+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. november 13. péntek, 16:30
Románia évek óta orvoshiánnyal küzd, idén pedig a koronavírus-járvány is szedett áldozatokat az egészségügyi dolgozók között. A helyzetet új munkaerő bevonásával próbálják javítani.

Miután keleti szomszédunk nem áll éppen a helyzet magaslatán a koronavírus-járványt illetően, csütörtök este a román kormány úgy döntött, hogy sürgősségi kormányrendeletet dolgoz ki arra vonatkozóan, hogy

 

azon orvostanhallgatók, akik önkénteskednek a romániai koronavírusos betegek számára kijelölt kórházakban, 2 500 lejt (vagyis 180 000 forintot) kapjanak erre a tevékenységükre.

 

A belügyminisztérium államtitkára, Raed Arafat (aki egyben a román operatív törzs feje is) kijelentette, hogy a kormány rendelettervezetében az is szerepel, hogy az orvosi egyetemek rektorainak kell kidolgozni az önkéntességi programot olyan orvosis hallgatók számára, akik élnének ezzel a lehetőséggel. Arafat szerint a rendszer 20 000 potenciális önkéntes közül 3 000 valódi önkéntessel számol.

 

Az országban a koronavírus-járvány kitörése előtt, 2019-ben a statisztikák szerint 63 300 orvos volt, az egészségügyi személyzet száma pedig elérte a 150 000 főt. A román kórházakban uralkodó állapotok miatt a koronavírus-járvány az orvosok és az egészségügyi személyzet között is szed áldozatokat. Október közepéig 12 szakorvos hunyt el, de a többi egészségügyi dolgozó körében nincs pontos statisztika a halálozásról.

 

Az egyetemi központokban az orvosis hallgatók az ottani kórházakban végeznék el a havi 120 órás önkéntes munkát, amelynek végén kapnák meg a 2 500 lejes bónuszukat. Azon diákok pedig, akik nem az egyetemi központokban végeznék az önkéntességet, hanem vidéki városokban, azok számára a rendelettervezet utazási kedvezményt, szállást és ellátást biztosítana.

 

A rendelettervezetben viszont nemcsak a hallgatók önkénteskedését szabályozták, hanem a rezidensi vizsga előtt álló orvosok számára is biztosítanák az ideiglenes lehetőséget arra, hogy szakorvosként működhessenek. Számukra viszont nem biztosít bónuszt a rendelettervezet. Romániában egyébként egy elsőéves rezidens orvos fizetése bruttó 5 700 lej, vagyis 415 000 forint. Ezt követően évről-évre emelkedik, általában elérve a 7 900 lejt (576 400 forintot).

 

NYITÓKÉP: A temesvári Victor Babeș kórház dolgozója. Victor Babeș Kórház / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás