Lovasrendőrökkel őrzött kijárási tilalom: így néz ki Ljubljana a járvány alatt

2020.10.30. 07:25

Szlovéniában az egymillió főre jutó nagyon magas koronavírus-számok miatt az esti kijárási tilalmon túl lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki nem mozdulhat ki arról a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Lovasrendőrökkel őrzött kijárási tilalom: így néz ki Ljubljana a járvány alatt

MUNKÁBA MENET SEM AKKORA A TÖMEG – REGGEL FÉL NYOLCKOR KEVESEN VÁRNAK BUSZRA AZ ESŐBEN. EGYÉBKÉNT MINDEN BUSZON TALÁLHATÓ FERTŐTLENÍTŐ-FOLYADÉK.

A NÉLKÜLÖZHETETLEN MUNKÁLATOK FOLYNAK.

ÉS NEM JÁR MINDENKINEK HOME OFFICE.

A BELVÁROS KICSIVEL REGGEL 8 ELŐTT SZINTE ÜRES. 

A MASZK HASZNÁLATÁRA MINDENHOL FIGYELMEZTETVE VAGYUNK. A HELYZET ANNYIRA SÚLYOS, HOGY A JELENLEGI AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA AZ ÖSSZES EDDIGI ESET FELE.

SZÁLLÍTMÁNY IS ÉRKEZIK, CSAK EZEK AZ AUTÓK HAJTHATNAK BE A BELVÁROS AUTÓMENTES RÉSZÉBE. A RENDŐRÖK EGYÉBKÉNT AZ AUTÓKAT IS MEGÁLLÍTJÁK NÉHA, ÉS HA NEM CSALÁDTAGOK ÜLNEK BENNE MASZK NÉLKÜL, BÍRSÁGOLNAK. A VÁROST ELHAGYNI NEM LEHET,  A HÉTEN UGYANIS LAKHELYELHAGYÁSI TILALMAT VEZETETT BE A KORMÁNY.

A NÉLKÜLÖZHETŐ BOLTOKAT BEZÁRTÁK, DEHÁT ENNI KELL. KÜLÖNBÖZŐ MEGOLDÁSOK VANNAK, NÉHÁNYAN KÖTÉLLEL ZÁRJÁK LE A BENTI RÉSZT...

...NÉHÁNYAN PEDIG ÚGY PRÓBÁLNAK TÚLÉLNI, HOGY AZ ELVITELES KISZOLGÁLÁSRA ÁLLTAK RÁ. PERSZE SOKAN CSAK AZ ELSŐ PADIG VISZIK A RENDELÉSÜKET. 

MAGYARORSZÁGTÓL ELTÉRŐEN ITT MOST A FODRÁSZOK, PEDIKŰR-MANIKŰRÖSÖK IS BE VANNAK ZÁRVA; SŐT, A RUHABOLTOK IS. 

AZ EMBEREK KOMOLYAN VESZIK A SZABÁLYOKAT – A KISZABHATÓ BÍRSÁG ÉS A FELELŐSSÉGTUDAT EGYSZERRE VAN JELEN. A NEM NÉPSZERŰ ÚTVONALAKON EGYEDÜL SÉTÁLÓ EMBEREK 95 SZÁZALÉKA HORDJA A MASZKOT.

AZ IKONIKUS, A KÖZÉP-EURÓPÁT ÉS A BALKÁNT ELVÁLASZTÓ LJUBLJANICA-FOLYÓ PARTJA, AHOGYAN A BELVÁROS TÖBBI RÉSZE IS, AUTÓMENTES. HA SÜT A NAP, MUNKA ÉS ISKOLA UTÁN KI IS ÜLNEK AZ EMBEREK: CSALÁDOK, GIMISEK, EGYETEMISTÁK, IRODISTÁK, PERSZE SZIGORÚAN 6 FŐ ALATTI CSOPORTOKBAN ÉS MASZKBAN.

A LOVASRENDŐRÖK A MASZKSZABÁLYOKAT ESETLEGESEN MEGSZEGŐKET FÜRKÉSZIK.

A SÜRGŐSSÉGI KORA REGGEL: TISZTA, RENDEZETT ÉS EGYETLEN EMBER VÁRT CSAK ELLÁTÁSRA. MINDENHOL KIRAKVA FERTŐTLENÍTŐ-FOLYADÉK. ELRETTENTÉSNEK JÓ.

Ha érdekel, milyen Szlovénia fővárosa egy vidámabb párhuzamos valóságban, olvasd el Illés Gergő tavalyi cikkét!

FOTÓK: Krasznahorkai Emma, Ljubljana (Laibach) / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek