+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. november 16. hétfő, 08:48
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint a szervezet rengeteg energiát fektet majd abba, hogy a Tokióba érkező szurkolók oltottak legyenek, de biztos benne, hogy 2021-ben nézők előtt rendezik majd az olimpiát.

Szeptemberben írtunk róla, hogy a frissen beiktatott japán miniszterelnök, Szuga Josihide az ENSZ közgyűlésének küldött videóüzenetében leszögezte: a 2020-ról a koronavírus-járvány miatt 2021 nyarára tolt olimpiai és paralimpiai játékokat semmiképp sem halasztanák későbbre a szervezők.

 

„Japán elkötelezett, hogy jövő nyáron vendégül lássa az olimpiát, annak jeleként, hogy az emberiség legyőzte a világjárványt. Nem fogom rá sajnálni az energiát, hogy a játékokon mindenkit biztonságban üdvözölhessünk”

 

mondta akkor a miniszterelnök.

 

Közvélemény-kutatások ugyanakkor azt mutatják: egyre kevésbé népszerű az olimpia megrendezésének ötlete Japánban. A szigetország négy lakója közül már csak egy szeretné, ha hazája megrendezné az olimpiai játékokat 2021-ben, közben pedig egyre nő a további halasztást pártolók tábora, ahogy a lefújás mellett is egyre többen vannak. A Japánban működő vállalkozások pedig egyértelműen elutasítják az olimpiarendezést.

 

Thomas Bach magabiztos

 

A japán közvéleménnyel ellentétben mind a szigetország kormánya, mind a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkötelezett a játékok megrendezése mellett. A NOB elnöke, Thomas Bach a napokban Japánba érkezett, ahol a 2020 júliusáról jövő nyárra halasztott olimpia megrendezésének feltételeiről tárgyal.

 

Bach és a szervezők nem egyszerűen azt akarják elérni, hogy 2021-ben Tokió valóban fogadhassa a nagyjából 200 országból érkező 11 ezer sportolót. Szeretnék, ha a küzdelmeket a létesítményekben nézők is követhetnék. Bach ezért azt mondta, a NOB részéről „komoly erőfeszítéseket” tesznek, hogy a játékokra érkező szurkolók biztosan oltottak legyenek koronavírus ellen.

 

Ehhez persze hatékony koronavírus elleni vakcina is kell. Ennek kifejlesztéséhez úgy tűnik, legközelebb a Pfizer áll: ők állítják, jelenleg 90 százalékos hatékonyságú oltás áll rendelkezésükre. Nem sokkal a Pfizer bejelentése után az oroszok is azt állították, hogy már 92 százalékos hatékonyságú vakcina van a birtokukban.

 

„Egy olyan csomag összeállításán dolgozunk, amelyben minden elképzelhető intézkedésről gondoskodunk. Ez mindannyiunkat nagyon magabiztossá tesz azzal kapcsolatban, hogy lesznek majd nézők a jövő évi olimpián”

 

fogalmazott a BBC szerint Bach, aki többek között a japán miniszterelnökkel is találkozott.

 

A két vezető között az olimpia halasztásának vagy lefújásának ötlete meg sem fogalmazódik.

 

Főpróba

 

Bach a tervezett intézkedésekről részletesen nem beszélt, de Tokió nemrégiben otthont adott egy nézők előtt rendezett atlétikai versenynek, az azon alkalmazott óvintézkedések pedig az olimpián is visszaköszönhetnek. Az azon induló sportolók két héttel az esemény kezdete előtt megérkeztek Japánba, hotelben különítették el őket, és PCR-tesztet végeztek rajtuk.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás