+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 4. szerda, 16:24
Szlovákia nem létezne, ha nem lett volna Csehszlovákia, ám annak létrejötte eddig nem volt állami ünnep a szlovákoknál.

Kedden a Szlovák Nemzeti Tanács, vagyis a parlament jóváhagyta az állami ünnepekről szóló törvény módosítását, ami kibővíti ezek körét október 28-ával:

 

1918-ban ezen napon kiáltották ki Prágában a Csehszlovák Köztársaságot.

 

A csehek és a szlovákok azonban nem ugyanúgy viszonyulnak Csehszlovákia történetéhez. A közös államban az elmaradottabb Szlovákia alárendelt szerepben volt a fejlettebb Csehországhoz képest, ezért a szlovákok körében már az első köztársaság idején is megvolt az igény a nagyobb függetlenségre Csehszlovákián belül. Ez végül a kommunista korszakot is túlélve Csehszlovákia 1990-es szövetségi állammá alakulásában, majd 1993-as febomlásában csúcsosodott ki. 

 

Önállóságának elérése után Szlovákia nem is sorolta be a saját ünnepei közé a csehekkel közös múlt ezen fontos eseményének ünnepét. Roman Pataj, a Denník N újságírója szerint azért, mert

 

győzött az a nacionalista felfogás, hogy a szlovákok a csehek szegény rokonaiként csak szenvedtek Csehszlovákiában,

 

és bár az együttélés valóban nem volt tökéletes, a csehekkel közös állam Szlovákia számára is óriási előrelépés volt – ezért is üdvözli most a szerző a közös ország létrejöttének államünneppé nyilvánítását. 

 

Pavel Sybila író szerint azonban már nem lehetséges igazi, a szlovákok számára is átélhető állami ünnepet csinálni október 28-ból. Az író szerint ahhoz, hogy a szlovákok is kötődjenek Csehszlovákiához, sokkal korábban el kellett volna kezdeni annak a mítosznak az építését, hogy Szlovákia Csehszlovákiának köszönheti a létét. Ez viszont azért sem történt meg, mert a szlovákok nem voltak a közös állam „mozgatóerői”, ezért a csehekkel ellentétben nem is érzik annyira a saját országuk előzményének Csehszlovákiát. Hybila úgy látja, Csehszlovákiát nem lehet beilleszteni a szlovák nemzeti mítoszépítésbe, mert

 

a szlovákok mozgatóerői pont a közös állam ellen hatottak, ami a végeredményen, vagyis Csehszlovákia szétszakadásán is látszik.

 

1918. október 28-a Csehszlovákia szempontjából hasonló jelentőségű, mint Romániában a nemzeti ünneppé nyilvánított december elseje, azaz a 1918. december 1-jei gyulafehérvári nagygyűlés, az Erdély és a Román Királyság egyesülési szándékának bejelentésének napja. Csehországban október 28. ennek megfelelően eddig is állami ünnep volt, és mostantól Szlovákiában is az, bár munkaszüneti nap továbbra sem lesz. 

 

Trianonnal azonban Szlovákia továbbra sem foglalkozik; sőt a szlovák politika kimondottan megértően viszonyul a magyarok Trianon miatti fájdalmához, a jobboldali kormány ellenére baloldali többségű román parlament viszont fricskából változtatás nélkül másodszor is megszavazta a Klaus Johannis elnök által megfontolásra visszaküldött, június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját ünnepnappá nyilvánító törvényt, így azt most már a jobboldali elnöknek is alá kell írnia. 

 

NYITÓKÉP: ČT24 / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás