Ortodox ikonra esküszik a román szocdemek elnöke, hogy nincs köze a titkosszolgálatokhoz

2020.11.06. 14:40

Miután párttársai többször megvádolták, hogy a szolgálatok embere, Marcel Ciolacu a román társadalom legnagyobb tekintélyét, a vallást hívta segítségül. Mostantól mindenki el kell higgye, hogy nincs köze a titkosszolgálathoz.

Ortodox ikonra esküszik a román szocdemek elnöke, hogy nincs köze a titkosszolgálatokhoz

Romániában pénteken vette kezdetét a december 6-ra kitűzött parlamenti választások hivatalos kampányidőszaka. A választásokat annak ellenére megtartják, hogy az ország roskadozik a koronavírus-járvány alatt, és hétfőtől több új korlátozást is életbe fognak léptetni. A kampánynyitó apropóján a román szocdemek elnöke, Marcel Ciolacu nagyinterjút adott a Libertatea lapnak.

A romániai posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Marcel Ciolacunak eddig már többször szembe kellett néznie párttársai azon vádjával, hogy a titkosszolgálatok embere.

Ugyanis, miután 2019 novemberében a szocdemek korábbi vezetője, a volt miniszterelnök Viorica Dăncilă elvesztette az államelnök-választást a jobbközép irányultságú, nemzeti liberálisok (PNL) által támogatott erdélyi szász Klaus Johannisszal szemben, Marcel Ciolacu – aki addig a Képviselőház elnöke volt – puccsal ragadta magához a hatalmat a PSD-n belül.

A Ciolacu által félreállított szocdemek azóta illetik a securist (vagyis szekus, a titkosszolgálatok embere) kifejezéssel Ciolacut. Szerintük a PSD-elnök azért érdemli ezt a nevet, mert a belföldi titkosszolgálat, a SRI Ciolacun keresztül próbálja meg irányítani a pártot.

A csütörtöki interjúban szóba került Ciolacu és a titkosszolgálatok viszonya is. Romániában azért fontos a titkosszolgálatok kérdése, mivel

Európa egyik legtöbb alkalmazottal rendelkező hálózatáról van szó.

Másrészről pedig állandó vád a szolgálatok irányába, hogy a háttérből mozgatják a szálakat, és a belefolynak a politikai döntéshozatalba.

Az interjúban Ciolacu arra a kérdésre, hogy van-e kapcsolata a szolgálatokkal, meglepődve válaszolt: „Nem, sose… hogy kapcsolatom lenne a szolgálatokkal? Nem, ez hülyeség! Én tiszti családból származom, apám repülős tiszt volt. De nekem nincs kapcsolatom a szolgálatokkal.”

A beszélgetés végül egészen abszurd fordulatot vett. Ciolacu ugyanis a belföldi titkosszolgálat, a SRI Akadémiáján fogott neki doktori tanulmányainak. Az azt firtató kérdésre, hogy miért hagyta abba tanulmányait, lakonikusan válaszolt: nem érezte azokat prioritásnak. Ciolacu elmondása szerint kutatási témája a szolgálatok és az etika viszonya volt. Állítólag már megírt részeket doktori disszertációjából, amikor úgy döntött, hogy nem folytatja.

Mivel a titkosszolgálatos kérdések ezután is folytatódtak,

Ciolacu kijelentette, hogy kész Bibliára tenni a kezét, és úgy kijelenteni, hogy nincs kapcsolata a szolgálatokkal.

Ennek apropóján pedig még egy történetet is elmesélt. „Nyíltan tudja mindenki, hogy Sorin Grindeanuval (volt szocdem miniszterelnök, akit kizártak a pártból, majd Ciolacu visszavette) barátok vagyunk. Esténként találkozunk, beszélgetünk. Valószínűleg többet vagyunk együtt Sorinnal, mint a feleségeinkkel. Vagy két hete újabb támadások értek, hogy szekus vagyok, Sorint is támadták, hogy ő is szekus. És akkor ott nálam, a nappaliban van egy ortodox ikonom. Mondom Sorinnak:

»Te Sorin, gyere esküdjünk meg az ikonra, hogy nem vagyunk szekusok, mivel lassan már egymásban sem bízhatunk meg.«

És akkor ott az ikon előtt megesküdtünk, hogy nincs közünk a szolgálatokhoz.”

NYITÓKÉP: Marcel Ciolacu / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek