+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 3. kedd, 09:09
Mi szóltunk, hogy örüljünk a karanténmentes romániai beutazásnak, mert nem tart sokáig. Hát eddig tartott.

A koronavírus-fertőzöttek nagy száma miatt ismételten felkerült a kockázatosnak minősített országok romániai listájára Magyarország. Ez pedig azt jelenti,

 

hogy a hazánkból Romániába utazókra 14 napos elkülönítés vár a határátlépés után.

 

Az elmúlt három hétben szabadon lehetett beutazni keleti szomszédunkhoz, mivel Magyarországon a vírus terjedése, a román hatóságak adatai alapján, jóval alacsonyabb volt a romániainál, így a román törvények értelmében hazánkat nem helyezhették a járványügyi szempontból magas kockázatú országok listájára.

 

Románia aszerint helyezi különböző besorolású kategóriákba az országokat, hogy azok fertőzési rátája mekkora volt az elmúlt 14 napban. Ezt a listát hetente frissítik, így elvileg megtörténhet, hogy már jövő hétfőtől újra szabadon utazhatunk be Romániába, ha a magyarországi regisztrált fertőzöttek száma csökkenni kezd. 

 

Keleti szomszédunknál az egészségügyi hatóságok az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatait vették figyelembe a döntés meghozatalakor, és aszerint frissítették a listát. Az ECDC adatai szerint az elmúlt két hétben Romániában és Magyarországon is több mint 150 koronavírus-fertőzött jutott 100 ezer lakosra.

 

Fontos megjegyezni, hogy a karanténkötelezettség nem vonatkozik azokra a személyekre, akik három napnál rövidebb időre érkeznek Romániába, és fel tudnak mutatni egy negatív koronavírustesztet, amelyet a határátlépésük előtti 48 órában végeztek el.

 

A listára most visszakerült Magyarország mellett első ízben felkerül Bulgária is, de az európai országok közül Belgium, Csehország, Luxemburg, Szlovénia, Örményország, Svájc, Liechtenstein, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Grúzia, Szlovákia, Lengyelország, Spanyolország, Bosznia-Hercegovina, Ausztria, Montenegró, San Marino, Olaszország, Nagy-Britannia, Portugália, Észak-Macedónia, Gibraltár és Málta is szerepel.

 

Romániában a Stratégiai Kommunikációs Csoport hétfői adatai szerint 4041 újabb Covid-19-megbetegedést azonosítottak 10 566 teszt elvégzése után. Ez azt jelenti, hogy az elvégzett tesztek közel 40 százaléka pozitív lett.


NYITÓKÉP: Raimond Spekking / creativecommons.org

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyhónapos szünet után megújul és visszatér az Azonnali podcastja, a Helyzet – új formátummal, logóval és tartalommal. Tartsatok velünk!

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A huszonhároméves ötletgazda szerint szakítani kell azzal, hogy a király többet ér, mint a dáma, mert azt üzeni, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak.

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás