN VÁRNAK ALSÓS GYERMEKEIKRE. A SOKKOT SZÁMÁRA NEMCSAK AZ OKOZTA, HOGY A CSALÁDJÁBAN MEGJELENT A KORONAVÍRUS, HANEM AZ IS, HOGY FIÁNAK 28 ÉVES BARÁTJA ÚGY HALT BELE A FERTŐZÉSBE, HOGY SEMMI ALAPBETGSÉGE NEM VOLT. „A MAI NAPIG NEM TUDOM FELDOLGOZNI, EZ HOGYAN TÖRTÉNHETETT MEG” – MESÉLI.

 

AZ ISKOLÁKHOZ HASONLÓ, NAGYOBB FERTŐZÉSVESZÉLYT JELENTŐ HELY LEHET A SZÁZHALOMBATTAI VASÚTÁLLOMÁS IS, AMIT ÉPPEN – A VASÚTÉPÍTŐK KFT-VEL KONZORCIUMBAN – MÉSZÁROS LŐRINC CÉGE ÚJÍT FEL.

 

A FELÚJÍTÁS MIATT AZ EMBEREK CSAK EZEN A SZŰK FOLYOSÓN TUDNAK KÖZLEKEDNI A PERONOKRÓL. SOKAN MÁR ITT LEVESZIK A MASZKOT – KÉRDÉSES, HOGY EZ A FOLYOSÓ MÉG A MEGÁLLÓHELY RÉSZÉNEK TEKINTHETŐ-E, AHOL A KORMÁNY RENDELKEZÉSE ALAPJÁN KÖTELEZŐ A MASZKHORDÁS.

 

HA VALAKI NAGYON AKAR, A PERONRÓL PÁR TUCAT MÉTERT VISSZAFELÉ SÉTÁLVA TALÁLHAT EGY TÁGASABB KIJÁRATOT IS. DE MIVEL AZ ALULJÁRÓ PONT AZ ELKORDONOZOTT, SZŰK FOLYOSÓ SZÁJÁBA VEZET, EZT A LEHETŐSÉGET KEVESEN VÁLASZTJÁK.

 

KORMÁNYRENDELET IDE VAGY ODA, AZÉRT LÁTNI SZABÁLYSÉRTŐ, MASZK NÉLKÜLI EMBEREKET IS A SZÁZHALOMBATTAI PERONOKON.

 

DE EZ NEM MINDENHOL JELLEMZŐ. A FŐTÉREN PÉLDÁUL, AHOL MÁSKOR NAGY RENDEZVÉNYEKET IS SZOKTAK TARTANI, MOST ALIG LÁTNI VALAKIT. HA VALAKI NEM A LÁTVÁNYBAN AKAR GYÖNYÖRKÖDNI, NINCS IS NAGYON ÉRTELME ITT MEGRAGADNI, HISZEN A TERET ÖVEZŐ KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEKET BEZÁRTÁK. A HELYI VENDÉGLÁTÓSOK KÖZÜL IS VOLTAK, AKIK ÚGY DÖNTÖTTEK: INKÁBB FELÚJÍTJÁK AZ ÜZLETHELYISÉGET EZEKBEN AZ IDŐKBEN, MINTSEM HOGY AKÁR CSAK ELVITELRE NYITVA TARTSANAK.

 

A FŐTÉR MELLETTI UTCÁKON SEM LÁTNI CSOPORTBA VERŐDŐ EMBEREKET.

 

HA PEDIG KIJJEBB MEGYÜNK, AZ URBÁRIUM VÁROSRÉSZBEN MÁR BÉKÉS FALUSIAS HANGULATBA IS KERÜLHETÜNK.

 

ANNYIRA, HOGY MÉG ELHAGYOTT, LECSUPASZÍTOTT KUKORICACSŐRE IS AKADHATUNK A JÁRDA KÖZEPÉN.

 

FOTÓK: A képek november 13-a, péntek délután és másnap délelőtt készültek. Petróczi Rafael / Azonnali

NYITÓKÉP: Százhalombatta egyik jelképe, a főtér mellett álló Rubik-kocka. Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás