Koronavírus ellen beoltott nézők előtt rendeznék a tokiói olimpiát

Szerző: Galavits Patrik
2020.11.16. 08:48

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint a szervezet rengeteg energiát fektet majd abba, hogy a Tokióba érkező szurkolók oltottak legyenek, de biztos benne, hogy 2021-ben nézők előtt rendezik majd az olimpiát.

Koronavírus ellen beoltott nézők előtt rendeznék a tokiói olimpiát

Szeptemberben írtunk róla, hogy a frissen beiktatott japán miniszterelnök, Szuga Josihide az ENSZ közgyűlésének küldött videóüzenetében leszögezte: a 2020-ról a koronavírus-járvány miatt 2021 nyarára tolt olimpiai és paralimpiai játékokat semmiképp sem halasztanák későbbre a szervezők.

„Japán elkötelezett, hogy jövő nyáron vendégül lássa az olimpiát, annak jeleként, hogy az emberiség legyőzte a világjárványt. Nem fogom rá sajnálni az energiát, hogy a játékokon mindenkit biztonságban üdvözölhessünk”

mondta akkor a miniszterelnök.

Közvélemény-kutatások ugyanakkor azt mutatják: egyre kevésbé népszerű az olimpia megrendezésének ötlete Japánban. A szigetország négy lakója közül már csak egy szeretné, ha hazája megrendezné az olimpiai játékokat 2021-ben, közben pedig egyre nő a további halasztást pártolók tábora, ahogy a lefújás mellett is egyre többen vannak. A Japánban működő vállalkozások pedig egyértelműen elutasítják az olimpiarendezést.

Thomas Bach magabiztos

A japán közvéleménnyel ellentétben mind a szigetország kormánya, mind a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkötelezett a játékok megrendezése mellett. A NOB elnöke, Thomas Bach a napokban Japánba érkezett, ahol a 2020 júliusáról jövő nyárra halasztott olimpia megrendezésének feltételeiről tárgyal.

Bach és a szervezők nem egyszerűen azt akarják elérni, hogy 2021-ben Tokió valóban fogadhassa a nagyjából 200 országból érkező 11 ezer sportolót. Szeretnék, ha a küzdelmeket a létesítményekben nézők is követhetnék. Bach ezért azt mondta, a NOB részéről „komoly erőfeszítéseket” tesznek, hogy a játékokra érkező szurkolók biztosan oltottak legyenek koronavírus ellen.

Ehhez persze hatékony koronavírus elleni vakcina is kell. Ennek kifejlesztéséhez úgy tűnik, legközelebb a Pfizer áll: ők állítják, jelenleg 90 százalékos hatékonyságú oltás áll rendelkezésükre. Nem sokkal a Pfizer bejelentése után az oroszok is azt állították, hogy már 92 százalékos hatékonyságú vakcina van a birtokukban.

„Egy olyan csomag összeállításán dolgozunk, amelyben minden elképzelhető intézkedésről gondoskodunk. Ez mindannyiunkat nagyon magabiztossá tesz azzal kapcsolatban, hogy lesznek majd nézők a jövő évi olimpián”

fogalmazott a BBC szerint Bach, aki többek között a japán miniszterelnökkel is találkozott.

A két vezető között az olimpia halasztásának vagy lefújásának ötlete meg sem fogalmazódik.

Főpróba

Bach a tervezett intézkedésekről részletesen nem beszélt, de Tokió nemrégiben otthont adott egy nézők előtt rendezett atlétikai versenynek, az azon alkalmazott óvintézkedések pedig az olimpián is visszaköszönhetnek. Az azon induló sportolók két héttel az esemény kezdete előtt megérkeztek Japánba, hotelben különítették el őket, és PCR-tesztet végeztek rajtuk.

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek