A koronavírus kellett ahhoz, hogy turisták nélkül láthasd a pisai ferde tornyot

Szerző: Bakó Bea
2020.11.16. 15:40

A második lockdown alatt egy csapásra eltűntek a torony előtt hosszú sorban támasztópózban fotózkodó turisták: a képek szépek, de ez talán túl nagy ár értük. Fotópárokon mutatjuk a covid előtti és közbeni idők közti különbséget.

A koronavírus kellett ahhoz, hogy turisták nélkül láthasd a pisai ferde tornyot

A PISAI DÓM HÁTSÓ LÉPCSŐI NORMÁLIS ESETBEN (MINT A BALOLDALI, 2018 NYARÁN KÉSZÜLT KÉPEN) TÖMVE VANNAK TURISTÁKKAL. KORÁBBAN ELKÉPZELHETETLENNEK TŰNT, HOGY VALAKI ILYEN ZAVARTALANUL FOTÓZGATHASSON ITT EGYMAGÁBAN.

A HÍRES PISAI FERDE TORONY A DÓM HARANGTORNYA. MAJDNEM KÉTSZÁZ ÉVEN KERESZTÜL ÉPÜLT, RÁADÁSUL MÁR AZ ÉPÍTÉSE ELSŐ ÉVEIBEN ELFERDÜLT, DE ÍGY IS BEFEJEZTÉK. KATONÁK MINDIG ÁLLNAK ELŐTTE, DE MOST CSAK ŐK.

A TORONY ELŐTTI ÉS DÓM MELLETTI TÉREN MOST CSAK EGY PÁR FOTÓZ, KIHASZNÁLVA, HOGY EZÚTTAL SENKINEK A SZELFIZÉSE ÉS PÓZOLÁSA NEM LÓG A KÉPBE.

A KERÍTÉS, AHOL AZOK A HÍRES KÉPEK KÉSZÜLNEK TÖMEGÉVEL.

MÁRMINT AZ ILYENEK. AZ ALSÓ, NÉPTELEN VERZIÓT LEGFELJEBB KÉPESLAPOKON LEHETETT EDDIG LÁTNI, PERSZE OTT A TORONY TETEJE IS LÁTSZIK. 

MONDJUK ÍGY.

A DÓM ELEJÉRŐL NEM TUDTAM AZ EREDETI BEÁLLÍTÁST MEGISMÉTELNI, MERT A SZEMBEN LÉVŐ KERESZTELŐKÁPOLNA ZÁRVA VOLT, NEM ÁM, HOGY A KUPOLÁJÁBA FEL LEHETETT VOLNA MENNI. AZ LENTRŐL IS LÁTSZIK, HOGY MOST EGY EMBER TÉNFERGETT CSAK OTT.

EZ AZ A KERESZTELŐKÁPOLNA. NINCS KINEK ELADNI A TICKETET, MEG AMÚGY IS BE KELLETT ZÁRNI A MÚZEUMOKAT ÉS AKKÉNT FUNKCIONÁLÓ HELYEKET. SZÓVAL A KATEDRÁLISBA IS SZIGORÚAN CSAK IMÁDKOZNI ENGEDNEK BE, AMIT A MORCOS BIZTONSÁGI ŐR KAPÁSBÓL NEM NÉZ KI AZ EMBERBŐL, HA FÉNYKÉPEZŐGÉP LÓG A NYAKÁBAN.

A FERDE TORONYHOZ VEZETŐ SÉTÁLÓUTCA ÉTTERMEI ÉS BÁRJAI EDDIG A TURISTÁKBÓL ÉLTEK, MOST CSAK EGY-KÉT HELYEN VAN KINT A MENÜ.

A LEGNAGYOBB „TÖMEGET” A SÉTÁLÓUTCA VÉGÉN LEHETETT LÁTNI, NÉHÁNY LEVEGŐZŐ/BICIKLIZŐ HELYI FORMÁJÁBAN. A YOGHURTERIA IDŐKÖZBEN LEHÚZTA A ROLÓT.

VÉGÜL PEDIG AZ ÜRESSÉG OKA EGY KÉPEN: TOSZKÁNA VASÁRNAPTÓL VÖRÖS ZÓNA, AZAZ CSAK SZÜKSÉGES OKBÓL MEHET EL MINDENKI OTTHONRÓL. A POÉN AZ, HOGY EZEK A KÉPEK MÉG PONT SZOMBATON KÉSZÜLTEK, AMIKOR NARANCSSÁRGA ZÓNA LÉVÉN, A SAJÁT VÁROSÁN BELÜL MÉG MINDENKI MÁSZKÁLHATOTT.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali (2018 június és 2020 november)

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek