+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 3. kedd, 09:09
Mi szóltunk, hogy örüljünk a karanténmentes romániai beutazásnak, mert nem tart sokáig. Hát eddig tartott.

A koronavírus-fertőzöttek nagy száma miatt ismételten felkerült a kockázatosnak minősített országok romániai listájára Magyarország. Ez pedig azt jelenti,

 

hogy a hazánkból Romániába utazókra 14 napos elkülönítés vár a határátlépés után.

 

Az elmúlt három hétben szabadon lehetett beutazni keleti szomszédunkhoz, mivel Magyarországon a vírus terjedése, a román hatóságak adatai alapján, jóval alacsonyabb volt a romániainál, így a román törvények értelmében hazánkat nem helyezhették a járványügyi szempontból magas kockázatú országok listájára.

 

Románia aszerint helyezi különböző besorolású kategóriákba az országokat, hogy azok fertőzési rátája mekkora volt az elmúlt 14 napban. Ezt a listát hetente frissítik, így elvileg megtörténhet, hogy már jövő hétfőtől újra szabadon utazhatunk be Romániába, ha a magyarországi regisztrált fertőzöttek száma csökkenni kezd. 

 

Keleti szomszédunknál az egészségügyi hatóságok az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatait vették figyelembe a döntés meghozatalakor, és aszerint frissítették a listát. Az ECDC adatai szerint az elmúlt két hétben Romániában és Magyarországon is több mint 150 koronavírus-fertőzött jutott 100 ezer lakosra.

 

Fontos megjegyezni, hogy a karanténkötelezettség nem vonatkozik azokra a személyekre, akik három napnál rövidebb időre érkeznek Romániába, és fel tudnak mutatni egy negatív koronavírustesztet, amelyet a határátlépésük előtti 48 órában végeztek el.

 

A listára most visszakerült Magyarország mellett első ízben felkerül Bulgária is, de az európai országok közül Belgium, Csehország, Luxemburg, Szlovénia, Örményország, Svájc, Liechtenstein, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Grúzia, Szlovákia, Lengyelország, Spanyolország, Bosznia-Hercegovina, Ausztria, Montenegró, San Marino, Olaszország, Nagy-Britannia, Portugália, Észak-Macedónia, Gibraltár és Málta is szerepel.

 

Romániában a Stratégiai Kommunikációs Csoport hétfői adatai szerint 4041 újabb Covid-19-megbetegedést azonosítottak 10 566 teszt elvégzése után. Ez azt jelenti, hogy az elvégzett tesztek közel 40 százaléka pozitív lett.


NYITÓKÉP: Raimond Spekking / creativecommons.org

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás