+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. november 12. csütörtök, 10:34
A képviselőknek járó 323 eurós napidíj felfüggesztése is fáj neki, hozzá is vágta az EP-elnök fejéhez.

Markus Ferber, a bajor konzervatív állampárt, a CSU európai parlamenti képviselője az uniós intézmény brüsszeli épületében szerdán, a plenáris ülés elején, a napirend elfogadását követően amiatt panaszkodott, hogy az olasz EP-elnök David Sassoli intézkedései nyomán nem jár neki már se privát sofőr, se EP-képviselői napidíj:

 

„Elnök úr! Ha eleget akar tenni a feladatának, miszerint ön a képviselők legfőbb képviselője, sürgősen kérem önt, hogy ezt felelőssége teljes tudatában tegye is meg! Amit ön jelenleg tesz, az ugyanis nem ez! Önnek számos privilégiuma van: sofőrje van, miközben nekünk a tömegközlekedést kell használnunk. Ez az a védelem, amit biztosít számunkra? Ön természetesen megkapja a napidíját minden nap, mi viszont nem, hiszen ön ezt így rendelte el, anélkül, hogy bármiféle jogszabályi helyre hivatkozott volna! Ön ezzel és még sok mással is hátráltatja az Európai Parlament munkáját!”

 

Bizony, az európai parlamenti képviselők munka céljából igénybevehetnek sofőrös autókat az Európai Parlamenttől, és minden Brüsszelben és Strasbourgban töltött napjuk után jár a fizetésük mellé egy 323 eurós napidíj. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy minden egyes nap el kell menniük egy bizonyos irodába, hogy aláírjanak egy regisztrációs ívet, hogy bizonyítsák: igenis bementek dolgozni aznap. Itt óriásiak a sorok és tumultus is kialakulhat, ami eléggé fertőzésveszélyes.

 

 

Ferbernél azt követően szakadt el a cérna, hogy szerinte David Sassoli EP-elnök közölte vele, azért nem tudja napirendre venni a képviselő egy indítványát, mert szorít az idő. Ferber szerint ez nonszensz, korábban ugyanis úgy volt, hogy napirendre veszik, az indítványát ugyanis az összes nagy frakció, azaz mind a Néppárt, mind az S&D, mind a Renew Europe, mind a Zöldek, mind az ECR támogatja, csak a szélsőbaloldal és a szélsőjobboldal utasította el, és semmiféle szabály nem írja elő, hogy egyöntetű támogatás kelljen ahhoz, hogy valamit az Európai Parlament plenáris ülésén is megvitassanak.

 

David Sassoli ezt követően mosolyogva elővette a klasszikus olasz bürokrataérvet: hivatalos úton nem érkezett meg hozzá Ferber indítványa.

 

„Talán valami apróság hiányozhatott ezúttal” – közölte az EP elnöke, hozzátéve, minden indítványnak üléskezdés előtt egy órával meg kell érkeznie hozzá, itt azonban bármennyire erősködik is a bajor politikus, ez nem történt meg. Ferber képviselői napidíjakat és sofőrhiányt illető kritikájára pedig azt válaszolta: arról, hogy húzzanak egy limitet, az Európai Parlament vezetése egyhangúan döntött azt követően, hogy kiderült, százak lettek koronavírus-fertőzöttek az EP megválasztott képviselői, azok stábtagjai és dolgozói között az elmúlt hetekben. Sassoli hozzátette: ez mindössze pár hétig lesz érvényben.

 

A bajor képviselő ezt követően folyamatosan visszabeszélt az EP-elnöknek, hogy mit, azt a közvetítésben nem lehetett hallani. Sassoli viszont elmondta, neki az a legfontosabb, hogy az Európai Parlament a lehető legbiztonságosabb módon és egyáltalán működni tudjon, és ne kelljen bezárnia a járvány miatt.

 

A munkája során főleg adóügyekkel foglalkozó Markus Ferber 26 éve, 1994 óta ül az Európai Parlamentben, a mostani a hatodik ciklusa. A videót a közösségi médiába feltöltő német viccpárti EP-képviselő, Martin Sonneborn megjegyezi: Ferber annyira a fogához veri a garast, hogy volt már olyan, hogy az EP-beli gyakornokai Brüsszel szélén kempingeztek, annyira keveset fizetett nekik.

 

FOTÓ: EP livestream

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás