+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. november 2. hétfő, 11:32
Igyekeznek tisztábban termelni, de amíg más országok nem győzik tőlük venni a gázt, ők sem akarnak másból pénzt csinálni.

Oroszország nem fogja vissza a fosszilis energiahordozók termelését a következő évtizedekben, hiába lenne ez fontos klímavédelmi szempontból. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a Guardiannek azt mondta,

 

„nem látjuk, hogy a közeljövőben a gáztermelés csúcsára érnénk” – ezt azzal indokolta, hogy a világ lakossága egyre több gázt igényel, ezért annak kitermelése is növekedni fog, legyenek bármilyen klímacélok.

 

A Guardian ugyanakkor kiemeli, hogy az akár 50 százalékkal is növekvő gázkitermelés mellett Oroszország a tisztaégésű hidrogén és szén-dioxid-befogási technológiák fejlesztésében is vezető szerepre tör. Ezekkel a nagyobb gázkitermelés mellett lenne esély a környezeti terhelés csökkentésére.

 

Ugyanakkor a jelenlegi 680 milliárd köbméteres gázkitermelést 2035-ig egybillióra bővítenék.

 

Tankerhajókon is sokkal több gázt exportálnának, közben pedig az Északi Áramlat nevű gázvezetéken továbbra is 200 milliárd köbméter érkezne minden évben.

 

„A természetes gáz lehet környezetbarát energiaforrás. Úgy hisszük, ennek aránya a globális energiamixben csak növekedni fog. Szerintünk ez nemcsak Európára, hanem az egész világra is igaz” – fogalmazott Novak.

 

A miniszternek abban egyébként igaza van, hogy a gáz környezetbarátabb energiaforrás a fűtéshez, mint például a szén: utóbbihoz képest a gáz ugyanis nagyjából feleannyi üvegházhatású gázt juttat csak a levegőbe. Ugyanakkor a Nemzetközi Energiaügynökség egy jelentése alapján az EU azt tartaná kívánatosnak, hogy a 2020-as évek végére az európai gázfelhasználás nyolc százalékkal a 2019-es szint alá essen.

 

Oroszország, a hidrogénnagyhatalom

 

Novak ezzel együtt hangsúlyozta, hogy Oroszország a környezetkímélőbb energiaforrásokról sem mond le. Ilyen lehet az általa is hangoztatott hidrogén gyártása. Ezt kétféleképpen lehet mesterségesen előállítani: elektrolízissel, ebben az esetben a hidrogén- és oxigénmolekulákat választják szét, illetve pirolízissel. Ekkor a szén-dioxidot „választják le” a gázról. Novak szerint Oroszország mindkét technika alkalmazására képes, emellett pedig a szén-dioxidot befogó technikák alkalmazását is lehetségesnek tartja.

 

„Eddig minden ilyesmi meglehetősen drágának számított, de úgy gondoljuk, hogy miként a megújuló energiaforrások árai is csökkennek, úgy a hidrogéntermelésé is változni fog.

 

Gyárthatunk hidrogént és szállíthatjuk is, és a technológiát is eladhatjuk külföldre” – mondta Novak.

 

Az energiaügyi miniszter azt is elmondta, hogy szerinte Oroszország sokat tesz a klímavédelmi célok eléréséért. Egyes kutatások azért egészen más következtetésekre jutnak: a Carbon Action Tracker nevű civil szervezet nemrégiben „kritikusan elégtelennek” nevezte többek között az orosz klímavédelmi intézkedéseket is.

 

NYITÓKÉP: Zapoljarne olaj- és gázföldje FOTÓ: Orosz Kormány / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás