+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. november 16. hétfő, 15:40
A második lockdown alatt egy csapásra eltűntek a torony előtt hosszú sorban támasztópózban fotózkodó turisták: a képek szépek, de ez talán túl nagy ár értük. Fotópárokon mutatjuk a covid előtti és közbeni idők közti különbséget.

A PISAI DÓM HÁTSÓ LÉPCSŐI NORMÁLIS ESETBEN (MINT A BALOLDALI, 2018 NYARÁN KÉSZÜLT KÉPEN) TÖMVE VANNAK TURISTÁKKAL. KORÁBBAN ELKÉPZELHETETLENNEK TŰNT, HOGY VALAKI ILYEN ZAVARTALANUL FOTÓZGATHASSON ITT EGYMAGÁBAN.

 

A HÍRES PISAI FERDE TORONY A DÓM HARANGTORNYA. MAJDNEM KÉTSZÁZ ÉVEN KERESZTÜL ÉPÜLT, RÁADÁSUL MÁR AZ ÉPÍTÉSE ELSŐ ÉVEIBEN ELFERDÜLT, DE ÍGY IS BEFEJEZTÉK. KATONÁK MINDIG ÁLLNAK ELŐTTE, DE MOST CSAK ŐK.

 

A TORONY ELŐTTI ÉS DÓM MELLETTI TÉREN MOST CSAK EGY PÁR FOTÓZ, KIHASZNÁLVA, HOGY EZÚTTAL SENKINEK A SZELFIZÉSE ÉS PÓZOLÁSA NEM LÓG A KÉPBE.

 

A KERÍTÉS, AHOL AZOK A HÍRES KÉPEK KÉSZÜLNEK TÖMEGÉVEL.

 

MÁRMINT AZ ILYENEK. AZ ALSÓ, NÉPTELEN VERZIÓT LEGFELJEBB KÉPESLAPOKON LEHETETT EDDIG LÁTNI, PERSZE OTT A TORONY TETEJE IS LÁTSZIK. 

 

MONDJUK ÍGY.

 

A DÓM ELEJÉRŐL NEM TUDTAM AZ EREDETI BEÁLLÍTÁST MEGISMÉTELNI, MERT A SZEMBEN LÉVŐ KERESZTELŐKÁPOLNA ZÁRVA VOLT, NEM ÁM, HOGY A KUPOLÁJÁBA FEL LEHETETT VOLNA MENNI. AZ LENTRŐL IS LÁTSZIK, HOGY MOST EGY EMBER TÉNFERGETT CSAK OTT.

 

EZ AZ A KERESZTELŐKÁPOLNA. NINCS KINEK ELADNI A TICKETET, MEG AMÚGY IS BE KELLETT ZÁRNI A MÚZEUMOKAT ÉS AKKÉNT FUNKCIONÁLÓ HELYEKET. SZÓVAL A KATEDRÁLISBA IS SZIGORÚAN CSAK IMÁDKOZNI ENGEDNEK BE, AMIT A MORCOS BIZTONSÁGI ŐR KAPÁSBÓL NEM NÉZ KI AZ EMBERBŐL, HA FÉNYKÉPEZŐGÉP LÓG A NYAKÁBAN.

 

A FERDE TORONYHOZ VEZETŐ SÉTÁLÓUTCA ÉTTERMEI ÉS BÁRJAI EDDIG A TURISTÁKBÓL ÉLTEK, MOST CSAK EGY-KÉT HELYEN VAN KINT A MENÜ.

 

A LEGNAGYOBB „TÖMEGET” A SÉTÁLÓUTCA VÉGÉN LEHETETT LÁTNI, NÉHÁNY LEVEGŐZŐ/BICIKLIZŐ HELYI FORMÁJÁBAN. A YOGHURTERIA IDŐKÖZBEN LEHÚZTA A ROLÓT.

 

VÉGÜL PEDIG AZ ÜRESSÉG OKA EGY KÉPEN: TOSZKÁNA VASÁRNAPTÓL VÖRÖS ZÓNA, AZAZ CSAK SZÜKSÉGES OKBÓL MEHET EL MINDENKI OTTHONRÓL. A POÉN AZ, HOGY EZEK A KÉPEK MÉG PONT SZOMBATON KÉSZÜLTEK, AMIKOR NARANCSSÁRGA ZÓNA LÉVÉN, A SAJÁT VÁROSÁN BELÜL MÉG MINDENKI MÁSZKÁLHATOTT.

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali (2018 június és 2020 november)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás