Franciaországban katolikusok tüntettek, mert a járvány idején is misére akarnak járni

Szerző: Techet Péter
2020.11.16. 17:45

A francia lockdown alatt a vallási jellegű összejövetelek, így a katolikus misék sem engedélyezettek. Francia katolikusok ez ellen tüntettek vasárnap több városban is, a templomokba szerettek volna bejutni. Van katolikus püspök, aki azonban több megértést várna el a a hívők részéről.

Franciaországban katolikusok tüntettek, mert a járvány idején is misére akarnak járni

Október végén Franciaországban is szigorú járványügyi korlátozásokat vezettek be a kínai koronavírus terjedése miatt. Ennek értelmében zárva vannak az éttermek, a kávézók és a sport- és kulturális intézmények. Mivel jelentősen korlátozták az egy térben tartózkodók maximális számát is, a különböző vallási szertartásokat se lehet megtartani. A bevezetett intézkedések értelmében

a templomokban, mecsetekben, zsinagógákban csak temetés és házasságkötés céljából lehet bármilyen szertartást tartani:

temetésen legfeljebb 30, míg esküvőn legfeljebb hat ember vehet részt. A lockdown idején az összes temető is zárva van.

Több katolikust felháborított azonban, hogy nem mehetnek eszerint misére. (A templomok amúgy nem zárnak be, egyénileg most is be lehet menni imádkozni.) Arnaud Bouthéon, katolikus esszéista a konzervatív Figaro napilapban arra hívta fel a figyelmet: a katolikus vallás nem élhető meg egyénileg, ahhoz szükség van a közösségi együttlétre is.

Már november 8-án több francia városban – így például Versailles-ban és Nantes-ban –

katolikusok jelentek meg a templomok előtt, hogy misét követeljenek,

vagy ha ez nem sikerül, akkor az utcán, a templom előtt (megsértve a járványügyi korlátozások által előírt maximális létszámot) misét tartsanak, de legalábbis imádkozzanak.

KATOLIKUS FIATALOK TÜNTETNEK MISÉT KÖVETELVE BOIS-COLOMBES-BAN. FOTÓ: OBJECTIF MESSE / FB

Múlt pénteken Gérald Darmanin francia belügyminiszter már jelezte: ezek a csoportosulások illegálisak, tehát ki fogja küldeni a rendőrséget, hogy „oszlasson és igazoltasson“. Most vasárnap ennek ellenére is több helyen csoportosultak katolikusok: a La Croix baloldali katolikus napilap beszámolója szerint

több, mint húsz francia városban gyűltek össze katolikus hívek illegálisan templomok előtt, hogy a misék látogathatóságát követeljék.

Nantes-ban a La Croix tudósítása szerint több, mint háromszáz katolikus tüntető jelent meg a belvárosban – azt állították, hogy nem tudnak lemondani a misék látogatásáról, mert az eucharisztia számukra „nélkülözhetetlen” és „táplálék”.

VASÁRNAP VERSAILLES-BAN TÖBB TUCATNYIAN JELENTEK MEG, TÁBLÁIKKAL AZT KÖVETELTÉK: AKARJUK A MISÉT. FOTÓ: SPUTNIK / FB

Jean-Marc Eychenne, Pamiers püspöke azonban a La Croix hasábjain arra kérte a híveket, hogy „racionális és jószándékú vitát” folytassanak, de elismerte: a katolikus misén való részvétel egy hívő számára szerinte is „létszükséglet”, márpedig a „létszükség” a belügyminiszteri rendelet alapján elegendő indok elhagyni a lakást és másokkal találkozni.

Pascal Wintzer, Poitiers püspöke azonban élesen bírálta a híveket, akik utcára vonulnak, szerinte „egészségtelen vitakultúra” alakult ki köztük, és felhívta a figyelmet arra:

vannak helyzetek, amikor az állam előírhat korlátozásokat, és ezeket egy hívőnek is követnie kell.

A GYEREKEK HÁTÁRA RAGASZTOTT FELIRATOKON AZ ÁLL, HOGY „ENGEDJÉTEK HOZZÁM A KICSIKET”, „SZERETNÉK MISÉRE MENNI” ÉS „AZ ISKOLA JÓ, MEG A KATEKIZMUS IS”. FOTÓ: OBJECTIF MESSE / FB

Darmanin belügyminiszter is arra szólított fel minden vallásos embert, hogy „tartsák tiszteletben a köztársaság törvényét”. Megerősítette: csak egyéni imádkozás céljából, megfelelő távolságot betartva, lehet bemenni bármilyen vallási épületbe.

Darmanin a vasárnapi megmozdulások láttán azt mondta: nem szívesen küld rendőröket templomok elé, de ha még egyszer előfordulnak hasonló összejövetelek, akkor betartja a már november elején is beígért fenyegetését.

Franciaországban az állam és az egyház nagyon szigorúan el van egymástól választva. Ha érdekel, hogyan és miért alakult ez ki egyedüliként a franciáknál, itt elolvashatod!

NYITÓKÉP: Vasárnapi katolikus tüntetés Saint-Germain-en-Laye-ben / Objectif Messe, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek