Meglepetésgyőzelem Moldovában: EU-párti jelölt nyerte az elnökválasztás első fordulólóját

2020.11.02. 08:56

A diaszpóra szavazatainak megszámlálása után immár világos: Maia Sandu lett az első, a jelenlegi államelnök, Igor Dodon a második. Köztük dől majd el november 15-én, hogy milyen fordulatot vesz a moldáv állam.

Meglepetésgyőzelem Moldovában: EU-párti jelölt nyerte az elnökválasztás első fordulólóját

Hétfőn reggel a szavazatok 98,81 százalékos feldolgozottsága mellett immár biztosan kijelenthető, hogy

a moldovai választás első fordulóját az EU- és Románia-párti Maia Sandu nyerte 36,10 százalékkal.

AZ EREDMÉNYEK A MOLDÁV VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG HONLAPJÁN. A KÉK SZÍN NEM JELENT SEMMIT, CSAK EZZEL JELÖLTÉK A TERÜLETET, A SZÁZALÉKOK JOBBRA. FOTÓ: SCREENSHOT A MOLDOVAI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG HONLAPJÁRÓL.

Sandu tehát sikeresen bejutott a második fordulóba, amelyre november 15-én kerül majd sor. Sandu ellenfele a jelenlegi moldáv államfő, a szocialisták pártelnöke, Igor Dodon lesz. Dodon jelenlegi államfő politikáját az oroszbarátság – mindig ott volt Putyin mellett a május 9-i, második világháború lezáró Győzelem Napi katonai felvonuláson a moszkvai Vörös téren – és Románia sorozatos bírálata jelentette. Belpolitikájában pedig a moldovai oligarchák között egyensúlyozó, hol az egyik támogatását élvező, hol egy másik ellenszenvét kivívó elnök volt.

Maia Sandu győzelméhez a moldáv diaszpóra járult hozzá a leginkább, ugyanis

Sandu a diaszpóra-szavazatok 70 százalékát szerezte meg.

A második legtöbb diaszpóra által leadott szavazatot a polgármester–botrányhős–üzletember Renato Usatîi gyűjtötte be, rá 17 százalék voksolt. A jelenleg regnáló államfő a külföldön élő moldovaiak szavazatainak mindössze csak 3,65 százalékát kapta.

A MOLDÁV DIASZPÓRA SZAVAZATAI. FOTÓ: FOTÓ: SCREENSHOT A MOLDOVAI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG HONLAPJÁRÓL.

Az ország fővárosában, Kisinyovban már szorosabb eredmények születtek, azonban itt is Sandu győzött: 10 százalékkal többet kapott, így lett 45 százalékos eredménye, míg a regnáló államfő, Igor Dodon csak a kisinyoviak 34 százalékának a voksát tudta összegyűjteni. Moldovában létezik egy autonóm tartomány is, Gagauzia. A gagauz ortodox vallású török nép, írásukban a cirill betűket használják. Talán nem meglepő, hogy az oroszpárti jelenlegi államfő, Dodon a gagauz szavazatok 84 százalékát, Renato Usatîi a szavazatok 11 százalékát, míg Sandu csak a szavazatok kettő százalékát kapta meg.

A meglepetésgyőztes Sandu vasárnap este megköszönte a moldáv diaszpóra támogatását. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy kampánycsapata több választási csalásra utaló tevékenységet észlelt.

„Szervezetten, buszokkal hoztak választópolgárokat” – utalt a nemzetközi jogilag Moldovához tartozó terület, Transznisztria lakosaira.

A regnáló államelnök, Dodon közhelyektől hemzsegő beszédében megköszönte az államapparátus segítségét, hogy azok „szabad és demokratikus választást” tettek lehetővé Moldovában. A harmadik helyen végzett Renato Usatîi beszédében már a bírálta is az EU-párti ellenzéket, mert azok a moldáv diaszpóra szavazataiért aggódtak. Mint mondta: „önök négy hónapot Dodonnal szövetségben voltak, és nem változtatták meg a választási törvényt. Önöknek a diaszpóra nem fontos, csak a szavazata."

Mindez azt jelentheti, hogy a második forduló előtt intenzív tárgyalások fognak zajlani, hogy eldöntsék azt, hogy az Usatîi-tábor kit fog támogatni november 15-én.

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek