+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Krasznahorkai Emma
2020. október 30. péntek, 07:25
Szlovéniában az egymillió főre jutó nagyon magas koronavírus-számok miatt az esti kijárási tilalmon túl lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki nem mozdulhat ki arról a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

MUNKÁBA MENET SEM AKKORA A TÖMEG – REGGEL FÉL NYOLCKOR KEVESEN VÁRNAK BUSZRA AZ ESŐBEN. EGYÉBKÉNT MINDEN BUSZON TALÁLHATÓ FERTŐTLENÍTŐ-FOLYADÉK.

 

A NÉLKÜLÖZHETETLEN MUNKÁLATOK FOLYNAK.

 

ÉS NEM JÁR MINDENKINEK HOME OFFICE.

 

A BELVÁROS KICSIVEL REGGEL 8 ELŐTT SZINTE ÜRES. 

 

A MASZK HASZNÁLATÁRA MINDENHOL FIGYELMEZTETVE VAGYUNK. A HELYZET ANNYIRA SÚLYOS, HOGY A JELENLEGI AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA AZ ÖSSZES EDDIGI ESET FELE.

 

SZÁLLÍTMÁNY IS ÉRKEZIK, CSAK EZEK AZ AUTÓK HAJTHATNAK BE A BELVÁROS AUTÓMENTES RÉSZÉBE. A RENDŐRÖK EGYÉBKÉNT AZ AUTÓKAT IS MEGÁLLÍTJÁK NÉHA, ÉS HA NEM CSALÁDTAGOK ÜLNEK BENNE MASZK NÉLKÜL, BÍRSÁGOLNAK. A VÁROST ELHAGYNI NEM LEHET,  A HÉTEN UGYANIS LAKHELYELHAGYÁSI TILALMAT VEZETETT BE A KORMÁNY.

 

A NÉLKÜLÖZHETŐ BOLTOKAT BEZÁRTÁK, DEHÁT ENNI KELL. KÜLÖNBÖZŐ MEGOLDÁSOK VANNAK, NÉHÁNYAN KÖTÉLLEL ZÁRJÁK LE A BENTI RÉSZT...

 

...NÉHÁNYAN PEDIG ÚGY PRÓBÁLNAK TÚLÉLNI, HOGY AZ ELVITELES KISZOLGÁLÁSRA ÁLLTAK RÁ. PERSZE SOKAN CSAK AZ ELSŐ PADIG VISZIK A RENDELÉSÜKET. 

 

MAGYARORSZÁGTÓL ELTÉRŐEN ITT MOST A FODRÁSZOK, PEDIKŰR-MANIKŰRÖSÖK IS BE VANNAK ZÁRVA; SŐT, A RUHABOLTOK IS. 

 

AZ EMBEREK KOMOLYAN VESZIK A SZABÁLYOKAT – A KISZABHATÓ BÍRSÁG ÉS A FELELŐSSÉGTUDAT EGYSZERRE VAN JELEN. A NEM NÉPSZERŰ ÚTVONALAKON EGYEDÜL SÉTÁLÓ EMBEREK 95 SZÁZALÉKA HORDJA A MASZKOT.

 

AZ IKONIKUS, A KÖZÉP-EURÓPÁT ÉS A BALKÁNT ELVÁLASZTÓ LJUBLJANICA-FOLYÓ PARTJA, AHOGYAN A BELVÁROS TÖBBI RÉSZE IS, AUTÓMENTES. HA SÜT A NAP, MUNKA ÉS ISKOLA UTÁN KI IS ÜLNEK AZ EMBEREK: CSALÁDOK, GIMISEK, EGYETEMISTÁK, IRODISTÁK, PERSZE SZIGORÚAN 6 FŐ ALATTI CSOPORTOKBAN ÉS MASZKBAN.

 

A LOVASRENDŐRÖK A MASZKSZABÁLYOKAT ESETLEGESEN MEGSZEGŐKET FÜRKÉSZIK.

 

A SÜRGŐSSÉGI KORA REGGEL: TISZTA, RENDEZETT ÉS EGYETLEN EMBER VÁRT CSAK ELLÁTÁSRA. MINDENHOL KIRAKVA FERTŐTLENÍTŐ-FOLYADÉK. ELRETTENTÉSNEK JÓ.

 

Ha érdekel, milyen Szlovénia fővárosa egy vidámabb párhuzamos valóságban, olvasd el Illés Gergő tavalyi cikkét!

 

FOTÓK: Krasznahorkai Emma, Ljubljana (Laibach) / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás