Ha Romániába utaznál Magyarországról, ismét vár a karantén

Szerző: Vass Csaba
2020.11.03. 09:09

Mi szóltunk, hogy örüljünk a karanténmentes romániai beutazásnak, mert nem tart sokáig. Hát eddig tartott.

Ha Romániába utaznál Magyarországról, ismét vár a karantén

A koronavírus-fertőzöttek nagy száma miatt ismételten felkerült a kockázatosnak minősített országok romániai listájára Magyarország. Ez pedig azt jelenti,

hogy a hazánkból Romániába utazókra 14 napos elkülönítés vár a határátlépés után.

Az elmúlt három hétben szabadon lehetett beutazni keleti szomszédunkhoz, mivel Magyarországon a vírus terjedése, a román hatóságak adatai alapján, jóval alacsonyabb volt a romániainál, így a román törvények értelmében hazánkat nem helyezhették a járványügyi szempontból magas kockázatú országok listájára.

Románia aszerint helyezi különböző besorolású kategóriákba az országokat, hogy azok fertőzési rátája mekkora volt az elmúlt 14 napban. Ezt a listát hetente frissítik, így elvileg megtörténhet, hogy már jövő hétfőtől újra szabadon utazhatunk be Romániába, ha a magyarországi regisztrált fertőzöttek száma csökkenni kezd. 

Keleti szomszédunknál az egészségügyi hatóságok az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatait vették figyelembe a döntés meghozatalakor, és aszerint frissítették a listát. Az ECDC adatai szerint az elmúlt két hétben Romániában és Magyarországon is több mint 150 koronavírus-fertőzött jutott 100 ezer lakosra.

Fontos megjegyezni, hogy a karanténkötelezettség nem vonatkozik azokra a személyekre, akik három napnál rövidebb időre érkeznek Romániába, és fel tudnak mutatni egy negatív koronavírustesztet, amelyet a határátlépésük előtti 48 órában végeztek el.

A listára most visszakerült Magyarország mellett első ízben felkerül Bulgária is, de az európai országok közül Belgium, Csehország, Luxemburg, Szlovénia, Örményország, Svájc, Liechtenstein, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Grúzia, Szlovákia, Lengyelország, Spanyolország, Bosznia-Hercegovina, Ausztria, Montenegró, San Marino, Olaszország, Nagy-Britannia, Portugália, Észak-Macedónia, Gibraltár és Málta is szerepel.

Romániában a Stratégiai Kommunikációs Csoport hétfői adatai szerint 4041 újabb Covid-19-megbetegedést azonosítottak 10 566 teszt elvégzése után. Ez azt jelenti, hogy az elvégzett tesztek közel 40 százaléka pozitív lett.


NYITÓKÉP: Raimond Spekking / creativecommons.org

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek