+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. november 17. kedd, 08:39
Nem több, mint öt új igazolt és tizenhat gyanús koronavírusos eset kellett Dél-Ausztráliában ahhoz, hogy négyezer embert karanténba zárjanak, és tömeges tesztelést rendeljenek el.

Ha valamire jó példa a 25 milliós népességű Ausztrália, az az, hogy mennyire másképp tudják érzékelni a koronavírus-helyzet komolyságát a döntéshozók.

 

Ausztrália eddig is sokkal sikeresebb volt a vírus elleni védekezésben, mint sokan mások: a lakosságban nálunk háromszor akkora országban augusztus elején-közepén tetőzött a járvány napi 700 körüli új esetszámmal, utána viszont – hála a kemény korlátozásoknak, amik között szerepelt a kijárási korlátozás, az esküvők és mindenfajta gyülekezés betiltása, a nem létfontosságú szolgáltatást nyújtó üzletek bezárása, vagy hogy háztartásonként naponta egy ember hagyhatta el az otthonát az élethez szükséges javak beszerzésére – meredek lejtmenetbe kezdett a járványgörbe.

 

Szeptember végére így a napi új megfertőződések száma beállt országosan pár tucatra, szóval – miközben Európa és az USA is a második hullám terheit nyögi –

 

az ausztrálok visszatérhettek a viszonylagos normalitásba.

 

A járványszempontból a legrosszabb helyzetben lévő Victoria államban október közepén fel is oldottak egy csomó szigorítást, így például már 25 kilométerre is elhagyhatja az ember az otthonát, ha edzeni vagy vásárolni akar, tíz ember is összegyűlhet egy eseményen két külön háztartásból, a nyílt téren történő találkozásokat nem korlátozzák, újra kinyithattak a fodrászatok, a tenisz- és golfpályák, valamint a korcsolyaparkok is. Jelenleg már zsinórban 16. napja nem regisztráltak új esetet Victoriában.

 

Nem úgy Dél-Ausztrália szövetségi államban, ahol keddre virradóan újabb szigorításokat vezettek be, mintegy négyezer embert küldve karanténba. Hétfőn ugyanis 21 új vagy gyanús esetet regisztráltak az állami hatóságok. Mint azt Steven Marshall, dél-ausztrál miniszterelnök elmondta, közülük ötnél már igazolták a vírus jelenlétét, míg tizenhat esetben még az teszteredményekre várnak.

 

Lokálisan a vírus egyelőre egy helyi hotelre koncentrálódik, ahova – Marshall elmondása szerint – az összes új esetet okozó fertőzött november 2-án érkezett meg a tengerentúlról. Annak érdekében, hogy a fertőzés ne szabaduljon ki a hotel falai közül,

 

a dél-ausztrál vezetés tömeges tesztelést rendelt el keddre, és addig is mintegy négyezer embert kötelezett házi karanténra,

 

köztük természetesen a hotelben dolgozókat és közeli kontaktjaikat.

 

„Ez egy nagy aggodalomra okot adó helyzet. Nem fogom alábecsülni azokat az aggódó visszajelzéseket, amiket kaptam ezzel kapcsolatban” – összegezte egy mondatban az járványhoz való ausztrál hozzáállást Nicola Spurrier, Dél-Ausztrália tisztifőorvosa.

 

NYITÓKÉP: Steven Marshall beszédet tart egy októberi rendezvényen. A politikus Facebook-oldala.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás