+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. november 6. péntek, 14:40
Miután párttársai többször megvádolták, hogy a szolgálatok embere, Marcel Ciolacu a román társadalom legnagyobb tekintélyét, a vallást hívta segítségül. Mostantól mindenki el kell higgye, hogy nincs köze a titkosszolgálathoz.

Romániában pénteken vette kezdetét a december 6-ra kitűzött parlamenti választások hivatalos kampányidőszaka. A választásokat annak ellenére megtartják, hogy az ország roskadozik a koronavírus-járvány alatt, és hétfőtől több új korlátozást is életbe fognak léptetni. A kampánynyitó apropóján a román szocdemek elnöke, Marcel Ciolacu nagyinterjút adott a Libertatea lapnak.

 

A romániai posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Marcel Ciolacunak eddig már többször szembe kellett néznie párttársai azon vádjával, hogy a titkosszolgálatok embere.

 

Ugyanis, miután 2019 novemberében a szocdemek korábbi vezetője, a volt miniszterelnök Viorica Dăncilă elvesztette az államelnök-választást a jobbközép irányultságú, nemzeti liberálisok (PNL) által támogatott erdélyi szász Klaus Johannisszal szemben, Marcel Ciolacu – aki addig a Képviselőház elnöke volt – puccsal ragadta magához a hatalmat a PSD-n belül.

 

A Ciolacu által félreállított szocdemek azóta illetik a securist (vagyis szekus, a titkosszolgálatok embere) kifejezéssel Ciolacut. Szerintük a PSD-elnök azért érdemli ezt a nevet, mert a belföldi titkosszolgálat, a SRI Ciolacun keresztül próbálja meg irányítani a pártot.

 

A csütörtöki interjúban szóba került Ciolacu és a titkosszolgálatok viszonya is. Romániában azért fontos a titkosszolgálatok kérdése, mivel

 

Európa egyik legtöbb alkalmazottal rendelkező hálózatáról van szó.

 

Másrészről pedig állandó vád a szolgálatok irányába, hogy a háttérből mozgatják a szálakat, és a belefolynak a politikai döntéshozatalba.

 

Az interjúban Ciolacu arra a kérdésre, hogy van-e kapcsolata a szolgálatokkal, meglepődve válaszolt: „Nem, sose… hogy kapcsolatom lenne a szolgálatokkal? Nem, ez hülyeség! Én tiszti családból származom, apám repülős tiszt volt. De nekem nincs kapcsolatom a szolgálatokkal.”

 

A beszélgetés végül egészen abszurd fordulatot vett. Ciolacu ugyanis a belföldi titkosszolgálat, a SRI Akadémiáján fogott neki doktori tanulmányainak. Az azt firtató kérdésre, hogy miért hagyta abba tanulmányait, lakonikusan válaszolt: nem érezte azokat prioritásnak. Ciolacu elmondása szerint kutatási témája a szolgálatok és az etika viszonya volt. Állítólag már megírt részeket doktori disszertációjából, amikor úgy döntött, hogy nem folytatja.

 

Mivel a titkosszolgálatos kérdések ezután is folytatódtak,

 

Ciolacu kijelentette, hogy kész Bibliára tenni a kezét, és úgy kijelenteni, hogy nincs kapcsolata a szolgálatokkal.

 

Ennek apropóján pedig még egy történetet is elmesélt. „Nyíltan tudja mindenki, hogy Sorin Grindeanuval (volt szocdem miniszterelnök, akit kizártak a pártból, majd Ciolacu visszavette) barátok vagyunk. Esténként találkozunk, beszélgetünk. Valószínűleg többet vagyunk együtt Sorinnal, mint a feleségeinkkel. Vagy két hete újabb támadások értek, hogy szekus vagyok, Sorint is támadták, hogy ő is szekus. És akkor ott nálam, a nappaliban van egy ortodox ikonom. Mondom Sorinnak:

 

»Te Sorin, gyere esküdjünk meg az ikonra, hogy nem vagyunk szekusok, mivel lassan már egymásban sem bízhatunk meg.«

 

És akkor ott az ikon előtt megesküdtünk, hogy nincs közünk a szolgálatokhoz.”

 

NYITÓKÉP: Marcel Ciolacu / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás