Kurz kancellár pártja kidobná a Fideszt a Néppártból, ha Orbán valóban vétózna

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.18. 12:10

Othmar Karas szerint nagyon nem lenne oké, ha pont a Néppárt tagja zsarolná a jogállamiság kapcsán a komplett EU-t.

Kurz kancellár pártja kidobná a Fideszt a Néppártból, ha Orbán valóban vétózna
„Amennyiben Orbán Viktor csütörtökön nem szavazza meg az Európai Tanács ülésén a kompromisszumos EU-s pénzügyi csomagot, a Fideszt haladéktalanul ki kell zárni a Néppártból”

fogalmazott Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-képviselője a bécsi Kronen Zeitungnak szerdán. Az egyben az Európai Parlament alelnöki tisztségét is betöltő osztrák politikus szerint nem fordulhat elő, hogy egy Néppárt-tag zsarolja az EU-t a jogállamisággal. 

A Fidesz jelenleg fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban, azaz bár tag, semmiféle szavazati joga és formális beleszólása nincs annak döntéseibe – nem úgy a Néppárt EP-frakciójában, ahol viszont van. Hogy miért fontos az ÖVP legbefolyásosabb brüsszeli emberének véleménye a Fidesz néppárti tagsága kapcsán, ahhoz Gulyás Gergelyhez kell fordulni, aki erre maga világított rá egy őszi osztrák lapinterjújában: „Azért vagyunk a Néppártban, mert Magyarországot erős kapcsolat fűzi Németországhoz és Ausztriához. Ha a CDU, a CSU és az ÖVP azt akarják, hogy maradjunk, fognak találni ehhez többséget. A németnyelvű pártok döntik ezt el.”

Az ÖVP-t a Fidesz kizáratása korábban nem hozta lázba, 2019-ben Othmar Karas az erről szóló Néppárt-beli szavazás helyett inkább tévéstúdiókban turnézott, és maga helyett sem delegált senkit.

A német CDU/CSU véleményéről eddig annyit tudunk, hogy a Spiegel szerint Merkelék összezárnak Orbánék mögött.

Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag-beli parlamenti frakcióvezetője – akit az Azonnali információi szerint a Fidesz felsővezetésében az egyik őket leginkább megérteni képes német politikusnak tartanak – azt nyilatkozta a hamburgi hetilapnak kedden a Fidesz kizárásáról, hogy „nem hiszi”, hogy ezzel megoldható lenne a jelenlegi patthelyzet, szerinte ezzel csak tovább éleznék a konfliktust.

Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke is közvetve a Fidesz kizárását sürgette a pártcsaládból. Azt írta a Twitteren: világos álláspontot vár a Néppárt pártjaitól a vétó ügyében. „Az alapvető értékeink ellenzőit többé senki nem védheti” – üzente bejegyzésében. Ez persze részéről lengyel belpolitizálás is, a másik vétóval fenyegető kormány ugyanis a lengyel. Tusk pártja, a jobbközép Polgári Platform (PO) ellenzéki szerepet tölt be Varsóban.

A budapesti és a varsói kormányoknak az fáj, hogy a jövőben az EU-s pénzek kifizetését jogállami kritériumokhoz kötnék, ezt a két országot pedig régóta éri a kritika az igazságszolgáltatás függetlensége, a média és a tudomány szabadsága terén. Ahhoz, hogy a jogállamisági mechanizmust megszavazzák, minősített többség kell, azaz az bőven megvan Lengyelország és Magyarország nélkül is, ez ugyanis nem kétharmadot jelent, hanem azt, hogy a tagállamok 55 százaléka, egyben az EU-s lakosság 65 százaléka mondjon rá igent. A következő EU-s költségvetés és a hozzá kapcsolt koronavírus-hitelcsomag (ennek tárgyalásakor Ausztria egyébként az ún. fukar négyek között volt) megszavazásához azonban egyhangúság kell az Európai Tanácsban, azaz csütörtökön mind a 27, az Európai Tanácsban ülő uniós állam-, illetve kormányfőnek igent kell rá mondania. Orbán és lengyel kollégája azzal fenyeget: nem fogja ezt megtenni.

Mi ez az egész a vétóval? Összefoglaltuk.

Mi lesz, ha nem lesz EU-s büdzsé? Utánajártunk.

FOTÓ: Daina Le Lardic / Európai Parlament

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek