Lemondott a háborús bűnökkel vádolt koszovói elnök, hogy magánemberként állhasson bíróság elé

Szerző: Vass Csaba
2020.11.05. 18:12

Háborús bűnök mellett szervkereskedelemmel is vádolják a frissen lemondott koszovói elnököt. Hashim Thaçi azt mondta, meg akarja őrizni hazája hírnevét, ezért távozik a posztról. Hágában áll majd bíróság elé, immáron magánemberként.

Lemondott a háborús bűnökkel vádolt koszovói elnök, hogy magánemberként állhasson bíróság elé

Lemondott Hashim Thaçi koszovói elnök, akit a hágai különleges ügyészség még júniusban vádolt meg háborús- és emberiesség elleni bűnökkel, amiket az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején követhetett el. Hágából egyébként pont szerdán erősítették meg:

Jakup Krasniqi korábbi koszovói ideiglenes elnököt letartóztatták Koszovóban az EU-s hatóságok segítségével háborús bűnök vádja miatt.

Így hát nem tűnhet váratlannak, hogy csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján Hashim Thaçi jelenlegi elnök bejelentette, mivel magánemberként kíván utazni a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságra, ezért azonnali hatállyal lemond államfői tisztségéről, hogy ezzel is megőrizze hazája hírnevét.

A lemondott államfőt és további kilenc egykori bajtársát többek között azzal vádolják, hogy a szerb-koszovói konfliktus idején koszovói albánokat, szerbeket, romákat gyilkoltak meg. A vád szerint Hashim Thaçi és társai, akik egykoron a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) parancsnokai voltak a fent említett időszakban

legalább száz gyilkosságért vonhatóak felelősségre, köztük néhány politikai ellenfelük haláláért is.

Korábban az Azonnali is részletesen megírta, hogy Vladimir Vukčević Szerbia korábbi háborús bűncselekmények kivizsgálásért felelős ügyésze bizonyítékokat talált a most lemondott koszovói elnök szerepére az 1998-1999-es konfliktusban. Az ügyész akkor azt állította, hogy a most lemondott koszovói elnöknek  is köze lehetett szervkereskedelemhez, amit a Koszovói Felszabadítás Hadsereg (UÇK) tagjai folytathattak az említett időszakban.

Az egykori szerb főügyész egyébként a szervkereskedelem mellett tíz különböző bűncselekménnyel vádolta Thaçit és rajta kívül még többeket, köztük a szintén a liberális-nacionalista Koszovói Demokratikus Pártban (PDK) politizáló, korábbi koszovói házelnököt, Kadri Veselit is. Miután a volt házelnök elleni vádakat is megerősítették, ezért Veseli az elnökhöz hasonlóan szintén bejelentette, önként utazik Hágába, hogy feleljen azokra.

Számít-e egyáltalán Koszovónak Thaçi lemondása?

Pressburger Csaba vajdasági újságíró, az Autonómia portál szerkesztője az Azonnali megkeresésére elmondta, hogy az elnök lemondása után most elnökválasztást kell kiírni Koszovóban, de az országban már egy jó ideje amúgy sem Hashim Thaçi volt az a személy, aki elsősorban meghatározza a belpolitikát.

„Koszovóban nem annyira erőteljes az a személyelvű autoriter rendszer, mint Szerbiában. Ez már abból is látszik, hogy a Koszovó és Szerbia közötti washingtoni szándéknyilatkozatot, amit aláírtak Aleksandar Vučić szerb elnökkel, azt Avdullah Hoti koszovói miniszterelnök írta alá és nem az elnök” – mondta a vajdasági újságíró. A szándéknyilatkozat aláírásakor egyébként a két ország közötti gazdasági kapcsolatok rendezésében állapodtak meg a felek, mivel Koszovó ugye Szerbiából vált ki, noha utóbbi nem ismeri el továbbra sem a főleg albánok lakta ország függetlenségét. Pressburger szerint

éppen ezért Thaçi lemondása nem jelent egy földrengésszerű eseményt már csak azért sem, mert már hónapokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy az elnök le fog mondani, amennyiben Hágában vádat emel ellene.

Az újságíró kiemelte ugyanakkor azt is, hogy Hágában a volt koszovói elnökéhez hasonló ügyek tárgyalásai eléggé sokáig elhúzódnak. Elég, ha csak a Vojislav Šešelj korábbi szerb miniszterelnök-helyettes és szélsőségesen nacionalista politikus ügyét vesszük figyelembe, aki olyan hosszú ideig volt előzetes letartóztatásban, hogy az ítélet után el is engedték, mert addigra már letöltötte a kiszabott büntetését. A csetnik vajdaként is emlegetett, ma már egy Szerbiában parlamenten kívülre szorult pártot vezető Šešeljt egyébként a délszláv háborúban elkövetett tetteiért vonták felelősségre többször is, de rengeteg vádpontban el sem tudták ítélni.

Azt, hogy ki lesz Thaçi utódja, nem lehet megjósolni Pressburger szerint, mivel a koszovói hatalom az elmúlt évek során eléggé instabillá vált.

Nyitókép: A volt elnök a koszovói biztonsági erőknek tart beszédet 2017-ben. Hashim Thaçi / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek