+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István & Vass Csaba
2020. november 5. csütörtök, 19:26
Már napok óta benne volt a pakliban, hogy a román kormány újabb szigorításokat fog bevezetni, amivel a járvány terjedést fékeznék meg. Hétfőtől már fegyelmezettebben kell viselkedniük a Romániában tartózkodóknak.

Klaus Johannis jobbközép román államfő csütörtökön részt vett a liberális román kormány ülésén, amelynek végén bejelentette azokat a szigorító intézkedéseket, amelyeket a kormány a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása végett vezet be.

 

A hétfőtől életbe lépő új korlátozások értemében:

 

+ Románia területén mindenhol kötelezővé válik a maszkviselet.

 

+ Az összes romániai iskola áttér az online oktatásra. Eddig lehetőség volt rá, hogy bizonyos iskolákban hagyományos módon folyjon a tanítás, vagy hibrid oktatást vezessenek be, azaz a tanulók egy része otthonról követte online az órákat; ez most megszűnik.

 

+ Ahol lehetőség van rá, ott az alkalmazottaknak át kell térniük az otthoni munkavégzésre.

 

+ Betiltják a zenés-táncos rendezvényeket, mulatságokat.

 

+ Az üzleteknek legkésőbb este 9 óráig be kell zárniuk.

 

+ Éjszakai kijárási korlátozásokat vezetnek be.

 

Az új intézkedések azért is érdekesek, mert Romániában eddig decentralizáltan, megyei szinten döntöttek arról, hogy egy-egy településen a járvány terjedési rátájának figyelembe vételével a szabadban is kötelezővé teszik-e a maszkviselést. Így az ország legtöbb megyéjében már eleve kötelező volt azokon a településeken a kültéri maszkviselés, ahol a járvány fertőzési rátája meghaladta a 3 ezreléket (vagyis ezer lakosból legalább három aktív fertőzött van),

 

most pedig már mindenhol az lesz.

 

A korábbi sajtóinformációk szerint a román kormány az éjszakai kijárási korlátozásokat este 10 és reggel 6 között tervezi bevezetni, egyelőre csak azokon a településeken, ahol a járvány fertőzési rátája meghaladta a 3 ezreléket. Csütörtök este azonban Klaus Johannis államfő nem részletezte, hogy ezek a korlátozások hánytól hányig tartanak majd.

 

Az intézkedéseket egyébként a rohamosan növekvő romániai esetszámok indokolják. Csütörtökön ugyanis 9714 új esetet azonosítottak az elvégzett 37 685 tesztből, vagyis

 

a tesztek pozitivitási rátája nagyon magas, 25,77 százalékos. A koronavírus-járvány márciusi kitörése óta nem volt ilyen magas a romániai új esetek száma.

 

Keleti szomszédunk ugyanakkor nemcsak a napi esetszámok emelkedésében nem áll jól, hanem a napi elhalálozásokban sem. Szerdától csütörtökre 121-en vesztették életüket a koronavírus következtében. Egyre több román kórház éri el kapacitása felső határát, jelenleg több mint 12 ezer beteget ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen pedig 1014-en vannak.

 

A szigorítások ellenére Klaus Johannis államfő ismételten megerősítette, hogy a közelgő december hatodikai román parlamenti választások nem maradnak el, mivel garantálni tudják, hogy a kampány, és a szavazás is kockázatmentesen fog lezajlani.

 

NYITÓKÉP: Románia kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás