+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 14. szombat, 20:35
Donald Trump amerikai elnök szélsőjobboldali hívei vonulnak fel szombaton Washingtonban. Nem hajlandóak elfogadni az eredményt. Trump az ígérte, hogy beköszön hozzájuk, de csak végighajtott az elnöki konvojjal, nem szállt ki, ugyanis egy golfpályára sietett.

Mint ismert: miután péntekre valamennyi USA-tagállamban befejeződött a szavazatszámlálás, véglegessé (bár jogilag még nem végérvényessé) vált az eredmény. Joe Biden megszerezte Georgiát, Donald Trump pedig Észak-Karolinát, ennek értelmében a hivatalban lévő republikánus elnök demokrata kihívójával szemben alulmaradt nem csak az összes leadott szavazatok, de az elektorok között is:

 

Trumpnak 232, Bidennek 306 elektora van a jelenlegi állás szerint;

 

az elnöki poszt megszerzéséhez 270 elektorra van szükség.

 

Donald Trump már a november 3-i választások estéjén azonban kétségbe vonta az eredményeket: először magát nyilvánította győztesnek, majd a beérkező levélszavazatok számlálásának felfüggesztését követelte. A Rudy Giuliani vezette jogi tanácsadói azonban a mai napig nem tudtak konkrét választási csalást megnevezni, csak általában bírálják a levélszavazatok megszámlálását.

 

Miközben már a trumpista FoxNews is kifarolt az elnök mögül – feltűnő módon már a választási este is elég kritikusan kommentálták az elnöki szavakat –, Trump nem ismerte be a mai napig a vereségét. Egyes értelmezések szerint az elnök ezzel saját táborát akarja egyben tartani, és ha ki is kell költöznie a Fehér Házból,

 

erre a rétegre egy új politikai mozgalmat, de legalábbis egy ellen-FoxNews-t tudhat felépíteni.

 

Trump a kampány miatt jelentős összeggel tartozik a Republikánus Pártnak – azzal, hogy nem ismeri el az eredményt, izgalmi állapotban tarthatja a választás után is a híveit, akiket további adományozásra kérhet fel.

 

Tüntetések Washingtonban, Trump nem szólt a híveihez

 

Szombaton Trump hívei – hivatalosan a Women for America First trumpista nőmozgalom szervezésében – utcára vonulnak Washingtonban, a tüntetés jelenleg is tart.

 

A SZERVEZŐK MILLIÓS TÖMEGET VÁRNAK WASHINGTONBA, JELENLEG TÖBB TÍZEZREN VONULNAK AZ ELNÖK MELLETT HELYI IDŐ SZERINT SZOMBAT KORA DÉLUTÁN, DE SOK TRUMPISTA MÉG ÚTON VAN WASHINGTON FELÉ. FOTÓ: ANGEL SERRANO / FB

 

A tudósítások szerint elsősorban a republikánus tábor szélsőjobboldala jelent meg: többen is vannak a „világelitet” pedofíliával vádoló QAnon-mogalomból, amint az antiszemita Proud Boys tagjai is megjelentek. A Proud Boys a nőmozgalom szombati tüntetése mellé egy saját „Milliós MAGA Felvonulást” jelentettek be. ők azok, akiket Trump az első elnökjelölti vitán már arra kért: „vonuljatok vissza, maradjatok készenlétben”.

 

TRUMP-HÍVEK NEM ISMERIK EL AZ EREDMÉNYT, ÉS A JELENLEGI EREDMÉNY HIVATALOSSÁ VÁLÁSA ESETÉN ERŐSZAKOS LÉPÉSEKET SE ZÁRNAK KI. FOTÓ: SHANON WANNEX PARKER / FB

 

Trump pénteken támogatásáról biztosította a szombati tüntetőket, azt írta: „szívet melengető“ a támogatás mértéke. Trump meg is jelent elnöki autójában a tömegben (a nyitóképen ez látható): nem szállt ki, de integetett a híveinek, akik azt skandálták, hogy „még négy évet“ és „a legjobb elnök“. Pénteken még azt ígérte:

 

„talán megállok és mondok egy hellót“,  de végül az elnöki konvojjal csak végighajtott a tömegen Washingtonban,

 

ugyanis egy virginiai golfpályára sietett a FoxNews információi szerint. Trump helyett republikánus politikusok mondanak majd beszédeket: Mike Kelly pennsylvaniai, Paul Gosar arizonai és Louis Gohmert texasi kongresszusi képviselők.

 

TÖBB FEKETEBÖRÜ TRUMP-PÁRTI AKTIVISTA IS VONUL WASHINGTONBAN AZ ELNÖK MELLETT. FOTÓ: ANGEL SERRANO / FB

 

A FoxNews élő tudósításában hosszú ideig a Trump-párti tüntetésen csak pár tucat ember volt látható MAGA-s zászlókkal (a „MAGA“ a trumpi jelmondat, a „Make America Great Again“ rövidítése), de ez vélhetően csak újabb jele annak, hogy a csatorna kihátrált Trump mögül. A szélsőjobboldali Breitbart azt hangsúlyozza, hogy a Proud Boys-féle felvonulók még nem érkeztek meg teljes számban Washingtonba. A felvételek alapján

 

jelenleg már több tízezren tüntethetnek az elnök mellett

 

– ők az ország számos pontjáról érkeznek folyamatosan szombaton a fővárosba.

 

SZOMBAT KORA DÉLUTÁN MÁR TÖBB, MINT TÍZEZREN TÜNTETNEK TRUMP MELLETT WASHINGTONBAN. FOTÓ: MICHELE LEIGH / FB

 

A US Today napilap több felvonulóval is beszélt, a többségük azt hangsúlyozta, hogy „támogatásukat megmutatni“ jöttek ki, és szerintük „ez a meccs (mármint az elnökválasztás – a szerk.) még nem ért véget“.

 

A cikkben tévesen szerepeltettünk egy horogkeresztes zászlót is áruló árusról egy fotót, ami nem itt, és nem most készült. Miután a Pesti Srácok egy cikkben felhívta a figyelmünket a hibára, a képet természetesen eltávolítottuk a cikkből. Olvasóink elnézését kérjük.

 

NYITÓKÉP: Trump kiinteget a kocsijából a híveinek / MillionMagaMarch, Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás