+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. november 12. csütörtök, 10:34
A képviselőknek járó 323 eurós napidíj felfüggesztése is fáj neki, hozzá is vágta az EP-elnök fejéhez.

Markus Ferber, a bajor konzervatív állampárt, a CSU európai parlamenti képviselője az uniós intézmény brüsszeli épületében szerdán, a plenáris ülés elején, a napirend elfogadását követően amiatt panaszkodott, hogy az olasz EP-elnök David Sassoli intézkedései nyomán nem jár neki már se privát sofőr, se EP-képviselői napidíj:

 

„Elnök úr! Ha eleget akar tenni a feladatának, miszerint ön a képviselők legfőbb képviselője, sürgősen kérem önt, hogy ezt felelőssége teljes tudatában tegye is meg! Amit ön jelenleg tesz, az ugyanis nem ez! Önnek számos privilégiuma van: sofőrje van, miközben nekünk a tömegközlekedést kell használnunk. Ez az a védelem, amit biztosít számunkra? Ön természetesen megkapja a napidíját minden nap, mi viszont nem, hiszen ön ezt így rendelte el, anélkül, hogy bármiféle jogszabályi helyre hivatkozott volna! Ön ezzel és még sok mással is hátráltatja az Európai Parlament munkáját!”

 

Bizony, az európai parlamenti képviselők munka céljából igénybevehetnek sofőrös autókat az Európai Parlamenttől, és minden Brüsszelben és Strasbourgban töltött napjuk után jár a fizetésük mellé egy 323 eurós napidíj. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy minden egyes nap el kell menniük egy bizonyos irodába, hogy aláírjanak egy regisztrációs ívet, hogy bizonyítsák: igenis bementek dolgozni aznap. Itt óriásiak a sorok és tumultus is kialakulhat, ami eléggé fertőzésveszélyes.

 

 

Ferbernél azt követően szakadt el a cérna, hogy szerinte David Sassoli EP-elnök közölte vele, azért nem tudja napirendre venni a képviselő egy indítványát, mert szorít az idő. Ferber szerint ez nonszensz, korábban ugyanis úgy volt, hogy napirendre veszik, az indítványát ugyanis az összes nagy frakció, azaz mind a Néppárt, mind az S&D, mind a Renew Europe, mind a Zöldek, mind az ECR támogatja, csak a szélsőbaloldal és a szélsőjobboldal utasította el, és semmiféle szabály nem írja elő, hogy egyöntetű támogatás kelljen ahhoz, hogy valamit az Európai Parlament plenáris ülésén is megvitassanak.

 

David Sassoli ezt követően mosolyogva elővette a klasszikus olasz bürokrataérvet: hivatalos úton nem érkezett meg hozzá Ferber indítványa.

 

„Talán valami apróság hiányozhatott ezúttal” – közölte az EP elnöke, hozzátéve, minden indítványnak üléskezdés előtt egy órával meg kell érkeznie hozzá, itt azonban bármennyire erősködik is a bajor politikus, ez nem történt meg. Ferber képviselői napidíjakat és sofőrhiányt illető kritikájára pedig azt válaszolta: arról, hogy húzzanak egy limitet, az Európai Parlament vezetése egyhangúan döntött azt követően, hogy kiderült, százak lettek koronavírus-fertőzöttek az EP megválasztott képviselői, azok stábtagjai és dolgozói között az elmúlt hetekben. Sassoli hozzátette: ez mindössze pár hétig lesz érvényben.

 

A bajor képviselő ezt követően folyamatosan visszabeszélt az EP-elnöknek, hogy mit, azt a közvetítésben nem lehetett hallani. Sassoli viszont elmondta, neki az a legfontosabb, hogy az Európai Parlament a lehető legbiztonságosabb módon és egyáltalán működni tudjon, és ne kelljen bezárnia a járvány miatt.

 

A munkája során főleg adóügyekkel foglalkozó Markus Ferber 26 éve, 1994 óta ül az Európai Parlamentben, a mostani a hatodik ciklusa. A videót a közösségi médiába feltöltő német viccpárti EP-képviselő, Martin Sonneborn megjegyezi: Ferber annyira a fogához veri a garast, hogy volt már olyan, hogy az EP-beli gyakornokai Brüsszel szélén kempingeztek, annyira keveset fizetett nekik.

 

FOTÓ: EP livestream

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás