Hiába jelentette be Trump a győzelmét, Biden jobban áll

2020.11.04. 11:17

Trump szerint Észak-Karolinát, Georgiát, Pennsylvaniát, és Wisconsint is megnyerte, miközben ez egyáltalán nem ilyen egyértelmű. Mennyi az esélye, hogy Trump fog győzni?

Hiába jelentette be Trump a győzelmét, Biden jobban áll

Donald Trump helyi idő szerint hajnali háromkor győzelmet hirdetett: elmondása szerint megnyerte az elnökválasztást, és azt is kijelentette, hogy a szavazatszámlálók csalni fognak az elkövetkezendő órákban, ha pedig nem ő nyer, az csakis csalás miatt történhet.

Trump egy olyan választás kapcsán említ már most csalást, ahol több millió szavazatot még meg sem számoltak: Pennsylvaniában például 2,5 millió levélszavazat megszámolásához még hozzá se fogtak.

A győzelemhez 270 elektori szavazat szükséges, és Trump a jelenlegi állás szerint 213 elektori szavazattal rendelkezik, miután megnyerte az ún. „vörös államokat”, amikben hagyományosan a republikánusok szoktak győzni. Eközben Biden 238 elektori szavazatot szerzett eddig, azonban több kulcsfontosságú államban még nem tudtak győztest hirdetni:

+ Észak-Karolinában (15 elektori szavazat) 94 százalékos feldolgozottságnál Trumpnak 50,1 százaléka, Bidennek 48,7 százaléka van, a különbség kevesebb mint 100 ezer szavazat;

+ Georgiában (16 elektori szavazat) 95 százalékos feldolgozottságnál Trump 50,5 százalék, Biden 48,3 százalék, Trump előnye 102 ezer szavazat;

+ Michiganben (16 elektori szavazat) 73 százalékos feldolgozottságnál Trump 53,3 százalék, Biden 45,1 százalék, a különbség pedig kevesebb mint 300 ezer szavazat;

+ Pennsylvaniaban (20 elektori szavazat) 64 százalékos feldolgozttságnál Trump 55,8 százalék, 48 százalék, a különbség közel 700 ezer szavazat, de 2,5 millió levélszavazatot még nem számoltak meg;

+ Nevadában (6 elektori szavazat) 67 százalékos feldolgozottságnál Biden 50,1 százalék, Trump 47,8 százalék, a különbség kevesebb, mint 30 ezer szavazat;

+ Wisconsinban (10 elektori szavazat) 94 százalékos feldolgozottságnál Biden 49,4 százalék, Trump 49,1 százalék, a különbség pedig kevesebb mint 11 ezer szavazat.

Jelenleg Trump áll jobban, azonban a legtöbb államban a demokratákhoz húzó megyék szavazatait nem számolták még meg.

Elképzelhető, hogy Trumpnak ez nem lesz elég

Pennsylvániában például 2,5 millió levélszavazatból csak egymilliót számoltak meg, azonban a levélszavazatokat csak a legvégén fogják hozzáadni az eredményhez. Az ABC becslése szerint a levélszavazatok 78 százaléka Biden felé húz majd, így Obama korábbi alelnöke matematikailag még bőven utol tudja érni Trumpot, sőt, meg is tudja fordítani az államot, azonban ezt vélhetően csak november 6-án fogjuk megtudni.

Georgiában sem annyira egyértelmű Trump győzelme: a szavazatok 94 százalékos feldolgozottságnál megálltak és majd csak reggel fogják folytatni, így magyar idő szerint csak délután lesz eredmény. Jelenleg Georgiában a demokrata fellegvárnak számító Atlantában és környékén vannak jobban lemaradva a számlálással, ezek a szavazatok pedig elsősorban Bidennek kedveznek, így elég szoros lesz az eredmény ebben az államban is.

Michigan kapcsán nehéz jóslatokba bocsátkozni, hiszen a szavazatok 23 százalékát még mindig nem számolták meg, így jelenleg bármelyik jelölt győzhet.

Nevadában hiába vezet Biden, még nem biztos a győzelme: ugyan az állam két legnagyobb városában, Las Vegasban és Nevadában is vezet Biden, de a vidékies körzetekben jól mozgósított Trump, egy megyéből pedig még egyáltalán nincs semmilyen adatunk.

Wisconsin sem lefutott: annak ellenére, hogy a szavaztok 94 százalékát már megszámolták és jelenleg hajszálnyival Biden vezet, de pár órával ezelőtt 89 százaléknál még Trump több mint ötvenezer szavazattal vezetett és jelenleg több republikánus megyét nem számoltak még meg teljesen, egy demokratákhoz húzó megyénél is nagyon alacsony a feldolgozottság. Viszont az összes szavazat 57 százaléka levélszavazat, ami leginkább Bidennek kedvez, és leginkább ezek a szavazatok vannak hátra.

Ki szerzi majd meg az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazatot?

Ha azt feltételezzük, hogy Pennsylvániát a levélszavazatok megfordítják – a számok alapján szerintünk ez a valószínűbb –, akkor az államban Biden fog győzni, ahogy Georgiában is Bidennek kedveznek a folyamatok. Azonban bárki is nyeri ezt az államot, az nagyon szoros eredmény lesz, ahogyan Wisconsinban is nagyon szoros eredmény várható a levélszavazatok hatalmas mennyisége miatt.

Wisconsinban az összes szavazat 57 százalékát a levélszavazatok adják ki.

Ha Biden nyer Nevadában, megfordítja Pennsylvaniát, Georgiát – ezek jelenleg plauzibilisnek látszó lehetőségek – és megnyeri Wisconsint, akkor szorosan, de 272 elektorral behúzza a korábbi alelnök a győzelmet, de még Michigan és Észak-Karolina is elérhető távolságban van.

Azonban ahhoz, hogy Trump győzzön, a regnáló elnöknek a hat maradék államból legalább ötöt be kellene húznia – ez pedig egyáltalán nem tűnik biztosnak.

Pennsylvaniában és Michiganben valószínűleg még napokig fogják számolni a szavaztokat, addig pedig nem tudjuk kijelenteni a győztest. Egy biztos: az eredmény szoros lesz, és Trump már belengette, hogy több államban is meg fogják támadni az eredményeket, amelyeket így majd újra fognak számolni.

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek