Mit tudnak változtatni a vörös Bécsen a liberálisok?

Szerző: Techet Péter
2020.11.08. 16:01

Először a történelemben jöhet szociáldemokrata-liberális kormány Bécsben városi szinten, ami azért is érdekes, mert a két párt szövetségi szinten ellenzékben van. Miért váltották le a szocdemek eddigi koalíciós partnereiket, a zöldeket a liberálisokra? És mit érhetnek el a liberálisok egy hatalmas baloldali dominanciával szemben? Interjú a NEOS egykori tanácsadójával, Feri Thierry-vel.

Mit tudnak változtatni a vörös Bécsen a liberálisok?

Michael Ludwig bécsi szociáldemokrata polgármester az eddigi koalícióspartnere, a Zöldek helyett a liberális Neos-szal akar kormányozni. Mi lehet a meglepő döntés mögött?

Több tényező is szerepet játszik. Először is Ludwig tényleg valami újat szeretne kipróbálni. A vörös-zöld-kormány az elődjének, Michael Häuplnek volt a nagy projektje (Michael Häupl korábbi szocdem polgármester 2010-ben emelte a kormányba a Zöldeket – a szerk.). Ettől Ludwig el szeretne szakadni.

Másrészről a Neos-szal való kormányzás révén a szövetségi kormánytól is jobban el tudja magát határolni, elvégre a szövetségi kormányt a Néppárt (ÖVP) és a Zöldek alkotják. Harmadsorban pedig Ludwig a döntésével a helyi politikában nagyon érzékeny témát,

a közlekedéspolitikát oldani tudja, mert ebben a kérdésben a Neos bizonyosan kevésbé támadó, mint a Zöldek.

Mik a Neos legfontosabb témái, ügyei – ha ezek szerint nem éppen a közlekedéspolitika? Mit tudnak, akarnak megvalósítani?

A Neos két szívügye az oktatás és a gazdaság. E két témában a koalíciós szerződésben bizonyosan fel lesz ismerhető a Neos szerepe. Ide tartozik, hogy fontos témává teszik az óvódákat, és enyhíthetik a vállalkozásokat sújtó bürokratikus nyomást. De a Neos fontos változásokat akar a politikai kultúrában is: az átláthatóság és a társadalmi részvétel lehetőségeinek kiterjesztése, mint ügyek, a Neos lényegéhez, DNS-éhez tartozik. Ezt egy SPÖ-Neos-kormánynak is vissza kell tükröznie Bécsben.

FERI THIERRY BÉCSBEN ÉLŐ POLITIKAI ELEMZŐ, AKI EGYETEMISTA KORÁBAN MÉG AZ ÖVP-KÖZELI AKTIONSGEMEINSCHAFTBAN POLITIZÁLT. A NEOS-T A PÁRT 2013-AS MEGALAKULÁSAKOR TANÁCSOKKAL SEGÍTETTE, MAJD 2016-IG A PÁRT SZÖVETSÉGI ÜGYVEZETŐJE VOLT. JELENLEG SAJÁT KOMMUNIKÁCIÓS CÉGÉT VEZETI BÉCSBEN; CSALÁDI KAPCSOLATAI MIATT JÓL BESZÉL MAGYARUL. FOTÓ: MARKUS TORDIK

A Neos ugyanúgy egy urbánus párt, mint a Zöldek, bizonyos kérdésebkben – még akár a környezetpolitikában is – nem esnek olyan messze egymástól. Lehet egyáltalán érezni, hogy a Zöldek helyett a Neos van hatalmon?

Környezet- és közlekedéspolitikai kérdésekben a Neos bizonyosan pragmatikusabb és valamivel kevésbé támadóbb lesz, mint a Zöldek – és ezzel sikerülhet a témákat övező érzelmeket kicsit lehűteni. Ezek helyett

a Neos vélhetően inkább a gazdaságpolitikában tud erősen megjelenni,

amint a demokráciapolitikai kérdésekben is hangsúlyosak lesznek. Azt is látni kell, hogy a Neos részvétele esetén a Bécs és a szövetségi kormány közötti meccs még világosabb lesz (az SPÖ és a Neos is a jobbközép, kurzi ÖVP és a Zöldek alkotta kormány ellenzékeként ül a szövetségi szinten – a szerk.).

Hol várható összeütközés a Neos és a szociáldemokraták között? A Neos korábban élesen támadta a bécsi városvezetés átláthatatlan gazdálkodási ügyeit.

Ez biztos kihívás lesz számukra, elvégre az SPÖ Bécsben gyakorlatilag száz éve kormányoz. Az egész városi közigazgatás az SPÖ-től függ, minden erre a pártra van szabva. Ezt megváltoztatni lehetetlenség egyetlen kormányzati ciklusban. De a problémákat fel lehet mutatni, és talán csökkenteni is lehet őket.

A koronavírus-krízist Bécsben is gazdasági válság követheti. Amint említette is, a Neosnak a gazdaság nagyon fontos téma. Mit tudnak itt elérni, akár még segíteni is a szociáldemokratáknak?

A gazdaság a Neos lényegi, központi témája. A következő években pedig még jobban, mint eddig bármikor, az a cél, hogy a vállalkozások a válságot túléljék, és új vállalkozások is létrejöhessenek, amelyek új munkahelyeket tudnak teremteni. Évek óta hallani arról, hogy a zavar, a válság gyakorlatilag a gazdaság egyik motorja. Most aztán tényleg van egy hatalmas zavar a rendszerben!

Azaz éppen most mutatkozhat meg, mennyire fontos az innováció, a kreativitás, a vállalkozó szellem. Ezek pedig olyan jellemvonások, amelyek éppen a Neos szellemiségének felelnek meg.

Ha létrejön a koalíció, Bécset tényleg két olyan párt fogja vezetni, amely országosan, a Kurz-kormánnyal szemben ellenzékben ül. Ez miként hat ki az egész osztrák politikára? Esetleg Bécsben egy új szociálliberális alternatíva születik a konzervatív-zöld kormánnyal szemben?

A jövőben valóban

világosabbak lesznek a főváros és a szövetségi kormányzat közötti frontvonalak,

ennek révén pedig a viták is dinamikusabbá, érzelmesebbé válhatnak a két szint között.

A Neos számára a bécsi kormányzati részvétel azért is fontos, mert ezzel szövetségi szinten is helyzetbe hozza magát, és kormányzóképességet bizonyíthat. Ez olyan cél, amit a Neos az alapításakor már megfogalmazott, és a Neos szavazói is azt szerették volna, hogy pártjuk vállaljon kormányzati felelősséget.

NYITÓKÉP: NEOS / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek