+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 5. csütörtök, 13:56
A görögöknél már keddtől kötelező volt kültéren is maszkot viselni, és az éjszakai kijárási tilalom is életbe lépett, viszont mos háromhetes zárlatot rendelt el a kormányt, hogy fékezze a járvány terjedését. Aki elhagyná az otthonát, annak nemsokára SMS-t is kell küldenie egy kormányzati telefonszámra.

A koronavírus-járvány miatt három hétre, pontosabban november 30-ig nagyrészt leáll az élet Görögországban, az erre vonatkozó kormányhatározatot csütörtökön jelentette be Kiriákosz Micotákisz jobbközép liberális-konzervatív miniszterelnök.

 

Az új szorítások szombattól lépnek életbe, ezeknek értelmében:

 

+ Az országban a szupermarketek és gyógyszertárak kivételével be kell zárniuk az üzleteknek.

 

A hatóságok egyelőre betiltják az ország 13 régiója közötti közlekedést a civilek számára, emiatt leáll a régiók közötti tömegközlekedés is mindaddig, amíg újból bevezetik azt a tavaszi első hullám során már használt rendszert, miszerint a civil lakosságnak egy kormányzati telefonszámra kell SMS-t küldenie, amennyiben bevásárlás, munkavégzés vagy testmozgás miatt el szeretné hagyni az otthonát. Azoknak is SMS-t kell küldeniük, akik orvoshoz mennek, és csak azután hagyhatják el az otthonukat, hogy a mobiltelefonjukon hatósági engedélyt kapnak erre.

 

A középiskolai oktatást felfüggesztik, és átállnak a távoktatásra, de az általános iskolák és az óvodák nyitva maradhatnak. (Az egyetemi oktatást már korábban átvezették a vírtuális térbe.)

 

A taxik mindössze egyetlen utast szállíthatank fuvaronként. Kivételt képeznek a családok, az együtt élő párok, de mozgáskorlátozott személy is igénybe vehet személyi kísérőt.

 

A miniszterelnök a görög néphez intézett csütörtöki beszédében arról értekezett, hogy

 

ezeket a drasztikus lépéseket jobb most meghozni, mint később, mégpedig azért, hogy a görög egészségügyi és kórházi ellátás nehogy túlságosan leterhelődjön az elkövetkező időszakban.

 

A miniszterelnök az is elmondta, hogy a kormány egészségügyi szakértői csoportja az elmúlt 5 nap görögországi esetszámainak függvényében arra a következtetésre jutott, hogy a járvány olyan mértékben kezdett terjedni az országban, hogyha ezeket a szigorításokat tovább halogatná a kormány, akkor „a kórházakra nehezedő nyomás elviselhetetlenné válna”.

 

A miniszterelnök ígéretet tett arra vonatkozóan is, hogy a kormány pénzügyi segítséget fog nyújtani azoknak az állampolgároknak, akiket a mostani korlátozások anyagilag érintenek. A kormányfő azt ígérte, hogy ezekről a támogatásokról a csütörtöki nap folyamán jelent majd be konkrétumokat a pénzügyminiszter.

 

Görögországban szerdán az egészségügyi hatóságok rekordszámú, 18 koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetet jelentette be, és 2645 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Az országban a megerősített fertőzöttek száma már közelít a 47 ezerhez, a járvány pedig már közel 673 áldozatot követelt.

 

Görögországban keddtől éjszakai kijárási tilalom van érvényben éjfél és hajnali 5 között, valamint országosan kötelezővé tették a maszkviselést a nyílt tereken is. A görög kormány akkor elrendelte azt is, hogy az általuk erősen fertőzött területeknek tartott térségekben zárjanak be az éttermeknek és a szórakozóhelyek.

 

A kormányazt reméli, hogy a mostani szigorításoknak köszönhetően a karácsonyi ünnepekre az országban normalizálódni fog a helyzet, de számos korlátozó intézkedés az ünnepek alatt is érvényben lesz, hogy pontosan milyenek, arról egyelőre nem esett szó csütörtökön.

 

Nyitókép: Kiriákosz Micotákisz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás