Beperli a román államot az egyik ortodox érsek, ha az megakadályozza az András-napi búcsút

2020.11.13. 14:24

Úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány egymásnak ugrasztja az egyébként jó viszonyban lévő román államot és a román ortodox egyházat, ugyanis a járványügyi szigorításokat az utóbbi nem nézi jó szemmel, és a búcsúkról sem akar lemondani.

Beperli a román államot az egyik ortodox érsek, ha az megakadályozza az András-napi búcsút

Ahogyan az Azonnali már beszámolt róla, keleti szomszédunk esetében a koronavírus-járvány nem akadályozza meg az egyházi ünnepek, a búcsúk megtartását. A románok és a román ortodox egyház (BOR) nem fogadja el egykönnyen a legújabb korlátozásokba.

Pénteken ugyanis a tengerparti

Konstanca (görög nevén Tomis) érseke, Teodosie kerek-perec perrel fenyegette meg az állami hatóságokat, ha azok esetleg betiltják a november 30-án esedékes Szent András-napi (Sfântul Andrei) búcsút.

Teodosie a román ortodox hatalmasságok között az egyik legsötétebb figurának számít. Tavasszal, a koronavírus-járvány kitörésekor több botrány fűződött a nevéhez: például a kolozsvári egyetlen kanálból áldoztató ortodox pópa mellett Teodosie volt, aki ugyanezt az akciót később megismételte. De ő volt az is, aki az egyház központi döntésével szembemenve húsvét alkalmával Konstancán szentmisét celebrált, amikor az országban mindenhol máshol zárva voltak a templomok. Teodosie ezzel a pátriárka kritikáját is magára vonta. Egy alkalommal pedig egy vallásos betelefonáló műsorban az egyik nyugaton dolgozó románnak azt mondta, hogy bűnt követ el, ha katolikus vagy protestáns templomba megy be, amikor az arról érdeklődött, hogy ha nincsen román templom, akkor hova mehetne.

A nyár vége óta folyamatosan romló romániai koronavírus-helyzetre való tekintettel Teodosie szerdán éjszaka még Covid-űző szentmisét celebrált az egyik Konstanca megyei településen.

A MINÉL ELŐBBI GYÓGYULÁSÉRT ÉS A KORONAVÍRUS ELŰZÉSÉÉRT CELEBRÁLT SZERTARTÁS.

Az András-napi búcsúval kapcsolatban pedig nem hajlandó kompromisszumra.

„Felfogadok valami nagyon jó, komoly ügyvédeket, mivel nem lehetséges az, hogy meggátolnak bennünket abban, hogy a (románok – a szerk.) családi tűzhelyéhez, a mi spirituális origónkhoz zarándokoljunk”.

Szent András egyébként az egyik leginkább tisztelt szent a román ortodoxián belül. A vallásos hagyomány szerint Péter apostol testvére, András valamikor az első században a Fekete-tenger környékén végzett misszionárius munkát a „géta-dákok” között. A románok pedig mivel a géta-dákok leszármazottainak tartják magukat, a román nép keresztény hitre térítését Szent Andrásnak tulajdonítják.

NYITÓKÉP: Konstanca érseke, Teodosie. Konstancai Érsekség / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek