Ki Románia legidősebb szökevénye? Hát egy drogcsempész nagyi!

Szerző: Petróczi Rafael
2020.11.13. 08:33

Elena Mladin a börtönben ülő unokaöccsének akart káposztafejekben becsempészni egy kis füvet. Nem sikerült, a drognagyi így most „egészségügyi okok” miatt Ausztráliában tartózkodik.

Ki Románia legidősebb szökevénye? Hát egy drogcsempész nagyi!

A jelenleg 82 éves, nagymama Elena Mladin igencsak érdekes címet tudhat magáénak:

ő Románia legidősebb szökevénye, akit valaha drogcsempészeten kaptak.

Az ominózus eset még hat éve történt: akkor a nagyi töltött káposztát akart beküldeni az unokaöccsének egy romániai börtönbe, akit jogosítvány nélküli vezetésért csuktak le. Csakhogy

Elena nem csupán a finom étellel akarta jobb kedvre deríteni rokonát, a káposztafejekbe egy kis füvet is csempészett.

A címzetthez azonban sosem érkezett meg a várva várt menü hála a börtönőröknek, akik kiszúrták a kannabisszal megbolondított káposztafejeket.

A DROGNAGYI SZEMÉLYESEN A ROMÁN RENDŐRSÉG FÉNYKÉPÉN.

Az ezt követő nyomozás során a rendőrség további, közel két kiló marihuánát talált Elena lakásán, a tűzhely mögött.

Nem csoda, hogy bírósági ügy lett a dologból, a drogcsempészésen kapott nagymamát többször be is idézték a bíróságra, ám ott egyszer sem jelent meg. Mint az a Mehedinți megyei törvényszék bűnügyi irataiból kiderült: Elena egyszerűen fogta magát, és Ausztráliába utazott, Campbelltown városába. Mint azt később a rendőrség megtudta,

a drogcsempész nem is kíván visszatérni Romániába, hivatalosan egészségügyi okokra hivatkozva.

Elena egészségének valóban árthatna a romániai levegő, tekintve, hogy ausztráliai tartózkodása alatt a megyei törvényszék négy év letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá drogcsempészés miatt, amit aztán fellebbezés után – hajlott korára és korábbi priusz hiányára hivatkozva – két évre csökkentettek.

A kiadatás hosszú jogi procedúrát venne igénybe, amiben még Ausztráliának is meg kéne vizsgálnia, hogy kiadatja-e a drogcsempész nagyit a romániai hatóságoknak, tekintve, hogy az ezt szabályozó kétoldali egyezmény a drogcsempészetet nem nevesíti olyan bűnnek, amiért garantáltan ki kéne adni valakit Romániának.

NYITÓKÉP: Chmee2 / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek