+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 17. kedd, 14:19
A CDU elnökválasztó kongresszusa jövőre tolódik. Noha az ottani győztesnek lehet nagy esélye kancellárjelöltté válnia, van egy személy, aki mindenkit beelőzhet: Markus Söder Münchenből. A pár éve még a szélsőjobbal kacérkodó bajor konzervatív politikus vezetheti a német összjobboldalt a Zöldekkel közös koalícióba. Elmondjuk, hogyan fedezte fel magában a centristát.

Miután Angela Merkel 2018-ban, utódja, Annegret Kramp-Karrenbauer pedig idén lemondott a CDU elnöki posztjáról, kiélezett verseny alakult ki három nyugatnémet férfi között – akié a pártelnöki poszt, az jó eséllyel a CDU/CSU közös kancellárjelöltje is lehet. Ami – látva a közvélemény-kutatási adatokat – jó eséllyel jelenti azt: ő lenne Merkel 16 éves kancellársága után Németország új vezetője.

 

A három jelöltről már többször írtunk az Azonnalin: Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke vinné az eddigi centrista irányt tovább; de indul a CDU-elnökségért Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke és Friedrich Merz is, aki 2009 után visszatérne a politikába, hogy az őt egykoron legyőző Merkel utódja lehessen.

 

A legélesebb váltást Merz CDU-elnökké választása jelentené:

 

az elmúlt bő tíz évben vagyonkezelő cégekben dolgozó politikus társadalompolitikailag jobbra, gazdaságpolitikailag pedig neoliberálisabb irányba tolná a pártot. Merz politikája a „régi CDU”, amellyel igazából csak azon polgári-liberális FDP lenne koalícióképes, amely jelenleg is a parlamenti küszöb környékén táncol.

 

A merkeli CDU továbbvitelét sokkal inkább jelentené, ha a német konzervatívok – amint négy tartományban már most is teszik – 2021 szeptembere után „a nagykoalícióban” a mostanra harmadik helyre szorult szocdemeket a második legnagyobb erővé (és egyre polgáribbá) lett Zöldekre cserélnék ki. Laschet bizonyosan tudna egy ilyen kormányt vezetni. Az ő imidzsét azonban eléggé megtápézta, hogy noha tavasszal ő volt a járványügyi szigorítás kezdetben ünnepelt kritikusa, mostanra számos kérdésben – látva a járvány ismételt megjelenését – vissza kellett vonulnia.

 

HIVATALOSAN CSAK ŐK HÁRMAN VANNAK VERSENYBEN (BALRÓL JOBBRA): AZ OLD SCHOOL FRIEDRICH MERZ, A JOVIÁLIS ARMIN LASCHET ÉS AZ ATLANTISTA NORBERT RÖTTGEN. DE TALÁN AZ AZ EMBER, AKI TÉNYLEG A CDU/CSU 2021-ES KANCELLÁRJELÖLTJE LESZ, MÉG NINCS IS RAJTA EZEN A KÉPEN. FOTÓ: FM, AL, NR / FB

 

Mivel a járvány miatt decemberről is el kellett tolni a kongresszust, jövőre nem biztos, hogy tényleg a párt kancellárjelöltjét választják meg. Persze ha Merz nyer – ahogy a CDU párttagsága és főleg az ifjúsági szervezete (JU) akarná (bár elnököt a kongresszus választ) –, akkor nehezen képzelhető el, hogy átengedje másnak a kancellárjelöltséget. Röttgen ezzel szemben eleve azt mondta: nem is biztos, hogy vállalná a kancellárjelöltséget (bár ezt mostanra visszavonta). Laschet kapcsán pedig eddigi szövetségese, a fiatal yuppiekonzervatív egészségügyi miniszter, Jens Spahn hátrálhat ki, és állhat be valaki más, vagy akár saját mögé.

 

Ha pedig a párt jövőre csupán elnököt választ – ebben az esetben akár még az eddig csak „futottak még” kategóriában kezelt Röttgen esélye is megnőhet –, akkor

 

minden tekintet München felé néz. Ott kormányoz ugyanis Markus Söder,

 

a kistestvér CSU elnöke és Bajorország kormányfője. Ő persze csak eleve 2018-ban szerezte meg a déli tartomány miniszterelnökségét. Mégis egyre többen arról írnak: ő léphet majd elő kancellárjelöltként. Söder ezt egyelőre cáfolja – de már most tíz németből hat őt támogatná. Ilyen jó eredménnyel egyetlen CDU-s elnökjelölt se rendelkezik.

 

A CSU ELNÖKEI ÉS BAJORORSZÁG MINISZTERELNÖKEI MINDIG IS A DÉLI TARTOMÁNY URAI VOLTAK. MARKUS SÖDER ENNEK SZELLEMÉBEN ÖLTÖZÖTT AZ EGYIK FARSANGKOR A LEGENDÁS BAJOR KIRÁLYNAK, II. LAJOSNAK. FOTÓ: CSU NÜRNBERG-WEST / FB

 

Eddig Németországban kétszer próbált meg bajor kormányfő német kancellár lenni (Franz Josef Strauß 1980-ban és Edmund Stoiber 2002-ben) – mindkét esetben kudarc lett a vége. Nem is annyira a bajor akcentus lehet ennek az oka, sokkal inkább a tény, hogy a CSU a CDU-tól mindig is jobbra állt, Bajorországon kívül éppen ezért a párt nem volt túl népszerű.

 

Söder azonban, ha beszáll a versenybe, egyáltalán nem „a konzervatív bajor” imidzsét hozhatja.

 

A politikus persze már volt minden. Baloldalról fel is szokták róni Södernek, hogy tud ő jobbos húrokat is pengetni – például az öt évvel ezelőtti „menekültválság“ idején, amikor még bajor pénzügyminiszter volt. Igaz, baloldalról egyeseknek már az is szélsőjobbos kicsúszásnak számít, ha Söder arról beszél – amint ezt meg is tette –, hogy a menekült gyerekeket nem csak németre, de „német értékekre“ is oktatni kéne.

 

Söder „a német értékeknek“ azzal is nyomatékot akart adni, hogy bajor kormányfőként egyik legelső intézkedése volt: előírta a bajor állami hivataloknak, hogy mindenütt kint kell lennie a feszületnek, mert az szerinte „a keresztény-nyugati kulturális identitás szimbóluma“. Az evangélikus Södert ezirányú terveiben az egykori pápa, a bajor XVI. Benedek is támogatta.

 

Egy ideje azonban, amióta a sajtó komolyabban cikkez a kancellári esélyeiröl, egyre sikeresebben adja a modern konzervatívot, aki szociálisan érzékeny, nyitott a zöld témákra, és elkötelezett Európa iránt:

 

+ Miközben Friedrich Merz egész politikai felfogásához a liberális FDP – a CDU/CSU egykori „természetes“ szövetsége –, meg persze (bár ezt tagadná) az AfD áll közel, Laschet pedig Düsseldorfban eleve az FDP-vel kormányoz közösen, Söder a liberálisokat többször is betámadta: októberben az FDP-t egyenesen azzal vádolta, hogy „az AfD-vel közös kurzust“ tolna, azaz a szélsőjobboldali párthoz hasonlóan bírálná a járványügyi szigorításokat.

 

+ Markus Söder ezzel szemben nem csupán nem zárja ki a koalíciót a Zöldekkel (igaz, 2018-ban felültette a bajor Zöldeket, és inkább egy helyi parasztpártot vett maga mellé), de a zöld témát egyre fontosabb elemévé akarja tenni a CSU-nak.

 

+ Markus Söder emellett

 

a feministát is felfedezte magában.

 

A politikus a CSU-ban kötelező női kvótát akart bevezetni. Ebben a konzervatív csapata nem követte, a kongresszus leszavazta az ötletet. De Söder eleve az országos politika felé kacsingat, márpedig ott nemrég előállt egy ötlettel, amit eddig esetleg csak baloldalról lehetett hallani: a tőzsdén jegyzett német cégekben kötelező női kvótát írjon elő a német állam, elvégre jelenleg ezen cégek vezetői testületeinek 90 százalékában férfiak ülnek. Friedrich Merz jelezte is: ő nem hisz ilyen kvótákban. Azaz megváltozott az eddigi felállás, hogy a CSU minden kérdésben mindig jobbra állna a CDU-tól.

 

+ Markus Söder látványosan szakított elődeinek Fidesz-közeliségével. A politikus inkább a horvát konzervatív kormányfővel, Andrej Plenković-tyal barátkozik, elvégre mindkettőjüket összeköti egyfajta modern konzervativizmus.

 

+ Söder az amerikai választási eredmények kapcsán is világosan foglalt állást: igen hamar gratulált Joe Bidennek, és egyenesen azt mondta, hogy Donald Trump „az erő sötét oldala volt“.

 

+ Eközben Söder mind az európai uniós, mind a németországi válságkezelésben gyakorlatilag

 

Merkel legszorosabb szövetségesévé vált, holott a mindenkori német kancellárok azt szokhatták meg: Münchenből csak kifogások jönnek.

 

Miközben Merz egy letűnt korszak embereként a CDU B-közepét tudja mozgósítani, Laschet pedig a járványügyi tévedései miatt folyamatosan veszít tekintélyéből, Söder nemcsak modern konzervatívként tetszeleghet, de a járványkezelésben gyakorlatilag ő diktálja a szigorú tempót, amit Németország többi tartománya is követ.

 

Ha Söder tényleg komolyan gondolja a kancellárjelöltséget, akkor jövőre meg kell próbálnia.

 

Ugyanis bárki is lesz a CDU/CSU jelöltje, az lesz jó eséllyel Merkel utódja a berlini Kancellárián, utána pedig megint több ciklusra Söder esélyei elszállhatnak. Azaz ha Söder jövőre mégis átengedi Merznek vagy Laschetnek az indulást, akkor az azt jelentené: hallgat a szépérzékére, és mégiscsak végérvényésen Münchent választja Berlin helyett.

 

FOTÓ: Markus Söder / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás