+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. november 17. kedd, 08:39
Nem több, mint öt új igazolt és tizenhat gyanús koronavírusos eset kellett Dél-Ausztráliában ahhoz, hogy négyezer embert karanténba zárjanak, és tömeges tesztelést rendeljenek el.

Ha valamire jó példa a 25 milliós népességű Ausztrália, az az, hogy mennyire másképp tudják érzékelni a koronavírus-helyzet komolyságát a döntéshozók.

 

Ausztrália eddig is sokkal sikeresebb volt a vírus elleni védekezésben, mint sokan mások: a lakosságban nálunk háromszor akkora országban augusztus elején-közepén tetőzött a járvány napi 700 körüli új esetszámmal, utána viszont – hála a kemény korlátozásoknak, amik között szerepelt a kijárási korlátozás, az esküvők és mindenfajta gyülekezés betiltása, a nem létfontosságú szolgáltatást nyújtó üzletek bezárása, vagy hogy háztartásonként naponta egy ember hagyhatta el az otthonát az élethez szükséges javak beszerzésére – meredek lejtmenetbe kezdett a járványgörbe.

 

Szeptember végére így a napi új megfertőződések száma beállt országosan pár tucatra, szóval – miközben Európa és az USA is a második hullám terheit nyögi –

 

az ausztrálok visszatérhettek a viszonylagos normalitásba.

 

A járványszempontból a legrosszabb helyzetben lévő Victoria államban október közepén fel is oldottak egy csomó szigorítást, így például már 25 kilométerre is elhagyhatja az ember az otthonát, ha edzeni vagy vásárolni akar, tíz ember is összegyűlhet egy eseményen két külön háztartásból, a nyílt téren történő találkozásokat nem korlátozzák, újra kinyithattak a fodrászatok, a tenisz- és golfpályák, valamint a korcsolyaparkok is. Jelenleg már zsinórban 16. napja nem regisztráltak új esetet Victoriában.

 

Nem úgy Dél-Ausztrália szövetségi államban, ahol keddre virradóan újabb szigorításokat vezettek be, mintegy négyezer embert küldve karanténba. Hétfőn ugyanis 21 új vagy gyanús esetet regisztráltak az állami hatóságok. Mint azt Steven Marshall, dél-ausztrál miniszterelnök elmondta, közülük ötnél már igazolták a vírus jelenlétét, míg tizenhat esetben még az teszteredményekre várnak.

 

Lokálisan a vírus egyelőre egy helyi hotelre koncentrálódik, ahova – Marshall elmondása szerint – az összes új esetet okozó fertőzött november 2-án érkezett meg a tengerentúlról. Annak érdekében, hogy a fertőzés ne szabaduljon ki a hotel falai közül,

 

a dél-ausztrál vezetés tömeges tesztelést rendelt el keddre, és addig is mintegy négyezer embert kötelezett házi karanténra,

 

köztük természetesen a hotelben dolgozókat és közeli kontaktjaikat.

 

„Ez egy nagy aggodalomra okot adó helyzet. Nem fogom alábecsülni azokat az aggódó visszajelzéseket, amiket kaptam ezzel kapcsolatban” – összegezte egy mondatban az járványhoz való ausztrál hozzáállást Nicola Spurrier, Dél-Ausztrália tisztifőorvosa.

 

NYITÓKÉP: Steven Marshall beszédet tart egy októberi rendezvényen. A politikus Facebook-oldala.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nácik balkáni hadjáratát.

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás