Jön az éjszakai kijárási tilalom és a mindenhol kötelező maszkviselet Romániában

2020.11.05. 19:26

Már napok óta benne volt a pakliban, hogy a román kormány újabb szigorításokat fog bevezetni, amivel a járvány terjedést fékeznék meg. Hétfőtől már fegyelmezettebben kell viselkedniük a Romániában tartózkodóknak.

Jön az éjszakai kijárási tilalom és a mindenhol kötelező maszkviselet Romániában

Klaus Johannis jobbközép román államfő csütörtökön részt vett a liberális román kormány ülésén, amelynek végén bejelentette azokat a szigorító intézkedéseket, amelyeket a kormány a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása végett vezet be.

A hétfőtől életbe lépő új korlátozások értemében:

+ Románia területén mindenhol kötelezővé válik a maszkviselet.

+ Az összes romániai iskola áttér az online oktatásra. Eddig lehetőség volt rá, hogy bizonyos iskolákban hagyományos módon folyjon a tanítás, vagy hibrid oktatást vezessenek be, azaz a tanulók egy része otthonról követte online az órákat; ez most megszűnik.

+ Ahol lehetőség van rá, ott az alkalmazottaknak át kell térniük az otthoni munkavégzésre.

+ Betiltják a zenés-táncos rendezvényeket, mulatságokat.

+ Az üzleteknek legkésőbb este 9 óráig be kell zárniuk.

+ Éjszakai kijárási korlátozásokat vezetnek be.

Az új intézkedések azért is érdekesek, mert Romániában eddig decentralizáltan, megyei szinten döntöttek arról, hogy egy-egy településen a járvány terjedési rátájának figyelembe vételével a szabadban is kötelezővé teszik-e a maszkviselést. Így az ország legtöbb megyéjében már eleve kötelező volt azokon a településeken a kültéri maszkviselés, ahol a járvány fertőzési rátája meghaladta a 3 ezreléket (vagyis ezer lakosból legalább három aktív fertőzött van),

most pedig már mindenhol az lesz.

A korábbi sajtóinformációk szerint a román kormány az éjszakai kijárási korlátozásokat este 10 és reggel 6 között tervezi bevezetni, egyelőre csak azokon a településeken, ahol a járvány fertőzési rátája meghaladta a 3 ezreléket. Csütörtök este azonban Klaus Johannis államfő nem részletezte, hogy ezek a korlátozások hánytól hányig tartanak majd.

Az intézkedéseket egyébként a rohamosan növekvő romániai esetszámok indokolják. Csütörtökön ugyanis 9714 új esetet azonosítottak az elvégzett 37 685 tesztből, vagyis

a tesztek pozitivitási rátája nagyon magas, 25,77 százalékos. A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta nem volt ilyen magas a romániai új esetek száma.

Keleti szomszédunk ugyanakkor nemcsak a napi esetszámok emelkedésében nem áll jól, hanem a napi elhalálozásokban sem. Szerdától csütörtökre 121-en vesztették életüket a koronavírus következtében. Egyre több román kórház éri el kapacitása felső határát, jelenleg több mint 12 ezer beteget ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen pedig 1014-en vannak.

A szigorítások ellenére Klaus Johannis államfő ismételten megerősítette, hogy a közelgő december hatodikai román parlamenti választások nem maradnak el, mivel garantálni tudják, hogy a kampány, és a szavazás is kockázatmentesen fog lezajlani.

NYITÓKÉP: Románia kormánya / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója
Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek