+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 30. péntek, 13:55
A kecskeméti polgármester úgy nyilvánította gócponttá a várost, hogy nyilvánosan semmilyen adat nem elérhető az átfertőzöttséggel kapcsolatban, hiszen az operatív törzs nem közöl erről adatot. Megkérdeztük a polgármesteri hivataltól, mi alapján adták ki az erről szóló közleményt.

Október 28-án Facebook-oldalán adott ki közleményt Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét fideszes polgármestere, ahol kijelentette: Kecskemét koronavírus-gócpont lett.

 

Koronavírus - Közlemény Aggasztó információk érkeznek Kecskemét koronavírus fertőzöttségével kapcsolatosan. Sajnos, a...

Közzétette: Szemereyné Pataki Klaudia – 2020. október 28., szerda

 

Szemereyné, aki 2014 óta vezeti a várost, mindezt azzal magyarázta, hogy „aggasztó információk érkeztek” a város fertőzöttségével kapcsolatosan – ezért arra kérte a kecskemétieket, hogy minden írott és íratlan járványügyi szabályt tartsanak be, és szigorította a maszkviselést a szabadtéri piacokon is.

 

A polgármester kijelentése azért érdekes, mert az operatív törzs nem közöl adatokat az aktív fertőzöttek területi eloszlásáról, arról pedig végképp nem, hogy mely városban vannak a legtöbben. Emiatt

 

korábban több polgármester is panaszkodott, hogy az önkormányzatok sem kapnak naprakész információkat a járvány terjedését illetően.

 

A kumulált fertőzésszámot az operatív törzs csak megyénként közlik, itt Bács-Kiskun megye jelenleg 19 megyéből a 12. helyet foglalja el.

 

Az egyetlen nyilvánosan is közölt adat, ami alapján valami következtetésre juthat az ember a járvány országos terjedését illetően, az a Nemzeti Közegészségügyi Központ hetente kiadott, szennyvízben mért koronavírus-koncentrációról szóló közleménye: azonban ha megnézzük az NKK adatait, akkor azt látjuk, hogy legutóbb a 36. héten (szeptember 4-11) mérték azt, hogy Kecskeméten emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja, és ez a koncentráció is csak mérsékelt volt. A 37. héttől kezdve stagnált a koncentráció, a 41. héten (október 9-15) viszont már csökkenő tendencia mellett azt közölték, hogy Kecskeméten a szennyvízben mérhető koronavíros-koncetráció alacsony, és a 42. és a 43. heti (október 23-29) eredmény is ugyanezeket az eredményeket erősítette meg.

 

A helyi Kecsup.hu hírportál ezért az országos tisztifőorvoshoz, Müller Cecilához fordult, hogy megtudja: hogyan áll jelenleg a járvány Kecskeméten, azonban

 

az NNK sajtóosztálya kitérő választ adott, mondván, „a vírus az egész ország területén terjed”,

 

és jelenleg a járvány meredeken felszálló ágában vagyunk Magyarországon és egész Európában is.

 

KECSKEMÉT AZ ELSŐ HULLÁM IDEJÉN. EKKOR MÉG BETARTOTTÁK AZ EMBEREK EGYMÁSTÓL A MÁSFÉL-KÉT MÉTERES TÁVOLSÁGOT, ÉS MASZKOT IS JÓVAL TÖBBEN VISELTEK. FOTÓ: KARÓCZKAI BALÁZS / AZONNALI.

 

Az Azonnali ezért megkereste Szemereyné Pataki Klaudiát, hogy mégis mi alapján nyilvánította gócponttá Bács-Kiskun megye megyeszékhelyét, milyen adatokkal rendelkezik, ami alapján indokolt ez a lépés. Az első hullám idején Mohács polgármesterével szemben még közveszéllyel való fenyegetés gyanúja miatt nyomozás is indult, amiért az azóta már leváltott Csorbai Ferenc egy közleményben azt jelentette ki, hogy Mohács „a járvány egyik gócpontjává válhat.”

 

Polgármesteri Hivatal: A polgármester asszony nem adatokat említ, hanem információkat

 

Mivel Szemereyné jelenleg szabadságon van, helyette a Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya válaszolt.

 

Válaszukban kiemelték, hogy „a polgármester asszony nem adatokat említ, hanem információkat.”

 

Az információként pedig a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatójának a kijelentésére hivatkoztak, aki még október 25-én nyilatkozott a KESMA-lapcsaládhoz tartozó BAON-nak, hogy Kecskemét és Szeged is gócponttá vált. A rövid cikkben a főigazgató, dr. Szepesvári Szabolcs azt is megemlítette, hogy a százötven beteg befogadására alkalmas járványkórház rövid időn betelhet, hiszen ők látják el Bács-Kiskun megye mellett Békés, illetve Csongrád-Csanád megye koronavírusos betegeit is. Ezen kívül a kórházigazgató arra kérte a nagyvárosok lakóit, hogy sokkal óvatosabban és fegyelmezetten viselkedjenek, mivel a nagy népsűrűség következtében könnyebben terjed a járvány, így ezeken a településeken fokozott jelentősége van az egyéni felelősségvállalásnak is.

 

A növekvő esetszámok miatt Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere még aznap újabb hat kórházat jelölt ki, amik Covid-betegeket fogadnak: a dél-alföldi régióban a bajai, illetve az orosházai kórházat is járványkórházzá nyilvánították, de a Kecskeméthez szintén közeli ceglédi kórházat is kijelölték.

 

Arra a kérdésünkre, hogy az iskolákban és a bölcsődékben miként terjed a járvány, a Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya a tankerületek és a szakképzési centrumok felé irányítottak, azonban azt elmondták, hogy

 

a tankerületek rendszeresen szolgáltatnak adatokat az önkormányzat felé, amit azonban nekik kiadni nincs lehetőségük.

 

Azt azért megjegyezték, hogy Kecskeméten van egy olyan középiskola, ahol jelenleg a tanulók közel 20 százaléka van karanténban.

 

A MÁJUSI NYITÁST KÖVETŐEN SOKAN HÁTRAHAGYTÁK A MASZKOT, ÉS MÁR A TÁVOLSÁGTARTÁST SEM TARTOTTÁK A KECSKEMÉTIEK. FOTÓ: KARÓCZKAI BALÁZS / AZONNALI. 

 

Az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék kapcsán már bővebb tájékoztatást kaptunk: a Polgármesteri Hivatal négy olyan óvodát említett, ahol több csoport tagjai is karanténba kerültek október folyamán (Forradalom utcai, Lánchíd utcai, Csigabiga óvoda, Klapka utcai óvoda), és ez összesen hat csoportot érintett. A bölcsődék kapcsán három intézményben kellett intézkedni (Pillangó bölcsőde, Pöttömke bölcsőde, Macskacicó bölcsőde), ahol összesen így négy csoport tagjainál rendelték el a karantént.

 

Az óvodák és a bölcsődék kapcsán válaszukban azt is megemlítették, hogy szeptember óta folyamatosan fertőtlenítik őket – bár akkor nem tudni, hogy Szemereyné miért áldozott külön Facebook-bejegyzést annak, hogy elmondja: az őszi szünetben fertőtleníteni fogják az összes óvodát.

 

Annak ellenére, hogy a polgármester Kecskemétet gócponttá nyilvánította, a megkeresésünkre a sajtóosztály elmondta, hogy

 

további intézkedéseket a város vezetése jelenleg nem tervez,

 

és a lakosságot arra kérik, hogy továbbra is tartsák be a járványügyi előírásokat. Azt hozzátették, hogy előbbi természetesen később változhat.

 

Ugyan az aktív fertőzöttekkel kapcsolatosan a Polgármesteri Hivatal nem közölt adatokat, de az Azonnali még októberben készített interjút dr. Boldogkői Zsolttal, virológussal, aki az interjúban elmondta: Magyarországon jelenleg a járvány felfutóban van, és Nyugat-Európához képest a magyarok nem annyira szabálykövetőek.

 

Saját tapasztalataink alapján utóbbi Kecskemétre is igaz – a szerző maga is kecskeméti –, hiszen sok helyen még a jelenlegi járványügyi szabályoknak és kormányhatározatoknak sem tesznek eleget a kecskemétiek: például sok belvárosi kávézóban a maszkhordási kötelezettségek ellenére az ott dolgozók jelentős része nem hord maszkot, ahogyan a zenés-táncos rendezvényeken sem tesz eleget a maszviselési kötelezettségnek a kecskemétiek jelentős része.

 

Kíváncsi vagy, hogy mit tudnak tenni a vidéki önkormányzatok a járvány terjedése ellen? Az első hullám idején erről készült riportunkat itt tudod elolvasni.

 

NYITÓKÉP: Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere fogadja Szijjártó Pétert október 26-án. FORRÁS: Szemereyné Pataki Klaudia / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás