SMS-ben engedélyezi a görög állam, hogy egyáltalán kimehess az utcára

Szerző: Vass Csaba
2020.11.05. 13:56

A görögöknél már keddtől kötelező volt kültéren is maszkot viselni, és az éjszakai kijárási tilalom is életbe lépett, viszont mos háromhetes zárlatot rendelt el a kormányt, hogy fékezze a járvány terjedését. Aki elhagyná az otthonát, annak nemsokára SMS-t is kell küldenie egy kormányzati telefonszámra.

SMS-ben engedélyezi a görög állam, hogy egyáltalán kimehess az utcára

A koronavírus-járvány miatt három hétre, pontosabban november 30-ig nagyrészt leáll az élet Görögországban, az erre vonatkozó kormányhatározatot csütörtökön jelentette be Kiriákosz Micotákisz jobbközép liberális-konzervatív miniszterelnök.

Az új szorítások szombattól lépnek életbe, ezeknek értelmében:

+ Az országban a szupermarketek és gyógyszertárak kivételével be kell zárniuk az üzleteknek.

A hatóságok egyelőre betiltják az ország 13 régiója közötti közlekedést a civilek számára, emiatt leáll a régiók közötti tömegközlekedés is mindaddig, amíg újból bevezetik azt a tavaszi első hullám során már használt rendszert, miszerint a civil lakosságnak egy kormányzati telefonszámra kell SMS-t küldenie, amennyiben bevásárlás, munkavégzés vagy testmozgás miatt el szeretné hagyni az otthonát. Azoknak is SMS-t kell küldeniük, akik orvoshoz mennek, és csak azután hagyhatják el az otthonukat, hogy a mobiltelefonjukon hatósági engedélyt kapnak erre.

A középiskolai oktatást felfüggesztik, és átállnak a távoktatásra, de az általános iskolák és az óvodák nyitva maradhatnak. (Az egyetemi oktatást már korábban átvezették a vírtuális térbe.)

A taxik mindössze egyetlen utast szállíthatank fuvaronként. Kivételt képeznek a családok, az együtt élő párok, de mozgáskorlátozott személy is igénybe vehet személyi kísérőt.

A miniszterelnök a görög néphez intézett csütörtöki beszédében arról értekezett, hogy

ezeket a drasztikus lépéseket jobb most meghozni, mint később, mégpedig azért, hogy a görög egészségügyi és kórházi ellátás nehogy túlságosan leterhelődjön az elkövetkező időszakban.

A miniszterelnök az is elmondta, hogy a kormány egészségügyi szakértői csoportja az elmúlt 5 nap görögországi esetszámainak függvényében arra a következtetésre jutott, hogy a járvány olyan mértékben kezdett terjedni az országban, hogyha ezeket a szigorításokat tovább halogatná a kormány, akkor „a kórházakra nehezedő nyomás elviselhetetlenné válna”.

A miniszterelnök ígéretet tett arra vonatkozóan is, hogy a kormány pénzügyi segítséget fog nyújtani azoknak az állampolgároknak, akiket a mostani korlátozások anyagilag érintenek. A kormányfő azt ígérte, hogy ezekről a támogatásokról a csütörtöki nap folyamán jelent majd be konkrétumokat a pénzügyminiszter.

Görögországban szerdán az egészségügyi hatóságok rekordszámú, 18 koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetet jelentette be, és 2645 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Az országban a megerősített fertőzöttek száma már közelít a 47 ezerhez, a járvány pedig már közel 673 áldozatot követelt.

Görögországban keddtől éjszakai kijárási tilalom van érvényben éjfél és hajnali 5 között, valamint országosan kötelezővé tették a maszkviselést a nyílt tereken is. A görög kormány akkor elrendelte azt is, hogy az általuk erősen fertőzött területeknek tartott térségekben zárjanak be az éttermeknek és a szórakozóhelyek.

A kormányazt reméli, hogy a mostani szigorításoknak köszönhetően a karácsonyi ünnepekre az országban normalizálódni fog a helyzet, de számos korlátozó intézkedés az ünnepek alatt is érvényben lesz, hogy pontosan milyenek, arról egyelőre nem esett szó csütörtökön.

Nyitókép: Kiriákosz Micotákisz / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek