+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. november 18. szerda, 12:10
Othmar Karas szerint nagyon nem lenne oké, ha pont a Néppárt tagja zsarolná a jogállamiság kapcsán a komplett EU-t.
„Amennyiben Orbán Viktor csütörtökön nem szavazza meg az Európai Tanács ülésén a kompromisszumos EU-s pénzügyi csomagot, a Fideszt haladéktalanul ki kell zárni a Néppártból”

 

fogalmazott Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-képviselője a bécsi Kronen Zeitungnak szerdán. Az egyben az Európai Parlament alelnöki tisztségét is betöltő osztrák politikus szerint nem fordulhat elő, hogy egy Néppárt-tag zsarolja az EU-t a jogállamisággal. 

 

A Fidesz jelenleg fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban, azaz bár tag, semmiféle szavazati joga és formális beleszólása nincs annak döntéseibe – nem úgy a Néppárt EP-frakciójában, ahol viszont van. Hogy miért fontos az ÖVP legbefolyásosabb brüsszeli emberének véleménye a Fidesz néppárti tagsága kapcsán, ahhoz Gulyás Gergelyhez kell fordulni, aki erre maga világított rá egy őszi osztrák lapinterjújában: „Azért vagyunk a Néppártban, mert Magyarországot erős kapcsolat fűzi Németországhoz és Ausztriához. Ha a CDU, a CSU és az ÖVP azt akarják, hogy maradjunk, fognak találni ehhez többséget. A németnyelvű pártok döntik ezt el.”

 

Az ÖVP-t a Fidesz kizáratása korábban nem hozta lázba, 2019-ben Othmar Karas az erről szóló Néppárt-beli szavazás helyett inkább tévéstúdiókban turnézott, és maga helyett sem delegált senkit.

 

A német CDU/CSU véleményéről eddig annyit tudunk, hogy a Spiegel szerint Merkelék összezárnak Orbánék mögött.

 

Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag-beli parlamenti frakcióvezetője – akit az Azonnali információi szerint a Fidesz felsővezetésében az egyik őket leginkább megérteni képes német politikusnak tartanak – azt nyilatkozta a hamburgi hetilapnak kedden a Fidesz kizárásáról, hogy „nem hiszi”, hogy ezzel megoldható lenne a jelenlegi patthelyzet, szerinte ezzel csak tovább éleznék a konfliktust.

 

Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke is közvetve a Fidesz kizárását sürgette a pártcsaládból. Azt írta a Twitteren: világos álláspontot vár a Néppárt pártjaitól a vétó ügyében. „Az alapvető értékeink ellenzőit többé senki nem védheti” – üzente bejegyzésében. Ez persze részéről lengyel belpolitizálás is, a másik vétóval fenyegető kormány ugyanis a lengyel. Tusk pártja, a jobbközép Polgári Platform (PO) ellenzéki szerepet tölt be Varsóban.

 

A budapesti és a varsói kormányoknak az fáj, hogy a jövőben az EU-s pénzek kifizetését jogállami kritériumokhoz kötnék, ezt a két országot pedig régóta éri a kritika az igazságszolgáltatás függetlensége, a média és a tudomány szabadsága terén. Ahhoz, hogy a jogállamisági mechanizmust megszavazzák, minősített többség kell, azaz az bőven megvan Lengyelország és Magyarország nélkül is, ez ugyanis nem kétharmadot jelent, hanem azt, hogy a tagállamok 55 százaléka, egyben az EU-s lakosság 65 százaléka mondjon rá igent. A következő EU-s költségvetés és a hozzá kapcsolt koronavírus-hitelcsomag (ennek tárgyalásakor Ausztria egyébként az ún. fukar négyek között volt) megszavazásához azonban egyhangúság kell az Európai Tanácsban, azaz csütörtökön mind a 27, az Európai Tanácsban ülő uniós állam-, illetve kormányfőnek igent kell rá mondania. Orbán és lengyel kollégája azzal fenyeget: nem fogja ezt megtenni.

 

Mi ez az egész a vétóval? Összefoglaltuk.

Mi lesz, ha nem lesz EU-s büdzsé? Utánajártunk.

 

FOTÓ: Daina Le Lardic / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás