Így támogasd gyermeked továbbtanulását!

2020.11.02. 08:00

Szülőnek lenni hatalmas feladat, hiszen gyermekünk nap, mint nap – kisebb-nagyobb mértékben – a mi segítségünkre, támogatásunkra szorul. Ráadásul a gyereknevelés – legyünk őszinték – a sok felejthetetlen pillanat mellett rengeteg költséggel is jár, ami gyermekünk életének egy adott szakaszában sokkal többe is kerülhet, mint azt elsőre gondolnánk.

Így támogasd gyermeked továbbtanulását!

Gyermekünk születésétől kezdve a legjobbat szeretnénk számára, és szülőként igyekszünk mindent előteremteni, illetve megadni neki, ami a boldogulásához szükséges.

Ugyanakkor az idő előrehaladtával a rendszeres kiadások mellett – étkezés, ruházkodás, különórák, stb. – megjelennek az egyszeri nagyobb költségek is. Az egyetemi – de sokszor már a szakirányú középiskolai – tanulmányok nagy összegű tandíja mellett ugyanis gyakran olyan költségekkel is számolnunk kell, mint az albérlet vagy kollégium, az utazás vagy éppen egy laptop költségei. Ezek pedig a legtöbb esetben meglehetősen nagy terheket rakhatnak a családi kasszára.

Gondoljunk csak bele, mennyibe is kerül mindez. Legyen szó akár államilag finanszírozott vagy önköltséges képzésről 4,5 millió forinttól akár több mint 8 millió forintba is kerülhet, amire gyermekünk lediplomázik.

Honnan teremthetjük elő ezt az összeget?

Láthatjuk tehát, hogy egyetemre vagy főiskolára járni, szakmát tanulni igen drága mulatság még önköltséges képzés mellett is. Ennyi pénzt pedig sok család nem tud egyszerre előteremteni gyermeke számára. Éppen ezért, akiket nem tudnak támogatni a szüleik, sok esetben először inkább dolgozni kezdenek, hogy pénzt gyűjtsenek tanulmányaikra.

A munka világából viszont sokan már nem tudnak, vagy nem is akarnak kiszakadni, így vagy el is engedik a továbbtanulás lehetőségét, vagy munka mellett végzik tanulmányaikat. Ugyanakkor ilyen magas összeget diákként, alkalmi vagy teljes munkaidős fizetéssel összegyűjteni és jól is tanulni nagyon nehéz és megterhelő feladat lehet egy gyermek számára.

A napi 6, 8 esetleg 10 órás munka mellett szinte lehetetlen eredményesen tanulni is, ami sokszor akár azt is eredményezheti, hogy a diákok idő előtt abbahagyják tanulmányaikat. Ezzel pedig elvesztik annak a lehetőségét, hogy végzettséget szerezzenek, amivel jobb állást és akár több fizetést is biztosíthatnának maguknak a jövőben.

A munka mellett egy másik lehetőség gyermekünk számára, ha diákhitelből finanszírozza egyetemi képzését, ami félévente biztosíthat számára megfelelő mennyiségű összeget. Ez látszólag jó megoldásnak is tűnik, hiszen lehetőséget ad a diákoknak, hogy csak a tanulmányaikra koncentrálhassanak. Ugyanakkor, ha hitellel indítja felnőtt éveit, akkor annak törlesztése hosszú évekig kísérheti az útját, ami akár jelentősen megnehezítheti az anyagi stabilitás és függetlenedés kiépítését.

Miért fontos gyermekeink anyagi támogatása is?

Az eddigiek alapján tehát elmondható, hogy azok a gyerekek, akiket tudnak támogatni a szülők sokkal jobb helyzetből indulnak, hiszen van elég idejük a tanulásra, kevesebb a stressz és nem verik adósságba magukat.

Ráadásul gyermekünk a jó tanulmányi eredményekért ösztöndíjat is kaphat, akár át is kerülhet államilag támogatott képzésre, ha korábban önköltséges formára nyert felvételt. A magas tanulmányi átlag pedig színvonalasabb kollégiumi elhelyezést – vagyis kényelmet – is jelenthet számára. Egyszóval akinek van ideje tanulni, már ezzel is sokat spórolhat a magas költségeken.

Emellett fontos megemlíteni azt is, hogy ilyen esetben gyermekünknek több ideje és energiája maradhat kikapcsolódni, kapcsolatokat építeni is, ami szintén számos előnyt jelenthet a későbbiekben. Hiszen az egyetemi csoporttársak az évek során a szakma különböző területein helyezkedhetnek el, ami akár jelentős – kölcsönös – támogatást vagy akár marketing lehetőséget, ajánlásokat is jelenthetnek a karrierépítés során.

Mindez persze nagyon szépen hangzik, mégis jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ezt a sok pénzt honnan teremtse elő egy család, hiszen ez egyszeri kiadásként sokaknak egyszerűen lehetetlen.

Van azonban megoldás, hogy a felsőoktatás és a jó szakmai előmenetel ne csak a gazdagok privilégiuma legyen. Ha ugyanis időben gondolkozunk – és nem egy összegben szeretnénk a többmilliós összeget előteremteni –, akkor akár egy kifejezetten gyermekek számára indított megtakarítási számlával, havi pár ezer forint befizetésével az évek alatt akár milliókat is összegyűjthetünk. A választott megtakarítás hozamairól már nem is beszélve, amik további támogatási összeget jelenthetnek gyermekünk továbbtanulásában.

Mennyit tegyünk félre havonta?

Egy időben elindított megtakarítással havi szinten sem kell megterhelnünk a családi kasszát. Lehetőségünk van ugyanis már gyermekünk születésétől kezdve megnyitni egy megtakarítási számlát, amire minden hónapban elég akár 8000 forintot félrerakni. Léteznek ugyanakkor olyan konstrukciók is, amiknél nincs előre meghatározott fix összeg, vagyis mi határozhatjuk meg, hogy mikor és mennyi pénzt teszünk félre.

Ha tehát például gyermekünk születésétől kezdve 18 éves koráig minden hónapban befizetünk 8000 forintot, akkor több, mint 1,7 millió forintot gyűjthetünk össze, ami mellé 1,2 millió hozamot is kapunk. Vagyis mire gyermekünk elkezdi az egyetemet akár közel 3 millió forinttal is támogathatjuk jövőjét, ami jelentősen megkönnyítheti a továbbtanulását.

Ha pedig lehetőségünk van többet félretenni, akkor havi 25 000 forint megtakarított pénzzel több mint 9 millió forintot is összegyűjthetünk. Ez az összeg pedig a tanulmányai mellett akár még egy saját lakás önrészét is fedezheti.

Ugyanakkor azt is jó, ha tudjuk, hogy akkor sem kell aggódnunk, ha gyermekünk már idősebb, hiszen bármikor érdemes elkezdeni a megtakarítást, korhatár megkötése nélkül. Gyermekünk 7 éves korában indított megtakarítással például havi 15.000 forintot félrerakva kicsit több mint 2,7 millió forintot gyűjthetünk össze hozamokkal együtt.

Kezdjünk el időben megtakarítani!

Láthatjuk tehát, hogy minél előbb kezdünk el gondoskodni gyermekünk jövőjéről, annál nagyobb előnyökkel indulhat el nem csak a tanulmányok során, hanem később is jobb karrierlehetőségei lehetnek az életben.

Ennek köszönhetően tehát könnyebben megadhatjuk gyermekünknek a nyugodt és fejlődésre, tanulmányokra, kapcsolatokra fókuszáló fiatalkort. Ehhez pedig nem kell mást tennünk, mint kiválasztani a három legismertebb, kifejezetten gyermekcélú megtakarítás – babakötvény, banki megtakarítási számla, biztosítói gyermek előtakarékosság – egyikét, ami a leginkább a céljaink elérését szolgálja.

Lehetőségünk van ugyanis elsősorban pénzügyi tudatosságra nevelni gyermekünket például egy nevére indított bankszámlával. Befizethetünk havonta egy rendszeres összeget hosszú távon, akár gyermekünk 18 éves kora után is a biztosítói megtakarítással. Illetve azt is megtehetjük, hogy szabadon – akkor fizetünk be és annyi pénzt, ahogy a lehetőségeink engedik –, költségek nélkül vezethetünk babakötvényt, aminek az összegét gyermekünk 18 éves korában egy összegben megkapja és szabadon fel is használhatja.

E három kifejezetten gyerekek számára létrehozott takarékoskodási forma tehát eltérő feltételeket és lehetőségeket kínál, így érdemes alaposan utánajárni, hogy milyen szempontok fontosak a számunkra és mit enged meg a pénztárcánk, hogy gyermekünk jövőjét anyagilag is biztosítani tudjuk.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek