Cseh titkosszolgálati jelentés: taktikát váltó oroszok, nyomuló kínaiak

Szerző: Renczes Ágoston
2020.11.10. 14:33

A cseh belföldi polgári titkosszolgálatot a Közel-Keleten harcoló csehek is megdolgoztatják, és egy iszlamista merényletet is sikerült leleplezniük és megakadályozniuk.

Cseh titkosszolgálati jelentés: taktikát váltó oroszok, nyomuló kínaiak

Az elmúlt években Csehországból több személy is a Közel-Keletre távozott, hogy bekapcsolódjon az ott folyó háborús konfliktusokba, közülük eddig öten vesztették életüket, az utolsó 2019-ben – írja a Lidovky.cz a cseh Biztonsági Hírszerző Szolgálat (Bezpečnostní informační služba – BIS) kedden nyilvánosságra hozott éves jelentése alapján.

Iszlamista fenyegetések

A BIS még két Közel-Keleten harcoló csehországiról tud, a jelentés szerint 

 

az ő esetleges hazatérésük radikalizálhatja a csehországi iszlám közösséget.

A dokumentum megemlíti, hogy az ügynökség figyelemmel kíséri a csehországi iszlám közösség reakcióját minden olyan hírre, ami potenciálisan a radikalizálhatja őket – ilyen volt például a Facebookon élőben közvetített mecset elleni terrortámadás az új-zélandi Christchurchben. 

A dokumentum megemlít egy konkrét esetet is, amiben a cseheknek egy merénylelet sikerült megakadályozniuk.

 

Az akció során két iráni származású belga állampolgárnál egy kiló robbanóanyagot és töltényeket találtak,

 

amiket egy az ügynökség által megfigyelt, Ausztriában szolgálatot teljesítő, de gyakran Csehországba látogató iráni diplomatától vettek át. A merényletet egy iráni ellenzéki szervezet párizsi gyűlésén tervezték elkövetni.

Az oroszok taktikát váltottak

A BIS a jelentésében megemlíti, hogy az orosz titkosszolgálatok hagyományosan támogatják a csehországi orosz diaszpóra Kreml-barát szárnyát, akik gyakran intéztek támadást különféle médiafelületeken az orosz kisebbséget a kormány nemzetiségi tanácsában képviselő Eugenie Číhalová ellen. A nemzetiségi képviselő azért gyakori célpontja ezeknek a támadásoknak, mert a csehországi oroszoknak nem a Kreml-barát szárnyához tartozik;

 

2019-ben az ellene folytatott médiahadjáratokat pedig felváltották a szóbeli támadások és a konkrét fenyegetések.

 

A BIS szerint ezek az esetek jól jellemzik az oroszok proxy-hadviselését: az egyes Oroszországon kívül élő szereplők önállóan, saját kezdeményezésre, de meggyőződésük szerint az orosz érdekeknek és elvárásoknak megfelelően cselekszenek, amihez minden bátorítást meg is kapnak Moszkvától.

A kínaiak kifinomultabbak

„Kulcsfontosságú különbség, hogy amíg Oroszország igyekszik destabilizálni és bomlasztani az ellenfelelit, addig a kínaiak célja egy sinocentrikus globális közöség kiépítése, amiben a többi nemzet elismeri a kínai érdekek legitimitását és tiszteletet mutatnak Kína iránt” – fogalmaz a jelentés. Ennek megfelelően a fedésben dolgozó kínai hírszerzők arra törekedtek,

 

hogy minél pozitívabb képet alakítsanak ki a cseh közvéleményben Kínáról.

 

2019-ben a kínai hírszerzés a cseh akadémiai szférában volt különösen aktív: a cseh-kínai együttműködés keretében több közös tudományos program is futott (diákcsere-programok, tudományos munkatársak „kölcsönzése”, közös kutatási programok), amik lehetőséget biztosítottak a kínai hírszerzés számára a kapcsolatszerzésre.

Ahogy az Azonnali is megírta, a szlovák titkosszolgálat is október elején hozta nyilvánosságra az éves jelentését . Szlovákiában is jelentős az orosz és kínai titkosszolgálati jelenlét, de nekik a radikális iszlám egyelőre kevesebb fejtörést okoz, mint a cseheknek.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek