+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2020. november 1. vasárnap, 16:00
A tervek szerint a 180 éves budapesti laktanyából csak a főhomlokzat marad meg, és egy teljesen új lakó- és irodakomplexum épül a helyén. Az épületet már az előző beruházó is bontani akarta, a mostaninak meg már engedélye is van rá.

A budai Bem téren álló Radetzky-laktanya épülete évek óta üresen áll, és egyre siralmasabb állapotban van. A laktanya az utóbbi években több tulajdonosváltáson is átesett, és ezidáig kettő terv is született már a megújítására. Az előző tulajdonos, a szlovák HB Reavis

 

az épület szinte teljes bontásával számolt,

 

a látványtervek szerint az eredeti épületből csak a Bem térre és a Dunára néző épületrész, traktus főkomlokzata és oldalhomlokzatai (ezeket az egyszerűség kedvéért a továbbiakban pontatlanul főépületnek nevezem), illetve a magtár homlozatrészlete maradtak volna meg, amiket körülölelt volna az új hipermodern irodaház.

 

A KORÁBBI TERV AZ ÉPÜLET ÁTALAKÍTÁSÁRA: AZ ÚJ BEKEBELEZI A RÉGIT, AMIBŐL CSAK PÁR HOMLOKZATSZAKASZ MARADT VOLNA MEG. FORRÁS: FŐVÁROSI BLOG / FACEBOOK

 

A laktanya 2011-től műemléki védelem alatt állt, a beruházó engedély nélkül kezdte meg a bontását, amit a hatóságok leállíttattak, majd éveken tartó pereskedés után a tulajdonos lemondott a beruházásról és 2018-ban túladott az épületen. 

 

Ezzel az épület megmenekülni látszott, viszont még ugyanebben az évben

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy rendelettel megszüntette az épület műemléki védettségét.

 

2020 tavaszán az Átlátszó nyomozta ki, hogy a laktanya új tulajdonosa a Wáberer Györgyhöz köthető WS Buda Project Kft. Az új beruházó új terveket készíttetett, a projektet pedig a kormány 2020 augusztusában kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánította – vagyis onnantól fogva nem kötik az építkezésekre vonatkozó általános szabályok, és a kerület vezetése és lakosai sem szólhatnak bele a lakóhelyüket az építkezés okozta változásokba. 

 

Több tisztelet a múltnak

 

Szeptember végén kerültek nyilvánosságra az új látványtervek, amiket a 3h építésziroda készített. A tervezett új épület sokkal visszafogottabbnak ígérkezik a HB Reavis-féle irodaházánál: míg az utóbbi egyetlen gigantikus épülettel számolt, a 3h tervein egy több különböző méretű tömbre tagolt épület látszik, köztük jól elkülöníthető az eredeti épület Dunára és a Bem térre néző főépületének tömbje; ezt az új beruházás nem „falja fel” fel, mint a korábbi terveken.

 

Az új tervekről szóló hírek legtöbbje már a címében kiemeli, hogy ezúttal műemléki szempontokat is figyelembe vevő megújulásról van szó – az elsőként az Octogon építészeti és designszaklapban megjelent látványterveket tartalmazó cikknek a címe is úgy kezdődik, hogy „Tisztelet a múltnak” –, és az új tervek valóban lényegesen eltérnek a korábbiaktól. Az eredeti épület szempontjából viszont nincs változás a HB Reavis fejlesztéséhez képest: a 3h tervei

 

ugyanúgy a teljes épület lebontásával számolnak, és csak a főépület homlokzatait tartanák meg.

 

(Ezt már a látványtervek nyilvánosságra hozása előtt tudni lehetett: szintén az Átlátszó szerezte meg még júliusban az épület bontási terveit, amin egyértelműen látszik, hogy csak a három homlokzatszakaszt tervezik megtartani.)

 

AZ ÚJ ÉPÜLET LÁTVÁNYTERVE. VISSZAFOGOTTABB, MINT A KORÁBBI, DE AZ EREDETI ÉPÜLETBŐL ÍGY IS CSAK A FŐ TRAKTUS HOMLOKZATA MARAD MEG. KÉP: MOMENTUM - II. KERÜLET / FACEBOOK / 3H ÉPÍTÉSZIRODA

 

Azzal együtt, hogy az új tervek a korábbiakhoz képest valóban egy árnyalattal több tisztelettel nyúlnak az épülethez, és az új épületcsoport sem a radikális designépítészet vonulatába illeszkedik, sokkal inkább a letisztult modern építészet hagyományát folytatja, a Radetzky-laktanya és az egész környék ennél is több tiszteletet érdemel.

 

Minden magasabb lesz

 

Az eredeti épület Dunára néző domináns főépületét két oldalról egy-egy vele azonos magasságú és stílusú épületszárny köti össze a telek hátuljában elhelyezkedő magtárral. Ezek a tervek szerint mind eltűnnek majd, a megmaradó a főépület tömbje (vagyis annak a homlokzata) új,

 

az eredetinél jóval magasabb és meredekebb tetőt kap,

 

bizonyára azért, hogy a tetőtér jobban kihasználható legyen, egyúttal jobban illeszkedjen a mögötte felépítendő új tömbök magasságához. Ezzel azonban megváltoznak a főépület arányai: a jelenlegi alacsonyabb, kevésbé meredek tető kiemeli a homlokzat tiszteletet parancsoló szigorát, ami az új, magasabb tetővel eljelentéktelenedik: olyan ez, mintha mondjuk Ferenc József jampi-frizurát kapna.

 

CSAK A FŐÉPÜLET HOMLOKZATA MARAD MEG, DE AZ IS JÓVAL MAGASABB ÉS MEREDEKELBB TETŐT KAP, MÖGÖTTE PEDIG ÚJ LAKÓ- ÉS IRODAKOMPLEXUM ÉPÜL, A MEGLÉVŐ ÉPÜLETNÉL SOKKAL MAGASABB TÖMBÖKKEL. KÉPEK: A SZERZŐ FELVÉTELE; MOMENTUM - II. KERÜLET / FACEBOOK / 3H ÉPÍTÉSZIRODA

 

A Bem tér látképét is meghatározó főépület a magasabb tető ellenére is elveszíti az eddigi dominanciáját: a mögötte felhúzandó új tömbök az eredeti főépület párkánymagassága fölé nyúlnak majd, a komplexum központi tömbje pedig mindegyiknél, még a meredek tetejű régi főépületnél is magasabb lesz. 

 

Sokszínű környék

 

Mivel a Radetzky-laktanya a mostani formájában alacsonyabb a környező épületek legtöbbjénél, az új, magasabb épületrészekkel a Bem tér, valamit a laktanya két oldalának utcái, a Bem József és a Fekete sas utcák is zsúfoltabbnak, kevésbé szellősnek hatnak majd.

 

BALRA A RADETZKY-LAKTANYA, JOBBRA A SZOCIALISTA MODERNISTA JANÁKY-OTP-TÁRSASHÁZ. KEVESEBB LÁTSZIK MAJD AZ ÉGBŐL. KÉP: A SZERZŐ FELVÉTELE

 

Ráadásul a laktanya oldalszárnyainak és a magtárnak a bontásával még tovább zsugorodik majd a környék századfordulós történelmi hangulata:

 

+ a Fekete Sas utca túloldalát egy ötvenes évek végén épült szocialista modernista tömb foglalja el,

 

+ mögötte az egykori budai remíz átépítésével létrejött Margit Palace irodaépület áll – ami a remíz régi ipari épületéhez radikálisan, mégis sokkal nagyobb alázattal nyúlt hozzá, mint ahogy most a Radetzky-laktanyát tervezik átalakítani –,

 

+ a Bem József utca túloldalán a két világháború között épült modern bérházak sorakoznak,

 

+ a Bem tér déli oldalát pedig a Külügyminisztérium huszadik század elején épült, de az 1990-es években komolykodó posztmodern giccspalotává alakított tömbje foglalja el.

 

Századfordulós épületek csupán a Bem tér északi oldalán maradtak; a Radetzky-laktanya ennél is régebbi épületszárnyainak és a magtárnak az eltűnésével

 

a környék építészeti sokszínűségén is nagy csorba esik majd.

 

AZ ÉPÜLET OLDALSZÁRNYAI ÉS A MAGTÁR KÜLÖNLEGES TÖMBJE IS ELTŰNIK A TERVEK SZERINT. KÉPEK: A SZERZŐ FELVÉTELEI

 

Mélygarázs és tiltakozás

 

Az új épületkomplexum természetesen háromszintes mélygarázst is kap. Urbanisztikai alapvetés, hogy a mélygarázs nem való a belvárosba; a belváros autóforgalmának nagy részét a parkolóhelyet kereső autósok teszik ki, a plusz parkolókapacitások pedig vonzzák a forgalmat, miközben a kipufugógázokban fuldokló belváros érdeke pont a minél kevesebb behajtó autó lenne. Budapesten persze nem egyedülálló az ilyesmi: szinte minden új társasháznak van mélygarázsa, a legbotrányosabb és egyben legértelmetlenebb példa pedig az ősfás park letarolása árán megépített József nádor téri mélygarázs

 

A Radetzky-laktanya azon kívül, hogy városképi jelentőséggel bíró épület, fontos emlékhely is. Az eredetileg gabonatárolónak épült klasszicista stílusú házat a századforduló előtt alakították át eklektikus laktanyává. A második világháború alatt kisajátította a Gestapo, majd egy a Nyilaskeresztes Párthoz kötődő légió központja lett; később pedig az ÁVH, majd a Munkásőrség használta – a felsorolásból nem nehéz kitalálni, hogy sok embert kínoztak meg és végeztek ki a falai között és az udvarán.

 

A LAKTANYA 1959-BEN. SOKAN SZENVEDTEK A FALAI KÖZÖTT. KÉP FORRÁSA: FORTEPAN / BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRA / VÁROSRENDEZÉSI ÉS ÉPÍTÉSZETI OSZTÁLYÁNAK FÉNYKÉPEI

 

1956-ban a laktanya a felkelés egyik központja volt, 1989 után pedig a Magyar Demokrata Fórum székháza lett. Az épület megmentéséért petíció indult, civilek és ellenzéki politikusok próbálnak tenni érte,

 

a projekt azonban már a bontási engedélyt is megkapta:

 

a munkálatok ez alapján bármikor elkezdődhetnek.

 

NYITÓKÉP: a szerző felvétele

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás