„A falu büszkesége!” – nagyapja indiai szülőfaluja Kamala Harrist ünnepli

Szerző: Galavits Patrik
2020.11.08. 13:14

Joe Biden elnökké választásának az amerikai demokraták mellett Indiában örülnek igazán: a dél-indiai Tulaszendrapuram hősként ünnepli az Egyesült Államok első dél-ázsiai származású alelnökét.

„A falu büszkesége!” – nagyapja indiai szülőfaluja Kamala Harrist ünnepli

Miután biztossá vált, hogy Joe Biden lesz az USA 46. elnöke, az is eldőlt, hogy az országnak először lesz női alelnöke Kamala Harris személyében.

Harris azonban nem csak ezzel írt történelmet: anyja indiai származású, apja pedig Jamaicából érkezett az Egyesült Államokba. Így Harris egyszerre lesz az első dél-ázsiai és színesbőrű alelnök is.

Harris nagyapja több mint száz évvel ezelőtt a délkelet-indiai Tulaszendrapuram falujában született. A TheHindu.com tudósítása szerint pedig az ott lakók Biden elnökségének biztossá válását ünnepi hangulatban fogadták.

„Eufória tört ki a faluban a hír hallatán, az ünneplés teljesen spontán volt” – idézte az indiai lap S.V. Ramanant, a falu egyik vallási vezetőjét. A választás előtt napokkal egyébként a beszámoló szerint a falusiak imádkoztak Biden és Harris sikeréért.

Tulaszendrapuramban több helyen is kiragasztották Harris fotóját, az emberek a képét körbehordozva ünnepeltek, illetve házuk elé többen gratuláló üzeneteket írtak.

INDIAI NŐK KAMALA HARRIST ÜNNEPLIK FOTÓ: FERNANDO VENDRELL / FACEBOOK

„Gratulálunk, Kamala Harrisnek, a falunk büszkeségének!” – írta ki az egyik lakó.

„Minden falusi ünnepli Kamala győzelmét, mert a családok úgy érzik, egy közülük való nyerte el az egyik legfontosabb posztot az amerikai politikában” – mondta egy másik falusi.

Harris egy Indiában élő rokona is megszólalt. Anyai nagybátját, a Delhiben lakó 80 éves Gopalan Balacsandrant a hindustantimes.com szólaltatta meg: ő azt mondta, a választás után beszélt Harrisszel, és biztos volt a sikerében. Balacsandran a tervek szerint Biden és Harris januári beiktatására Washingtonba repül majd.

Indiai gyökereiről Harris sem feledkezett meg: szombati beszédében felidézte, hogy amikor anyja az Egyesült Államokba érkezett, nem is álmodhatott olyan világról, amelyben egy nő az övéhez hasonló sikert érhet el.

„Az első nő vagyok ebben a pozícióban, de nem az utolsó” – mondta.

NYITÓKÉP: Kamala Harrist ünneplő plakát Indiában FOTÓ: Rappler / Facebook

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek