Szlovákia 17 millió Covid-vakcina beszerzésére kötött szerződést

Szerző: Renczes Ágoston
2020.11.12. 10:49

Ebből 2,44 millió darab a Pfizer és a BioNTech ígéretes közös fejlesztésű védőoltása. Az oltás ingyenes lesz, nem teszik kötelezővé.

Szlovákia 17 millió Covid-vakcina beszerzésére kötött szerződést

Szerdán jelentette be Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter, hogy

 

a szlovák kormány 2,44 millió Covid-19 elleni védőoltás beszerzésére kötött szerződést a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinájából,

 

ami a klinikai tesztek szerint 90 százalékos hatékonyságú – írja az Aktuality.sk. Krajčí azt követően jelentette be a szerződést, hogy szintén szerdán az Európai Bizottság megegyezett a Pfizerrel és a BioNTech-vel

 

200 millió védőoltás leszállításáról és további 100 millió opcionális megvásárlásáról.

 

A védőoltást egy közös európai mechanizmus osztja majd el a tagállamok között.

Ingyenes lesz az oltás

„Amint elérhető lesz a védőoltás az Európai Unióban, Szlovákia a többi tagországgal együtt megkapja az arányosan neki járó mennyiséget úgy, ahogy arról az elosztási mechanizmusban megegyeztünk– fogalmazott a szlovák egészségügyi miniszter, aki arról is biztosította az ország lakosságát, hogy

 

Szlovákia több, mint 17 millió oltás beszerzésére kötött szerződést hat különböző gyártóval.

 

Az egészségügyi miniszter azt azonban nem árulta el, hogy a Pfizer-BioNTechen kívül mely gyártókról van szó. Marek Krajčí az Aktuality szerint hangsúlyozta, hogy az oltás ingyenes lesz, semmilyen pótdíj nem fogja terhelni, és az emberek önkéntes alapon oltathatják majd be magukat, vagyis nem lesz kötelező. Egy szeptemberi felmérés szerint a szlovákok mindössze 23,5 százaléka oltatná be magát, a válaszadók 48,3 százaléka viszont elutasítja az oltást.

 

Mi a helyzet Magyarországon?

 

Az oltás elutasítottságát tekintve itthon is hasonló a helyzet: az Ipsos felmérése szerint a magyarok 46 százaléka nem oltatná be magát, 30 százalékuk viszont igen, ha ingyenes az oltás, 12 százalékuk pedig fizetne is azért, hogy beoltathassa magát.

 

Magyarország is minél több forrásból igyekszik beszerezni az oltóanyagot – írja a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

 

„Minden megoldásra nyitottak vagyunk, legyen az kínai, orosz, izraeli, amerikai vagy más országból származó vakcina”

 

– fogalmaz a közlemény. Ezért a kormány leegyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus elleni hatékony gyógyszerek beszerzésének és az engedélyezésének gyógyszerpiaci hatósági eljárását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ideiglenesen – legfeljebb hat hónapra – engedélyezheti harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát. 

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – aki maga is megfertőződött a koronavírussal, és most otthoni karanténból dolgozik – az orosz vakcina útját egyengeti: hétfőn arról tájékoztatott a Facebook-oldalán, hogy egy magyar oltóanyaggyár konstuktív tárgyalásokat folytatott Oroszországgal az orosz vakcina esetleges magyarországi gyártásáról. Orbán Viktor a TV2-n szerdán arról beszélt: a legfelszabadítóbb érzés az lenne, ha több fajta vakcina is rendelkezésre állna, akkor az emberek dönthetnének, hogy melyiket választják, melyikben bíznak.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek