+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 16. hétfő, 17:45
A francia lockdown alatt a vallási jellegű összejövetelek, így a katolikus misék sem engedélyezettek. Francia katolikusok ez ellen tüntettek vasárnap több városban is, a templomokba szerettek volna bejutni. Van katolikus püspök, aki azonban több megértést várna el a a hívők részéről.

Október végén Franciaországban is szigorú járványügyi korlátozásokat vezettek be a kínai koronavírus terjedése miatt. Ennek értelmében zárva vannak az éttermek, a kávézók és a sport- és kulturális intézmények. Mivel jelentősen korlátozták az egy térben tartózkodók maximális számát is, a különböző vallási szertartásokat se lehet megtartani. A bevezetett intézkedések értelmében

 

a templomokban, mecsetekben, zsinagógákban csak temetés és házasságkötés céljából lehet bármilyen szertartást tartani:

 

temetésen legfeljebb 30, míg esküvőn legfeljebb hat ember vehet részt. A lockdown idején az összes temető is zárva van.

 

Több katolikust felháborított azonban, hogy nem mehetnek eszerint misére. (A templomok amúgy nem zárnak be, egyénileg most is be lehet menni imádkozni.) Arnaud Bouthéon, katolikus esszéista a konzervatív Figaro napilapban arra hívta fel a figyelmet: a katolikus vallás nem élhető meg egyénileg, ahhoz szükség van a közösségi együttlétre is.

 

Már november 8-án több francia városban – így például Versailles-ban és Nantes-ban –

 

katolikusok jelentek meg a templomok előtt, hogy misét követeljenek,

 

vagy ha ez nem sikerül, akkor az utcán, a templom előtt (megsértve a járványügyi korlátozások által előírt maximális létszámot) misét tartsanak, de legalábbis imádkozzanak.

 

KATOLIKUS FIATALOK TÜNTETNEK MISÉT KÖVETELVE BOIS-COLOMBES-BAN. FOTÓ: OBJECTIF MESSE / FB

 

Múlt pénteken Gérald Darmanin francia belügyminiszter már jelezte: ezek a csoportosulások illegálisak, tehát ki fogja küldeni a rendőrséget, hogy „oszlasson és igazoltasson“. Most vasárnap ennek ellenére is több helyen csoportosultak katolikusok: a La Croix baloldali katolikus napilap beszámolója szerint

 

több, mint húsz francia városban gyűltek össze katolikus hívek illegálisan templomok előtt, hogy a misék látogathatóságát követeljék.

 

Nantes-ban a La Croix tudósítása szerint több, mint háromszáz katolikus tüntető jelent meg a belvárosban – azt állították, hogy nem tudnak lemondani a misék látogatásáról, mert az eucharisztia számukra „nélkülözhetetlen” és „táplálék”.

 

VASÁRNAP VERSAILLES-BAN TÖBB TUCATNYIAN JELENTEK MEG, TÁBLÁIKKAL AZT KÖVETELTÉK: AKARJUK A MISÉT. FOTÓ: SPUTNIK / FB

 

Jean-Marc Eychenne, Pamiers püspöke azonban a La Croix hasábjain arra kérte a híveket, hogy „racionális és jószándékú vitát” folytassanak, de elismerte: a katolikus misén való részvétel egy hívő számára szerinte is „létszükséglet”, márpedig a „létszükség” a belügyminiszteri rendelet alapján elegendő indok elhagyni a lakást és másokkal találkozni.

 

Pascal Wintzer, Poitiers püspöke azonban élesen bírálta a híveket, akik utcára vonulnak, szerinte „egészségtelen vitakultúra” alakult ki köztük, és felhívta a figyelmet arra:

 

vannak helyzetek, amikor az állam előírhat korlátozásokat, és ezeket egy hívőnek is követnie kell.

 

A GYEREKEK HÁTÁRA RAGASZTOTT FELIRATOKON AZ ÁLL, HOGY „ENGEDJÉTEK HOZZÁM A KICSIKET”, „SZERETNÉK MISÉRE MENNI” ÉS „AZ ISKOLA JÓ, MEG A KATEKIZMUS IS”. FOTÓ: OBJECTIF MESSE / FB

 

Darmanin belügyminiszter is arra szólított fel minden vallásos embert, hogy „tartsák tiszteletben a köztársaság törvényét”. Megerősítette: csak egyéni imádkozás céljából, megfelelő távolságot betartva, lehet bemenni bármilyen vallási épületbe.

 

Darmanin a vasárnapi megmozdulások láttán azt mondta: nem szívesen küld rendőröket templomok elé, de ha még egyszer előfordulnak hasonló összejövetelek, akkor betartja a már november elején is beígért fenyegetését.

 

Franciaországban az állam és az egyház nagyon szigorúan el van egymástól választva. Ha érdekel, hogyan és miért alakult ez ki egyedüliként a franciáknál, itt elolvashatod!

 

NYITÓKÉP: Vasárnapi katolikus tüntetés Saint-Germain-en-Laye-ben / Objectif Messe, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás