+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 4. szerda, 10:40
Elnököt választ Amerika, ebből pedig egyenesen következik, hogy tüntetések is vannak az Egyesült Államokban. Van, ahol össze is csaptak a tüntetők a rendőrökkel, és van, ahol már biztosra vehető, hogy tüntetni fognak az elkövetkező napokban is.

Az amerikai elnökválasztások éjszakáján az Egyesült Államok számos nagyvárosában tartottak megmozdulásokat és felvonulásokat.

 

Volt ahol a tüntetők a hatóságokkal is összecsaptak.

 

Sajtóinformációk szerint Los Angelesben tucatnyi Trump-ellenes tüntető vonult utcára, de az észak-karolinai Raleigh városában és az oregoni Portlandben is 200 főnél is nagyobb volt a tömeg.

 

Washingtonban is emberek vonultak a Fehér Ház épülete elé. A rendőrség megpróbálta feloszlatni a tömeget, emiatt pedig egy kisebb összetűzés is kialakult a hatóság embrei és a tüntetők között.A CBS News riportete megosztott egy videót arról, hogy

 

a Fehér Ház előtti téren valaki füstbombát robbantott.

 

 

 

 

A washingtoni fővárosi rendőrkapitányság szóvivője arról számolt be, hogy a választások éjszakáján letartoztattak egy tüntetőt, akit garázdaság vétsége miatt akartak őrizetbe venni a hatóságok, de ellenállt. Az amerikai fővárosban a Black Lives Matter aktivistái is felvonulást tartottak, és megafonokon követelték Trump eltávolítását a hatalomból.

 

A nyugati parton a Los Angeles-i rendőrkapitányság az egész városra kiterjedő riasztást adott ki kedd hajnalban. A városban körülbelül 100 tüntető próbált ellenállni az őket feloszlatni készülő rendőröknek. Itt is sor került letartózatásokra.

 

A Protect the Results (Védd meg az Eredményeket) nevű liberális ernyőszervezet egyébként országosan több mint 520 eseményt szervezett november negyedikétől kezdődően az elkövetkező napokra. A liberális szervezet arra az esetre készül tüntetésekkel, ha Donald Trump bejelenti a győzelmét még azelőtt, hogy összeszámolnák az összes szavazatot. Donald Trump helyi idő szerint kedd hajnalban már „nagy győzelemről” beszélt, szerda délelőtt tartott beszédében egy félmondatban

 

ki is mondta, hogy „győztünk," így az is biztos, hogy a Protect the Results tüntetései is meg lesznek tartva.

 

Az USA Today News egyébként egy fotósorozatot is közölt az Egyesült Államokban tartott tüntetésekről, valamint arról, hogy erre ki hogyan készül fel. A fényképekről jól kivehető a hangulat: számos helyen a Trumpot támogató tüntetők keveredtek vitába a Black Lives Matter aktivistáival, de voltak, akik csak a boltjaik kirakatait igyekeztek bedeszkázni még kedden, mivel tartottak a zavargásoktól.

 

Az amerikai sajtó arról cikkezik, hogy a választás eredményétől függetlenül az elkövetkező napokban folytatódni fognak a tüntetések az Egyesült Államokban.

 

Az Azonnalin folyamatosan követjük az amerikai elnökválasztások történéseit. Végleges eredmények egyelőre nincsenek, több kérdésre is csak a következő napokban tudjuk meg a választ, de arról már mi is írtunk, hogy a mostani adatokból mit lehet kiolvasni és hogy állnak a jelöltek.

 

Nyitókép: Chris Quintana / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan készül a nyitására a rendezvényszektor, ahol általában már hónapokkal előre leszervezik a koncerteket? Szakmabeliekkel jártunk utána!

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás