+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 10. kedd, 14:33
A cseh belföldi polgári titkosszolgálatot a Közel-Keleten harcoló csehek is megdolgoztatják, és egy iszlamista merényletet is sikerült leleplezniük és megakadályozniuk.

Az elmúlt években Csehországból több személy is a Közel-Keletre távozott, hogy bekapcsolódjon az ott folyó háborús konfliktusokba, közülük eddig öten vesztették életüket, az utolsó 2019-ben – írja a Lidovky.cz a cseh Biztonsági Hírszerző Szolgálat (Bezpečnostní informační služba – BIS) kedden nyilvánosságra hozott éves jelentése alapján.

 

Iszlamista fenyegetések

 

A BIS még két Közel-Keleten harcoló csehországiról tud, a jelentés szerint 

 

az ő esetleges hazatérésük radikalizálhatja a csehországi iszlám közösséget.

 

A dokumentum megemlíti, hogy az ügynökség figyelemmel kíséri a csehországi iszlám közösség reakcióját minden olyan hírre, ami potenciálisan a radikalizálhatja őket – ilyen volt például a Facebookon élőben közvetített mecset elleni terrortámadás az új-zélandi Christchurchben. 

 

A dokumentum megemlít egy konkrét esetet is, amiben a cseheknek egy merénylelet sikerült megakadályozniuk.

 

Az akció során két iráni származású belga állampolgárnál egy kiló robbanóanyagot és töltényeket találtak,

 

amiket egy az ügynökség által megfigyelt, Ausztriában szolgálatot teljesítő, de gyakran Csehországba látogató iráni diplomatától vettek át. A merényletet egy iráni ellenzéki szervezet párizsi gyűlésén tervezték elkövetni.

 

Az oroszok taktikát váltottak

 

A BIS a jelentésében megemlíti, hogy az orosz titkosszolgálatok hagyományosan támogatják a csehországi orosz diaszpóra Kreml-barát szárnyát, akik gyakran intéztek támadást különféle médiafelületeken az orosz kisebbséget a kormány nemzetiségi tanácsában képviselő Eugenie Číhalová ellen. A nemzetiségi képviselő azért gyakori célpontja ezeknek a támadásoknak, mert a csehországi oroszoknak nem a Kreml-barát szárnyához tartozik;

 

2019-ben az ellene folytatott médiahadjáratokat pedig felváltották a szóbeli támadások és a konkrét fenyegetések.

 

A BIS szerint ezek az esetek jól jellemzik az oroszok proxy-hadviselését: az egyes Oroszországon kívül élő szereplők önállóan, saját kezdeményezésre, de meggyőződésük szerint az orosz érdekeknek és elvárásoknak megfelelően cselekszenek, amihez minden bátorítást meg is kapnak Moszkvától.

 

A kínaiak kifinomultabbak

 

„Kulcsfontosságú különbség, hogy amíg Oroszország igyekszik destabilizálni és bomlasztani az ellenfelelit, addig a kínaiak célja egy sinocentrikus globális közöség kiépítése, amiben a többi nemzet elismeri a kínai érdekek legitimitását és tiszteletet mutatnak Kína iránt” – fogalmaz a jelentés. Ennek megfelelően a fedésben dolgozó kínai hírszerzők arra törekedtek,

 

hogy minél pozitívabb képet alakítsanak ki a cseh közvéleményben Kínáról.

 

2019-ben a kínai hírszerzés a cseh akadémiai szférában volt különösen aktív: a cseh-kínai együttműködés keretében több közös tudományos program is futott (diákcsere-programok, tudományos munkatársak „kölcsönzése”, közös kutatási programok), amik lehetőséget biztosítottak a kínai hírszerzés számára a kapcsolatszerzésre.

 

Ahogy az Azonnali is megírta, a szlovák titkosszolgálat is október elején hozta nyilvánosságra az éves jelentését . Szlovákiában is jelentős az orosz és kínai titkosszolgálati jelenlét, de nekik a radikális iszlám egyelőre kevesebb fejtörést okoz, mint a cseheknek.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás