Szlovákia előre jelezte Ausztriának, hogy valami nem stimmel a bécsi merénylővel

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.04. 10:44

Noha Szlovákiában végül nem tudott töltényt venni magának a hétfő este lelőtt terrorista, a szlovákok leadták a drótot az osztrák hatóságoknak.

Szlovákia előre jelezte Ausztriának, hogy valami nem stimmel a bécsi merénylővel

Mint azt német lapok (az osztrák ügyekben a Strache-videó óta kimondottan jólértesült Süddeutsche Zeitung és két közszolgálati médium, az NDR és a WDR) kioknyomozták, a hétfői bécsi terrortámadás Ausztriában született észak-macedóniai albán elkövetője 2020 nyarán Szlovákiába utazott egy egyelőre ismeretlen személlyel, és ott hevesen érdeklődött arról, be tudna-e szerezni AK-47-be (más néven kalasnyikovba) való töltényeket. Vagyis abba a fegyverbe, amivel hétfő este hidegvérrel megölt négy embert a bécsi bulinegyedben (hogy az áldozatok kik, egyáltalán milyen nemzetiségűek voltak, még mindig nem tudjuk: az egyikük német, egy másikuk osztrák, ám a másik kettőről még ennyi megerősített információnk sincs).

Úgy tudni, hogy az iszlamista végül feleslegesen utazott Szlovákiába, ugyanis nem adtak el neki töltényt, miután nem volt fegyvertartási engedélye. Ami azonban az egészet érdekessé teszi az az, hogy ezt követően – legalábbis a német lapok a pozsonyi Denník N információi alapján így tudják –

a szlovák hatóságok értesítették az osztrák hatóságokat az illető Szlovákiában tett látogatásáról és annak céljáról.

Ezt a szlovák rendőrség azóta egy Facebook-posztban is megerősítette. A bécsi Kurier napilap információi szerint októberben tájékoztatták a szlovákok az osztrákokat, konkrétan a bécsi tartományi alkotmányvédelemmel és terrorizmus elleni védelemmel foglalkozó hatóságot.

Az osztrák belügyminisztérium annyit erősített meg, hogy a férfi valóban átutazott Szlovákiába, és ott valóban feltűnt a helyi hatóságoknak. Majd megpróbálta a német lapoknak adott válaszában egy kicsit a szlovákokra is rákenni az egészet, mondván a szlovák rendőrség nem folytatott nyomozást amiatt, hogy a férfi érdeklődött a töltények iránt. Vagyis mindez arra világít rá, amit Karl Nehammer osztrák jobbközép belügyminiszter is kritikaként fogalmazott meg az igazságügyminisztériummal szemben a keddi sajtótájékoztatóján: lehet, hogy minden egyes hatóság jól végzi a maga dolgát, de a rendszerben, a nagy egészben, a közöttük lévő együttműködésben vannak hibák. 

A későbbi merénylő ugyanis mindeközben egy deradikalizációs program résztvevője volt, és a vele mindent rendben találó felügyelőjének nem tűnt fel semmiféle visszaesés. (A húszéves férfit 2019 áprilisában ítélték 22 hónapra terrorszervezetben való részvétel miatt, ugyanis Szíriába akart utazni, hogy az ISIS-hez csatlakozzon. Azonban már decemberben feltételesen szabadult, hogy részt vehessen a deradikalizációs programban.) A lövöldöző alig pár napja, október végén volt utoljára deradikalizációs foglalkozáson, ahol határozottan elítélte a legutóbbi franciaországi terrortámadásokat, és végig kifejezetten együttműködően viselkedett az erre specializálódott szakemberekkel.

Az, hogy a Bécsben közmegegyezésszerűen már csak Oaschlochnak (segglyuknak) hívott merénylőnek volt egy útitársa, arra utal, hogy a hétfő esti, azóta az ISIS nevére vett terrortámadás nem egy ún. magányos farkas akciója volt, hanem mások is bele lehettek vonva a szervezésbe. További bizonyíték erre, hogy az utazáshoz használt autó egy az osztrák hatóságok előtt ismert iszlamista anyjának nevére van bejegyezve.

A cikk eredeti címében azt állítottuk, hogy már nyáron értesítve lettek a szlovák hatóságok, a sajtóhírek ennek időpontjáról azonban annyira ellentmondanak egymásnak, hogy átírtuk arra, hogy előre szóltak.

FOTÓ: A merénylő rendőrségi fotója 2019 januárjából / Falter

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek