Kimentek tüntetni a járvány kellős közepén, hogy hadd járhassanak újra iskolába

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.12. 08:55

Az iskolai oktatás az otthonról hozott egyenlőtlenségek felszámolásáról kellene szóljon, a távoktatás ezt azonban nem teszi lehetővé, üzenik.

Kimentek tüntetni a járvány kellős közepén, hogy hadd járhassanak újra iskolába

NOHA OLASZORSZÁGBÓL MOST LEGINKÁBB LOCKDOWN-ELLENES TÜNTETÉSEKRŐL ÉRKEZNEK HÍREK, FIRENZE BELVÁROSÁBAN SZERDA ESTE NEM AZ ESTI KIJÁRÁSI TILALOM ÉS TOSZKÁNA RÉGIÓ NARANCS ZÓNÁBA VALÓ HELYEZÉSE ELLEN TÜNTETTEK KB. SZÁZAN.

A FELIRAT: TÚL SOKAT VETTEK EL TŐLÜNK, VEGYÜK VISSZA MINDENT! NOVEMBER ELEJE ÓTA UGYANIS KÖZÉPISKOLÁTÓL FELFELÉ EGÉSZ OLASZORSZÁGBAN BEZÁRTÁK A JÁRVÁNY MEGFÉKEZÉSE ÉRDEKÉBEN AZ OKTATÁS KAPUIT, ÉS ÁTTÉRTEK AZ E-LEARNINGRE. 

AKÁR FURÁNAK TŰNIK, AKÁR NEM: A KÖZÉPISKOLÁSOK BIZONY AZÉRT TÜNTETTEK A PREFEKTÚRA ELŐTT, MERT LASSAN KÉT HETE NEM JÁRHATNAK ISKOLÁBA. HIÁNYZIK A TANÍTÁS, A KÖZÖSSÉG, UTÁLJUK A TÁVOKTATÁST, HOLOTT AZ ISKOLÁBA JÁRÁS EGY ALAPVETŐ JOG, AMIT A KORMÁNYNAK BIZTOSÍTANIA KELL, MONDTA EGYIKÜK AZ AZONNALINAK.

SE CAMPANIÁBAN, SE MÁSHOL NE ZÁRJANAK BE AZ ISKOLÁK, HIRDETIK RANDOM MÓDON KIRAKOTT TRANSZPARENSEK A DEMONSTRÁCIÓ KÖZELÉBEN. A PRIORITÁ ALLA SCUOLA UGYANIS EGY A LOCKDOWNBAN FORMÁLÓDOTT, TANÁROKBÓL, DIÁKOKBÓL ÉS SZÜLŐKBŐL ÁLLÓ ÖSSZOLASZ MOZGALOM, AMI AZ OKTATÁS ÁTGONDOLÁSÁT TŰZTE KI CÉLUL.

RENDES OLASZ FIATALOK LÉVÉN ELŐKERÜLTEK A VÖRÖS ZÁSZLÓK ÉS AZ ANTIFASISZTA SZIMBÓLUMOK IS. HA NEM ÉRTED, MIÉRT, EZT AZ INTERJÚNKAT OLVASD EL. A TÜNTETŐK RÖPIRATA HANGSÚLYOZTA: AZ OKTATÁS AZ OTTHONRÓL HOZOTT EGYENLŐTLENSÉGEK FELSZÁMOLÁSÁRÓL KELLENE SZÓLJON, A TÁVOKTATÁS EZT NEM TESZI LEHETŐVÉ.

A TÜNTETÉS VÉGIG BÉKÉS VOLT, PERSZE A HANGULAT KEDVÉÉRT ELŐKERÜLT HÁROM DARAB FÜSTBOMBA IS. KÖZBEN AZT SKANDÁLTÁK, HOGY ISKOLA NÉLKÜL DEMOKRÁCIA SINCS.

A TÜNTETŐK HAVERJAI A HELYSZÍNEN VÁRTÁK KI, HOGY VÉGE LEGYEN. TÜNTETŐ HAVERJAIK SZERINT AKÁR TESZTELÉSSEL, AKÁR APPOKKAL, AKÁR A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI JÁRATOK SŰRÍTÉSÉVEL, DE MEG KELL OLDANI, HOGY AZ ISKOLA LEGYEN AZ UTOLSÓ DOLOG, AMI EGY LOCKDOWN ESETÉN BEZÁR, ÉS AZ ELSŐ, AMI AZT KÖVETŐEN ÚJRA KINYIT.

A FIRENZEI RENDŐRSÉG PEDIG FELKÉSZÜLT, HA ESETLEG ELFAJULNÁNAK A DOLGOK: A TÜNTETÉST MINDKÉT OLDALRÓL EZZEL A FELSZERELÉSSEL BIZTOSÍTOTTA. A DIÁKOK PONT AZ OTTHONI FELSZERELÉSEK HIÁNYÁVAL ÉRVELNEK AZ ISKOLA MELLETT.

ISKOLA HIÁNYÁBAN PROGRAMOK EGÉSZ HÉTRE VANNAK. A PRIORITÁ ALLA SCUOLA MOZGALOM CÉLJA, HOGY SZAKSZERVEZETEKKEL, KLÍMAVÉDŐ ÉS POLGÁRJOGI MOZGALMAKKAL EGYÜTT EGY SZÉLES FRONTOT TUDJON KÉPEZNI, AMELYBE BE LEHET CSATORNÁZNI AZ ELÉGEDETLENSÉGET ANNYIRA, HOGY AZT VÉGRE RÓMA IS MEGHALLJA. 

FOTÓK: Bukovics Martin, Firenze / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek