Több tízezer Trump-támogató vonul Washingtonban a választási eredmények ellen

Szerző: Techet Péter
2020.11.14. 20:35

Donald Trump amerikai elnök szélsőjobboldali hívei vonulnak fel szombaton Washingtonban. Nem hajlandóak elfogadni az eredményt. Trump az ígérte, hogy beköszön hozzájuk, de csak végighajtott az elnöki konvojjal, nem szállt ki, ugyanis egy golfpályára sietett.

Több tízezer Trump-támogató vonul Washingtonban a választási eredmények ellen

Mint ismert: miután péntekre valamennyi USA-tagállamban befejeződött a szavazatszámlálás, véglegessé (bár jogilag még nem végérvényessé) vált az eredmény. Joe Biden megszerezte Georgiát, Donald Trump pedig Észak-Karolinát, ennek értelmében a hivatalban lévő republikánus elnök demokrata kihívójával szemben alulmaradt nem csak az összes leadott szavazatok, de az elektorok között is:

Trumpnak 232, Bidennek 306 elektora van a jelenlegi állás szerint;

az elnöki poszt megszerzéséhez 270 elektorra van szükség.

Donald Trump már a november 3-i választások estéjén azonban kétségbe vonta az eredményeket: először magát nyilvánította győztesnek, majd a beérkező levélszavazatok számlálásának felfüggesztését követelte. A Rudy Giuliani vezette jogi tanácsadói azonban a mai napig nem tudtak konkrét választási csalást megnevezni, csak általában bírálják a levélszavazatok megszámlálását.

Miközben már a trumpista FoxNews is kifarolt az elnök mögül – feltűnő módon már a választási este is elég kritikusan kommentálták az elnöki szavakat –, Trump nem ismerte be a mai napig a vereségét. Egyes értelmezések szerint az elnök ezzel saját táborát akarja egyben tartani, és ha ki is kell költöznie a Fehér Házból,

erre a rétegre egy új politikai mozgalmat, de legalábbis egy ellen-FoxNews-t tudhat felépíteni.

Trump a kampány miatt jelentős összeggel tartozik a Republikánus Pártnak – azzal, hogy nem ismeri el az eredményt, izgalmi állapotban tarthatja a választás után is a híveit, akiket további adományozásra kérhet fel.

Tüntetések Washingtonban, Trump nem szólt a híveihez

Szombaton Trump hívei – hivatalosan a Women for America First trumpista nőmozgalom szervezésében – utcára vonulnak Washingtonban, a tüntetés jelenleg is tart.

A SZERVEZŐK MILLIÓS TÖMEGET VÁRNAK WASHINGTONBA, JELENLEG TÖBB TÍZEZREN VONULNAK AZ ELNÖK MELLETT HELYI IDŐ SZERINT SZOMBAT KORA DÉLUTÁN, DE SOK TRUMPISTA MÉG ÚTON VAN WASHINGTON FELÉ. FOTÓ: ANGEL SERRANO / FB

A tudósítások szerint elsősorban a republikánus tábor szélsőjobboldala jelent meg: többen is vannak a „világelitet” pedofíliával vádoló QAnon-mogalomból, amint az antiszemita Proud Boys tagjai is megjelentek. A Proud Boys a nőmozgalom szombati tüntetése mellé egy saját „Milliós MAGA Felvonulást” jelentettek be. ők azok, akiket Trump az első elnökjelölti vitán már arra kért: „vonuljatok vissza, maradjatok készenlétben”.

TRUMP-HÍVEK NEM ISMERIK EL AZ EREDMÉNYT, ÉS A JELENLEGI EREDMÉNY HIVATALOSSÁ VÁLÁSA ESETÉN ERŐSZAKOS LÉPÉSEKET SE ZÁRNAK KI. FOTÓ: SHANON WANNEX PARKER / FB

Trump pénteken támogatásáról biztosította a szombati tüntetőket, azt írta: „szívet melengető“ a támogatás mértéke. Trump meg is jelent elnöki autójában a tömegben (a nyitóképen ez látható): nem szállt ki, de integetett a híveinek, akik azt skandálták, hogy „még négy évet“ és „a legjobb elnök“. Pénteken még azt ígérte:

„talán megállok és mondok egy hellót“,  de végül az elnöki konvojjal csak végighajtott a tömegen Washingtonban,

ugyanis egy virginiai golfpályára sietett a FoxNews információi szerint. Trump helyett republikánus politikusok mondanak majd beszédeket: Mike Kelly pennsylvaniai, Paul Gosar arizonai és Louis Gohmert texasi kongresszusi képviselők.

TÖBB FEKETEBÖRÜ TRUMP-PÁRTI AKTIVISTA IS VONUL WASHINGTONBAN AZ ELNÖK MELLETT. FOTÓ: ANGEL SERRANO / FB

A FoxNews élő tudósításában hosszú ideig a Trump-párti tüntetésen csak pár tucat ember volt látható MAGA-s zászlókkal (a „MAGA“ a trumpi jelmondat, a „Make America Great Again“ rövidítése), de ez vélhetően csak újabb jele annak, hogy a csatorna kihátrált Trump mögül. A szélsőjobboldali Breitbart azt hangsúlyozza, hogy a Proud Boys-féle felvonulók még nem érkeztek meg teljes számban Washingtonba. A felvételek alapján

jelenleg már több tízezren tüntethetnek az elnök mellett

– ők az ország számos pontjáról érkeznek folyamatosan szombaton a fővárosba.

SZOMBAT KORA DÉLUTÁN MÁR TÖBB, MINT TÍZEZREN TÜNTETNEK TRUMP MELLETT WASHINGTONBAN. FOTÓ: MICHELE LEIGH / FB

A US Today napilap több felvonulóval is beszélt, a többségük azt hangsúlyozta, hogy „támogatásukat megmutatni“ jöttek ki, és szerintük „ez a meccs (mármint az elnökválasztás – a szerk.) még nem ért véget“.

A cikkben tévesen szerepeltettünk egy horogkeresztes zászlót is áruló árusról egy fotót, ami nem itt, és nem most készült. Miután a Pesti Srácok egy cikkben felhívta a figyelmünket a hibára, a képet természetesen eltávolítottuk a cikkből. Olvasóink elnézését kérjük.

NYITÓKÉP: Trump kiinteget a kocsijából a híveinek / MillionMagaMarch, Twitter

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek